Inschrijven voor jubileumcongres #KVAN125 kan tot 8 juni!
Over twee weken is het jubileumcongres van de KVAN al in volle gang. Als je er bij wilt zijn op 16 en ...
Opvallende berichten deze week:
Afgelopen zaterdag was de Archiefwiki inklopdag een groot succes! In totaal zijn 500 aanpassingen verricht, waarvan 100 het aanmaken van een nieuwe pagina betroffen.
Deelnemers en toekomstige gebruikers kregen een sneak preview van WieWasWie. De reacties op de usability test waren positief. Ook verschijnt het verslag van de deelnemersdag van WieWasWie op het WWW-blog, waarin veel vragen worden beantwoord. Helaas heerst onder de toekomstige gebruikers nog wel verwarring over het betaalmodel. Door WieWasWie is daarop toegelicht dat de indexen gratis blijven en dat alleen voor het inzien van de scans een abonnement nodig is.
Edwin Mijnsbergen schrijft over de indrukwekkende web2.0-activiteiten van het Brooklyn Museum.
Eric Burger (ook bekend van de Archiefvisie) schrijft over het archiveren van e-mail. Dat gebruiken we al 15 jaar en is nog steeds niet goed geregeld, dus laten we niet de illusie hebben dat we dat met sociale media wel even snel op poten kunnen zetten. Ingmar gaat hier op zijn blog verder op in met zijn ervaringen met e-mailarchivering uit de praktijk.
De rijksarchivaris van de Verenigde Staten, de AOTUS, blogt over de impact diefstal van collecties.
In Hoek van Holland vond een studiedag over de virtuele studiezaal plaats.
Op StatengeneraalDigitaal.nl komen twee eeuwen aan kamerstukken online.
Diverse archieven blikken vooruit op #Followanarchive day op 12-11-10: Het Regionaal Archief Tilburg, het Zeeuws Archief en het Brabants Historisch Informatiecentrum.
Microsoft lanceert de Kineckt, een bedieningsmechanisme voor de X-box waarmee je door bewegingen metje lichaam te maken games kunt besturen. Dit is een grote stap in derichting van natuurlijke interfaces. Ik voorzie dat we over niet al telange tijd dergelijke systemen gebruiken om een wandeling door hetverleden te simuleren.
Reacties
Als jij dat voorziet dan vind je het vast heel gunstig dat er al een eerste versie van een open source driver voor de Kinect is ontwikkeld (bron) ?Toegevoegde realiteits- / 'Augmented reality'-ontwikkelingen zullen dan vast ook jouw aandacht hebben evenals de 3D-tv ontwikkelingen? Ik denk verder aan de virtuele ruimte die SARA heeft, de CAVE. Dit vind ik allemaal heel boeiend in ieder geval. Een ontwikkeling die ik hier mooi bij vindt aansluiten is de groei van het aantal FabLab's in Nederland, ik ben zijdelings betrokken bij de oprichting van zo'n lab in Maastricht (FabLab Zuid-Limburg). Ik las gisteren in een folder die ik tijdens het NVB congres pakte dat Eric Burger (twitter / website) ook een nieuwe cursus 'Doelmatige archivering van e-mail in de praktijk' geeft voor / bij GOopleidingen. Terzijde: - High Performance Computing & Visualisatie; - Mechdyne (bedrijfssite).
Hi Yvette en Joost, dank voor de exposure van mijn blog en (GO-Opleidingen-)cursus m.b.t. email archivering! Email en emeilarchivering verdienen, ook in deze tijden die bol staan van de sociale media, toch aandacht. En ik merk aan de vele reacties dat het - gelukkig - een stuk meer leeft als issue (maar ook als oplossing vanuit de markt) dan ik gedacht had!
@Joost Leuke toevoegingen! Inderdaad heeft dat zeker mijn interesse. Niet alleen professioneel, maar ook zeker prive. De hoop op een echte tijdmachine heb ik opgegeven, maar ik hoop wel dat augmented reality ooit zover kom dat ik met een zekere mate van realisme door Bredevoort of Sint Anna ter Muiden kan lopen :-) @Eric Terecht dat je hier aandacht voor vraagt! Voor mij persoonlijk sluit jouw blogpost ook heel mooi aan op de cursus basiskennis archivistiek die ik volg. Weten wat je moet archiveren is de basis, maar weten hoe is ook erg nodig!
En uitgerekend net na deze reactie kom ik een blogpost tegen over tijdreizen 2.0 :-) Wordt volgende week vervolgd!
Rond WieWasWie is altijd wel wat te doen. ;-) Grappig genoeg ontstond alle ophef slechts naar aanleiding van een blogpost van Richard, maar die post is inmiddels verdwenen. Google heeft hem nog wel in z'n cache zitten. Dan zie je dat er ook een update is gekomen op die post, waarschijnlijk naar aanleiding van de discussie op Genealogie Benelux, waar Yvette al naar linkte. Richard geeft daarin al aan dat de basisgegevens (indexen) gratis zullen blijven. Vreemd genoeg wordt de reactie van WieWasWie op alle ophef (voor of na de update op Richard's weblog?) "ook" op het Stamboom Forum geplaatst. Ik vermoedde dus dat het bericht elders "ook" nog te vinden zou zijn, maar zo snel vond ik het via Google niet terug.
@Christian Ik begreep van Richard dat hij zijn blogpost offline heeft gehaald. Vandaar dat die niet meer op zijn blog, maar nog wel in de Google Cache te vinden is. De reactie van WieWasWie op Richard blogpost staat ook (en nu dus alleen maar) op het StamboomForum.