Leer je digitale klanten kennen! Kom naar onze inspiratiedag op 23 maart
Zo goed we onze studiezaalbezoekers kennen, zo slecht kennen we onze digitale klanten. Wie zijn ze, wa...
Ik krijg een beetje kromme tenen van discussies zoals over de zilvervisjes, of die nou wel hier hoort of niet. Natuurlijk zijn die beestjes niet eens 1.0, ze zijn hartstikke analoog.
Maar als leden van informatie uit willen wisselen via dit forum, is dat toch wel 2.0????
Zo lang er papieren archief bestaat, zullen er dit soort problemen zijn (dus ik hoop nog lange tijd). De wereld is analoog, laat de archivaris maar 2.0 of 3.0 zijn!
Dus hou op, schei uit, wat wil je nou?
Het is heus niet zo, dat ineens alle archieven digitaal (en alleen maar digitaal) zijn.
En als iemand een discussie niet wil volgen, dan doet hij/zij dat toch gewoon niet?
Net als bij een TV of mobiele telefoon: er zit ook een uit-knop op, hoor!
Reacties
Ik lees nog steeds geen argumenten waarom het platform Archief2.0 nou zo'n goede plaats is om discussie te voeren over zilvervisjes. Archief2.0 gaat m.i. over Web2.0 en archieven, met bijbehorende mentaliteit. Wat heeft dat met zilvervisjes te maken? Er zijn genoeg andere (en geschiktere) platforms om daarover informatie uit te wisselen, dacht ik zo. Het 'uit-knop' argument is precies de reden waarom ik discussies over zilvervisjes e.d liever niet lees, hier. Ik wil de uit-knop nl helemaal niet gebruiken. Ik lees nl graag en veel over Archief2.0. Als er allerlei andere discussies doorheen komen, wordt Archief2.0 steeds minder interessant voor mij om geregeld te checken. En daarmee verwatert het belang. Schoenmaker, blijf bij je leest blijft hier het beste devies. (Met excuses aan de zilvervisjes. Het is niet persoonlijk bedoeld ;-))
@Chido We kunnen zo een project starten waar een wiki ontstaat met tips over dit soort van behoudsvragen. Is het dan wel 2.0? Ik voel voor de argumentatie dat informatie die via dit forum wordt uitgewisseld per definitie 2.0 is. Omdat je deze community gebruikt. Het onderwerp is misschien niet 2.0, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Op het moment dat je open via deze community discussieert over n'importe qua heb je in ieder geval de juiste houding door er geen onderonsje van te maken en de rest van de collega's er buiten te houden.
Zie ook de discussie hier ;-)
@Luud Ja, als je een wiki wil bouwen over dit onderwerp en je bediscussieert op Archief2.0 of dat zinvol is en zo ja, hoe dat dan het beste te doen is (of zo nee, wat dan een betere methode zou zijn om kennis te delen), dan hoort het volledig thuis, hier. Zie de Archiefwiki. Dat gaat grotendeels over papieren archief, maar het is als wiki en de strijd rond het digitaal willen delen een archief2.0-onderwerp pur sang. Maar alleen een vraag over zilvervisjes stellen, vind ik daar niet bij horen. Het is net als ik in de door Christian aangehaalde discussie zeg: waar houdt het dan op? Accepteren we dan ook vragen over paternosterkasten, genealogische vragen over een specifieke familie of een discussie over de dikte van de muren van een archiefruimte? Hoe interessant deze onderwerpen ook zijn, er zijn betere platforms om ze te stellen dan Archief2.0 Je kan/wil discussie en vragenstellen niet verbieden op Archief2.0; dat is tegen alle uitgangspunten. Maar je kan de gebruikers er wel op wijzen dat Archief2.0 toch iets van een overkoepelend thema heeft, waar niet alles even goed tot z'n recht komt. Wellicht maak ik me te veel zorgen en - zoals iemand al stelde in de eerder aangehaalde discussie - reguleert het zelfreinigend vermogen van de community het een en ander al.
Ik zou bijna zeggen: heren toch.... Precies, dit is een community. Dus: als er veel mensen reageren op een vraag (inhoudelijk en niet met een verwijzing), dan vindt de community blijkbaar dat de vraag er hoort. Zo niet, sterft iets vanzelf weer uit. Evolutie dus. Dat houdt ook in dat een community kan veranderen als de leden of het soort leden of de behoeftes veranderen. Het totaal is dan de grootse gemene deler van de actieve leden. Aanschouw gelaten en met verwondering de dynamiek van het ecosysteem "community".