Best Practise: Zaakgericht werken bij de Gemeente Den Bosch
Het nieuwe zaakgericht werken - adviesnota herijkte visie.pdf20131119 vastgestelde Programma-kaders Z...
Misschien niet echt Archief 2.0, maar...
Op de website van de Long Now Foundation (een zeer interessant project van o.a. Brian Eno en Stewart Brand) kwam ik een artikeltje tegen over de LongPen.
Het schijnt een uitvinding te zijn van Margaret Atwood (een van mijn favoriete Canadese schrijfsters, The Handmaid's Tale en Oryx and Crake zijn fantastische toekomstromans), waardoor het mogelijk wordt om 'op afstand' boeken te signeren.
Overigens, en dat vind ik ook nog wel apart, claimt de website dat een handtekening die met de LongPen gezet is, rechtmatig ('legally valid') is.
Klik hier voor een 'promotiefilmpje'
Reacties
Een project met een wat filosofisch uitgangspunt.. ;-) Wel een grappig apparaat, die 'long pen'. Toch lijkt het me, los van de juridische geldigheid van de handtekening, niet echt geweldig voor wat betreft het signeerwerk. Het gaat er toch om dat je tegenover de auteur zelf staat en je boek overhandigt om er die krabbel in te laten zetten? Dit is wat onpersoonlijk. Over die juridische kant: ik denk dat aan de machine dan eisen gesteld zullen moeten worden of zullen zijn. Net als aan een elektronische handtekening, die immers is 'gezet' door een computerprogramma. En nee, niet echt een 2.0-artikeltje, Ingmar, maar wel erg 2.0 dat je het in deze community verspreidt! :-)
Geweldige uitvinding voor schrijvers met signeer-RSI, maar ik denk niet dat hiervoor de mensen in rijen voor bij de Donner staan wanneer Bill Clinton zijn boek komt 'LongPen-signeren'.
Misschien dat die rij er wel zal staan, maar dan vooral om de grappige machine een keertje te zien.. en niet zozeer voor de handtekening! ;-)
Als Johan Cruijff dat had geweten... :-) De juridische implicaties lijken me niet doordacht. Als je een dergelijk apparaat tot je beschikking hebt kun je volgens mij elke handtekening vervalsen die er maar is! Bovendien is het voor de schrijvers ook vervelend... nu kun je niet meer zeggen (met een smoesje) dat je niet kunt komen want dan moet je gaan longpennen!! Typisch geval van een gimmick! Wel een leuk technisch dingetje.
Ik geloof niet dat je zomaar alle handtekeningen kunt maken die je wil. Het 'handtekeningen-apparaat' is via internet verbonden met de auteur, die op een soort tablet schrijft. De 'echte' pen kopieert dan de bewegingen van de stilo. En dat kan dus van alles zijn. Verder zit er een camera-systeem bij (inclusief microfoons) waardoor je wel met elkaar kunt communiceren. Uiteraard kun je wel doen alsof het ene document ondertekend wordt en dan stiekem een ander onder het apparaat leggen! Verder was het bericht een smoes om de Long Now foundation en Margaret Atwood nog eens te vermelden ;-)
De smoes is goed! ;-)