Europees digitaal erfgoed vrijwaren voor volgende generaties met open source software

  • sep 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 36
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Joost Salverda

"... Met EU-middelen ontwikkelde open sourcesoftware moet ervoor zorgen dat digitale gegevens ook in de verre toekomst kunnen worden bewaard, opgezocht en geïnterpreteerd. Aan het CASPAR-programma van de EU (Cultural, Artistic and Scientific knowledge for Preservation, Access and Retrieval) namen onderzoekers deel uit Tsjechië, Frankrijk, Griekenland, Israel, Italië en het VK. Dit programma is een aanvulling op initiatieven als Europeana, de Europese digitale bibliotheek (zie MEMO/10/166)...." (bron: 'ICT-onderzoek: het Europese digitale erfgoed vrijwaren voor de volgende generaties', Brussel, 7 september 2010)


Een boeiend project dat CASPAR.
en.Wikipedia: CASPAR digital preservation project

Het project heeft tot doel om digitale informatie duurzaam toegankelijk te maken en houden. In het Engels wordt gesproken over 'digital preservation'. Het Engelse lemma in de Wikipedia verwijst naar 'Digitaal archiefsysteem' op de Nederlandse Wikipedia. Ik denk zelf eerder aan digitale duurzaamheid. Jij?

Zijn er mensen die zich verdiept hebben in CASPAR, de resultaten, de software en de toepassing van de resultaten / software?

(Via de links bij het artikel 'EU-Archiv mit Open-Source-Komponenten' en dat weer via 'Open_Trends' het nieuwe Twitter-kanaal van Jan Stedehouder.)

Reacties

3 reacties, meest recent: 11 september 2010
  • Dank voor de tip & info, Joost. Denk inderdaad dat het om digitale duurzaamheid gaat, maar ja, vertaalcomputers die nog niet kunnen semantiseren hè :-) Op 3.0 vlak raakt dit vast aan elkaar. Wat je niet toegankelijk houdt kun je wel bewaren, maar dat vind je dus toch nooit meer terug.

    Joost Salverda
  • Een reactie op een discussie op Ambtenaar 2.0 sluit mooi aan bij het voorgaande en jouw reactie Joost: "... Al die documenten vielen onder de Archiefwet, en daarom was er ook een afdeling DIV/Post en Archief,..." "... de transparantie van die beleidsvorming, en de transparantie van de beleidsuitvoering, en de archivering daarvan moet te allen tijde gewaarborgd zijn. En dat is zij niet als we massaal overgaan tot het ongestructureerd gebruiken van Google Docs en andere Google apps...." bron: een reactie van Grant op 'Wie is hier eigenlijk de baas?'

    Verwijderde gebruiker
  • @Joost Volgens mij worden veel links op de Wikipedia niet door 'bots', cq. vertaalcomputers gelegd (de meeste?), hoewel deze misschien juist weer wel... ? :-) Ja, ja, semantiseren is een kunst. In het verlengde van wat jij opmerkt is het gebruik van open standaarden zoals het open document formaat dus een niet onbelangrijke voorwaarde om digitale stukken toegankelijk maken en houden.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden