Hoe goed ken jij je archiefonderzoekers? Ontdek het op 26 september
De afgelopen week kwam ik dit berichtje tegen op Linkedin. https://www.linkedin.com/pulse/noord-hol...
Mijn vakantie zit er weer op, dus ik begin weer met frisse moed aan een nieuwe serie weekoverzichten. Vooraf wil ik iedereen veel succes wensen voor 2011. Ik hoop dat we met zijn allen weer mooie dingen maken voor het weekoverzicht!
Opvallende berichten de afgelopen week (en stiekum een beetje meer):
De jaarwisseling was voor velen een moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Een greep uit de blogposts: Zeeuwen Gezocht in 2010, succesvolle businessmodellen in 2010, top 10 real time web products of 2010
Per 1 januari zijn er weer diverse archieven openbaar geworden. Het Nationaal Archief wijdde hier een speciale Openbaarheidsdag aan, onder veel belangstelling van pers en publiek. Mijn favoriete tweet hierover is van @Dexbob: "Dat Nationaal Archief is dus een soort wikileaks met 50 jaar vertraging?"
Nederlandse gemeentes krijgen hun eigen Wikileaks: opennu.nl
WieWasWie opende naast het deelnemersblog een nieuw blog om toekomstige gebruikers te informeren. Vragen van soms bezorgde gebruikers worden ook via webcare beantwoord, zoals Christian in zijn blogpost 'WieWasWie luistert' beschrijft.
De Staatssecretaris van Cultuur stuurde een brief naar de Tweede Kamer over selectiebeleid. Op zijn weblog geeft Ingmar daar een mening over.
Het Westfries Archief lanceert een blog met het 'leesprobleem van de maand'. Een leuke manier om bezoekers te helpen en je kennis over paleografie op te poetsen.
Het NARA presenteert een app 'Today's document'.
Student Frans van der Horst heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het semantisch web voor een webportal, met GeschiedenisvanZuidholland.nl als casus.
We werden weer een paar mooie erfgoedwiki's rijker. Kroegen in Middelburg, waaronder een voorloper van het Zeeuws Archief een commanderij, vind je in MiddelburgDronk. Voor Delfts erfgoed is er WikiDelft
Een visueel historisch oerwoud. Zo luidt het oordeel van één van de studenten geschiedenis die door het Historisch Nieuwsblad is gevraagd om een mening te geven over de nieuwe website van het Nationaal Historisch Museum. Erg leuk om de (soms keiharde) meningen te lezen, hoewel ik niet denk dat de academisch geschoolde historicus de primaire doelgroep is van de website.
Het Austrian Institute of Technology doet onderzoek naar 'social tagging and end-user map annotation on search & retrieval in online map portals' binnen het Europeana project. Als onderdeel van dit onderzoek kun je kaarten labellen via Compass Map Labeler. Je krijgt een kaart te zien met daarbij een label (gebaseerd op zoekvragen van gebruikers) en een simpele ja/nee vraag: past het label bij de kaart of niet? Je kunt ook zelf labels toekennen. Ik daag jullie uit om mij van de eerste plaats te stoten :-)
Tenslotte plaatste de NOS alle jaaroverzichten vanaf 1956 online. Hier het jaaroverzicht van 50 jaar geleden:
Reacties
Mooi overzicht! Als eindejaarspost zijn die van het Stamboom Forum (een heuse infographic) en die van het Regionaal Archief Tilburg (over de inzet van sociale media) nog de moeite van vermelding waard.
Erg leuk trouwens, dat Compass Map Labeler. Maar voor 2011 heb ik me voorgenomen alleen maar realistische doelstellingen te formuleren. Jou van de eerste plaats stoten hoort daar absoluut niet bij. ;-)
Ha, meer aandacht voor MiddelburgDronk! Heel goed! Jammer dat die commanderij niet ónze commanderij was maar die van de Johanniters. Was een leuke extra archieflink geweest ;-)
@Lineke Ja dat vond ik ook jammer! Maar ook zonder die link met het Zeeuws Archief vind ik het erg leuk om een Herberg uit 1318 aan de wiki te hebben toegevoegd! Niet helemaal wat Edwin in gedachten had toen hij 50 jaar kroegen online wou zetten, maar dat krijg je met een wiki he? :-)