Wat jou en mij opviel op het web... (2011/2)
Opvallende berichten de afgelopen week: Eurocommissarissen Neelie Kroes en Androulla Vassillou vinden ...
Als je op een verjaardag bent, wil het wel voorkomen dat iemand je vraagt wat je doet op je werk. In mijn geval kunnen er dan twee dingen gebeuren. Of het valt meteen dood: archiefselectiebeleid, niet iedereen kan er zich een beeld van vormen. En sommigen willen het blijkbaar niet eens. Maar als het niet dood valt, heb ik vaak redelijk wat tekst nodig.
Daar zijn natuurlijk wel redenen voor te verzinnen. Eén daarvan is dat we bij het Nationaal Archief veel verschillende doelen tegelijk nastreven. Achterstanden bij het Rijk moeten zo efficiënt mogelijk aangepakt worden, selectie moet naar de voorkant gebracht worden, er moet bestuurlijk commitment gecreëerd worden, onze acquisitie moet integraler, er moet digitaal geselecteerd worden, usw. Zijn we natuurlijk hard mee bezig.
Een andere reden is dat mensen het onderwerp nogal eens vanuit het kikvorsperspectief benaderen en vragen gaan stellen over losse velletjes papier en papierversnipperaars. Gelukkig kan ik mijn teleurstelling altijd goed verbergen en ik vertel ze dan de hele rits over Archiefwet, goede geordende en toegankelijke staat, macroselectie, usw.
Het punt is: mensen kunnen het vaak geen plek geven. Ook als je er middenin zit is het niet altijd makkelijk om het overzicht te bewaren. Een manier om een en ander inzichtelijker te maken is het te visualiseren. Onderstaand schema helpt daar bij.
Er is een methodiek en er zijn verschillende aandachtvelden: overheid en particulier, papier en digitaal. Alle onderwerpen die bij archiefselectie aan de orde komen kunnen en plek krijgen in dit schema. Zo is de aanpak voor selectie van archieven van het Rijk over de periode 1975-2005 duidelijk “links”, vak 1 en 3: gaat over overheid en over papier. En dat terwijl de trendanalyses die de basis van onze selectie vormen met name gebruikt zullen worden om papieren archief mee te selecteren, maar dan wel van overheid én particulieren, vak 1,2 en 3. Inmiddels heeft het SCP voor ons een basis gelegd om overheid en particulier, digitaal te selecteren, vak 1,2 en 4. Het strategisch informatieoverleg waar Charles over blogde heeft weer betrekking op overheid, papier en digitaal, vakken 1,3 en 4.
Heel verhelderend, zo’n schema. En het werkt ook met 4 bierviltjes.
Reacties
Leuke post, Pieter!
Als ik tijdens feestjes wordt gevraagd naar wat ik doe, laat ik schema's altijd achterwege, zelfs op bierviltjes. ;-) Ik probeer altijd aan te sluiten bij de persoon zelf. In jouw geval: iedereen heeft archief, iedereen doet aan waardering en selectie, iedereen vernietigt. En iedereen heeft met dat alles problemen. En dan concrete voorbeelden en vragen stellen aan de hand van wat iemand in z'n eigen kasten heeft liggen, om de problematiek te verduidelijken.
En vervolgens eet ik snel een stukje taart... haha! En de doelstellingen van jullie project zijn natuurlijk een stuk abstracter voor normale mensen tijdens feestjes dan mijn eigen werk in de dienstverlening en zo. Succes verder!
Hallo Christian,
Dank je. Wat ook wel werkt is inhaken bij de interesse van de gesprekspartner en dan vragen wat zij zouden vinden dat daarover bewaard moet blijven. Vaak zijn mensen dan verrast dat er allerlei bronnen standaard bewaard blijven en dat ze daarin kunnen gaan kijken.
Pieter
@Pieter: Da's een goeie! Die houd ik zeker in m'n achterhoofd.
(De volgende stap is dat jullie deze verjaardagsfeestjesuitleg omzetten in survey's op de website - een soort crowdsourcing in selectiebeleid. ;-))
een goed selectiebeleid voer je
"als je bewaard wat mensen na een paar borrels op een verjaardagsfeestje zeggen dat je moet bewaren."
@Pieter: Onze berichtenwisseling heeft inmiddels Saskia geïnspireerd: Selectiebeleid... en hoe je altijd stof hebt voor verjaardagen
Heel leuk gedaan Pieter!
Ik zal het proberen te onthouden voor feestjes waar ik met deze vraag wordt overvallen. De glazige blik, daar ben ik inmiddels wel aan gewend. En het ontbreken van een stofjas, daar went de ander dan weer snel aan.
Er zijn maar heel weinig mensen die weten wat archiefwerk, of het nu aan de basis en het begin is of achteraan en voor de bezoeker, precies, wat zeg ik, zelfs niet globaal, inhoudt.
Over het algemeen krijg ik heel positieve reacties als ik zeg dat niet alles bewaard wordt. De belastignbetaler slaakt een zucht van verlichting :)
@luud: dank