Wikiwijs?
Al enkele jaren komen leerlingen van een school voor voortgezet onderwijs naar Regionaal Archief Tilbu...
Wat mij opviel deze week:
De afgelopen week vond het congres Archives Without Borders plaats. Op Archief.nl verscheen een impressie van dit congres, inclusief de volledige tekst van de speech van Martin Berendse (pdf). Ook dankzij verslagen van Luud de Brouwer en Christian van der Ven kregen we een goede indruk van dit congres, dat blijkbaar veel mensen aan het denken heeft gezet over het gebruik van erfgoed in andere landen en de rol van erfgoed in relatie tot democratische waardes en mensenrechten.
Hanneke van Aalst was een spreker op een ander congres, het Duits-Nederlands Archiefsymposium. Lees haar voordracht 'het digitaal depot, en de invloed van de digitalisering op de archieforganisatie'
Chido Houbraken schrijft in zijn blogpost 'Culture Clash: 2.0 versus 0.0' over een drietal worst-practices van webcare.
1 september was op Twitter Ask a Curator day (#askacurator). Ook het Nationaal Archief deed hier aan mee. Er wordt gesproken over een vervolg dat puur gericht is op archieven, #askanarchivist. Die hashtag is ook nu al te gebruiken voor vragen aan archivarissen, maar de bedoeling is om er ook een speciale dag aan te wijden.
De hele maand september kunnen liefhebbers van monumenten en fotografie meedoen aan Wiki Loves Monuments, waarbij zij foto's van rijksmonumenten uploaden naar Wikimedia en beschikbaar stellen voor gebruik in Wikipedia en andere media. Inmiddels zijn er al zo'n 1500 foto's geupload.
Jeroen van Luin bespreekt een online kaartenapplicatie van de Zwitserse Electronische Bibliotheek. Deze Kartenportal geeft een uitstekend voorbeeld van waar je gegeorefereerde kaarten voor kunt gebruiken: het zoeken naar kaarten door middel van kaarten.
De website Krimpen aan den IJssel voldoet als eerste gemeente volledig aan de webrichtlijnen. Op dit moment wordt trouwens gewerkt aan de tweede versie van deze webrichtlijnen. Reageren op de conceptversie kan nog tot maandag 13 september.
Geert Wilders eist het ontslag van een politiechef om een tweet waarin zij de PVV fascistisch noemt. Interessant vind ik dat de politiechef in kwestie na de commotie al haar tweets gedelete heeft. Zeker als deze tweet direct leidt tot vragen over haar functioneren kan ik me voorstellen dat we die willen archiveren. Via GeenStijl is de bewuste tweet nog wel te lezen, maar laten we hopen dat we voor onze archivering van online uitingen van ambtenaren ook andere middelen kunnen inzetten!
Reacties
Ha Yvette, Een twitteraccount @askanarchivist is op de #askacurator dag geclaimd door een onbekende persoon, die op vragen om zichzelf bekend te maken niet reageert. Er zijn die dag 4 tweets uitgegaan en daarna niets meer. Charlotte Jensen (een van de Deense organisatoren van #followanarchive) heeft daarop de twitteraccount @askarchivists aangemaakt, zodat degene die ooit een #askanarchivist(of #askarchivists) dag wil organiseren van deze account gebruik kan maken. De hashtag #askanarchivist levert regelmatig antwoorden op, dus het werkt ook zonder speciale dag, maar een echte dag zou best een keer leuk zijn. Afijn, eerst maar eens de #followanarchive dag op 12 november ;-)
Is dat Kate Theimer niet (aka @ArchivesNext)? Staat me bij dat die ook iets met AskAnArchivist wou. Misschien haar eens vragen.
Dat zei Christian ook. Ik heb dat doorgegeven aan Charlotte Jensen, zij zou het uitzoeken en achter de identiteit proberen te komen, ook via DM's. Maar ze heeft voor zover ik weet nog geen reactie gekregen. Ik zelf dacht aan een archief in Canada dat op askacuratordag tweets verstuurde over askanarchivist. Maar er komt geen enkele reactie. Wij kunnen ons haast niet voorstellen dat een archivaris op deze manier communiceert, nergens op reageren, geen enkel teken van leven geven, etc. Maar ja, je weet het nooit. OLH heeft vreemde kostgangers.