NIOD Summer School: handleidingen
Bij het NIOD hebben we in april-juni een eigen variant op de 23 Archiefdingen gedaan, waarbij we 12 di...
Voorafgaand aan het eigenlijke programma van de KVAN-dagen organiseerde Archief 2.0 een heuse pre-conference: "Niet voor lurkers!"
Ons viel om te beginnen vooral de enorme opkomst op: er waren zo rond de 60 deelnemers! Misschien nog veel opvallender was wel de samenstelling van dat deelnemersveld: er zaten veel redelijk passieve leden tussen en zelfs flink wat niet-leden.
Blijkbaar zijn veel mensen nieuwsgierig naar Archief 2.0 en willen veel mensen best actief (of actiever) worden. Misschien willen ze echter eerst nog meer informatie over de community, of misschien weten ze niet hoe ze precies actief kunnen worden? Dat hoopten we tijdens de pre-conference te weten te komen. Het was dan ook heel mooi om te ervaren hoeveel interactie er was tijdens de anderhalf uur dat stellingen en discussie op het menu stonden.
Na een inleiding door Christian - over de geschiedenis van de community - en Luud - over de resultaten van al het harde werken - leidden Petra en Ingmar het hele gezelschap door een discussie aan de hand van stellingen en vragen. Wat zoeken jullie op Archief 2.0? Wie kent het Manifest voor de Archivaris 2.0? Reageer je wel eens op een blogpost? Ben je wel eens een discussie gestart? En de hamvraag: ben je een lurker en wat gaan we daaraan doen??
Manifest
Voor de zogenoemde 'denktank' van de Archief 2.0-community kwam de verrassing al snel: heel veel deelnemers hadden nog nooit van het Manifest voor de Archivaris 2.0 gehoord... of konden zich niet meer herinneren wat er zoal instond. Opvallend, omdat het zo'n beetje het 'hart' is van de community.
Misschien moet het manifest beter worden gepromoot? Ons artikel in het recente Jaarboek 10 van de S@P is hopelijk een aardig begin of anders de video wel. De tekst is misschien te lang? We kunnen hem inkorten of maken een versie in 'soundbytes'. Heb je suggesties of een mening? Laat hem hieronder achter!
Na het aanmelden als lid is een van de eenvoudigste manieren om actief deel te nemen aan de community immers wel het ergens achterlaten van een reactie. Sommigen zijn professionele reageerders, lijkt het wel. Maar anderen reageren eigenlijk nooit op discussies, blogposts, video's of op wat dan ook. Waarom niet?
Geen tijd
"Geen tijd" is het meestgehoorde excuus. Tja, daar kan *natuurlijk* geen argument tegenop. Als je kennis delen en actief zijn in online community's als Archief 2.0 belangrijk vindt, dan zul je simpelweg tijd moeten maken. Niemand *heeft* tijd. Of lees je ook het Archievenblad niet en ga je nooit naar studiedagen? ;-)
Enkele deelnemers waren bevreesd voor de (mogelijke) reactie van hun werkgever. Soms hadden ze daar reden toe, soms kwam het meer voort uit henzelf. Dit is een lastige kwestie, die meer aandacht vergt dan we er in dit verslag aan kunnen geven. In veel gevallen moet je het gesprek met je werkgever aangaan en misschien gewoon de grenzen opzoeken.
Ook hoorden we regelmatig dat deelnemers dachten dat hun mening er niet toe zou doen, misschien. Die drempel moeten we echter slechten. Ieders mening is waardevol voor de discussie. Proberen maar! :-)
Paradox
Bovenstaande redenen gelden eigenlijk voor veel van de manieren waarop je binnen de community actief kunt zijn. En ondanks dat Archief 2.0 qua interactie een goede beurt maakt in communityland, kan het altijd beter.
Des te meer omdat we zelf zoveel interactie van onze klanten vragen. We willen hun commentaar bij onze foto's, we willen hun bijdragen op onze forums, hun verhalen in onze geheugensites, hun tags bij onze archieven enzovoort, enzovoort. We willen dat ze participeren... maar zijn daar zelf eigenlijk heel slecht in. Het geloof dat we tegenover anderen prediken, belijden we dus zelf vaak niet.
Maar daar kunnen we wat aan doen! Reageer eens op een blogpost, begin een discussie of voeg een video toe. Zet je archiefdienst in de ArchiefWiki of reageer op het Manifest. Kortom: Archief 2.0 begint bij jezelf!
Reageer!
Iedereen ontzettend bedankt voor zijn of haar bijdrage aan de pre-conference. Er is te veel gezegd om allemaal in dit verslag op te nemen. Maar wat vonden jullie er zelf van? Mis je iets in het verslag? Heeft deelname aan de pre-conference jou al geholpen bij het actiever worden op Archief 2.0? Meer activiteiten IRL ("in real life") dus? We horen graag van je! Laat hieronder je reactie achter. Dan is alvast één belofte van de pre-conference ingelost! :-)
Reacties
Actief zijn op 2.0 is inderdaad een kwestie is van doen, net zoals je je email checkt, de krant doorneemt, het Archievenblad leest. Ik hoop en verwacht dat de pre-conference tot veel activiteit leidt!
Allereerst dank aan de organisatie voor de goede discussie met intressante invalshoeken! Ik ben het helemaal eens met Dannielle Quadakkers. Wellicht is het een kwestie van tijd (tijd heeft in dit geval een dubbele betekenis!), maar ik denk dat we elkaar vooral (meer) moeten enthousiasmeren en uitdagen. Verder viel het me op dat nogal wat mensen bang zijn voor reacties van hun werkgever of organisatie. Volgens mij is Nederland nog altijd een democratisch land, toch?? Daarnaast, wanneer je misstanden in je eigen archief aan de orde stelt: je openheid is absoluut geen zwaktebod maar meer een uiting van kracht en sterkte! Een chef die hier kritiek op heeft, heeft mijns inziens problemen met zichzelf (sorry voor de harde uitspraak, maar ik kan het helaas niet anders formuleren). IRL-activiteiten zijn er mijns inziens voldoende op diverse conferenties, lezingen, cursussen enzovoort. Edoch ben ik voorstander van een jaarlijkse 'preconference'! Tot slot, ik ben voornemens om de uitdaging onder 'Reageer!' aan te gaan en wat meer te schrijven over mijn activiteiten in het Zweedse gemeentearchief-land. Ik wens eenieder trevlig sommar (een hele fijne zomer) en een heerlijke vakantie!
Terwijl collega Petra en ik zo heftig aan het discussiëren waren in de trein, dat we uiteindelijk heel Limburg door gezigzagd zijn, waren jullie goed bezig zie ik. Gelukkig kan ik het verslag nog teruglezen! Ik kan me wel vinden in de lurker-argumenten: geen tijd d.w.z. in het weekend andere prioriteiten @ danielle. in werktijd en door de week wil het nog weleens lukken her en der te reageren, maar moeizaam. En het ' wie ben ik dat ik dat ik dat zonodig moet zeggen ' komt idd ook bij mij voor: minder bescheidenheid zou gepast zijn, af en toe een drempel over. Bij deze dan weer! Overigens is het lurken toch wel een goed ding: ik steek er wel wat van op (af en toe) en je moet je toch niet voorstellen dat al die 2.0-ers even actief worden. :-)
@Danniëlle: Normaal zou ik zeggen: Archivarissen en bibliothecarissen vertonen nou eenmaal veel overeenkomsten. Maar in dit geval is het een algemene trend binnen (professionele) sociale netwerken. En daar hebben onze beide beroepsgroepen dus gewoon 'last' van. ;-) @Fred: Ik hoop het ook! Ben ook benieuwd hoe de KVAN deze community gaat gebruiken. @Caspar: Klinkt allemaal mooi en aardig wat je zegt over die democratie en zo, maar ik vrees dat sommige werkgevers desondanks het idee hebben dat ze de teugels strak in de hand moeten houden, vanuit heel andere oogpunten. En tja, ik kan (ergens en tot op zekere hoogte) wel begrijpen dat werknemers dan enorm voorzichtig worden. Jammer dat dit zo moet, dat wel natuurlijk. En ik vind het ook niet goed. Maar inderdaad, misschien is wat extra uitdaging en enthousiasme een goed begin. Ik kijk dus uit naar je stukjes uit Zweden! :-) @Mirjam: Voorlopig zijn er eerder te weinig dan te veel actief, dus ik waag graag een gokje... haha!
@Christian: deze week een hoge score... het lurken voorbij (om Anja Meulenbelt maar weer eens te parafraseren) :-)
Christian riep ons op of we iets gemist hadden in zijn verslag. Ik las nog niets over de discussie die we hadden over waar het forum eigenlijk voor diende en voor wie het forum bedoeld was. Is een forum 2.0 een middel om vernieuwing na te streven en is alles veranderen het (hogere) doel? Of is het een handig (extra) communicatiemiddel binnen de archiefwereld? En is het beschikbaar voor iedereen binnen die wereld, wellicht inclusief de klanten die dat willen? Of is het slechts bestemd voor archivarissen en bijvoorbeeld niet voor mensen die zich bezig houden met iets als restauratie? Gaat het vooral over dingen die spelen in de digitale wereld of mogen er ook dingen ter sprake komen uit de fysieke archiefwereld? Zijn zilvervisjes te simpel en te stoffig of beter te glibberig en daarom geen dankbaar onderwerp van discussie? Kortom, wie horen bij de club en is er plaats voor allerlei subcommunities? Ik neig naar het laatste. Dan is het mogelijk de verschillende aspecten binnen het geheel te zien en kunnen we zo nodig schakelen tussen de verschillende rollen. Een archivaris kan immers ook een onderzoeker/bezoeker zijn. Kunnen omschakelen of leren dat te doen lijkt me essentieel: want een archivaris ontsluit archieven voor "iedereen" en een onderzoeker zoekt iets specifieks. Enige kennis hoe archieven, zowel digitaal als fysiek, bewaard horen te worden, kan denk ik ook nooit kwaad. Ik vind het bovendien te simpel om sommige dingen af te doen als "angst voor vernieuwing". Het gaat echt niet altijd om angst voor het inzetten van Google-achtigen: het is nuttig om te weten waar een zoekmachine op onderwerp goed werkt en waar ook of beter andere zoekmiddelen kunnen worden ingezet. Kortom, ik vind delen, uitwisselen en leren belangrijk, dat maakt het als het goed is vanzelf minder passief.