Prototype nieuwe PhotoSearch National Archives of Australia
Het Australische Nationaal Archief heeft een FUNctional prototype gelanceerd van hun nieuwe PhotoSearc...
Iedere maand zetten we een lid van Archief 2.0 in het zonnetje. Iemand die zich op wat voor manier dan ook verdienstelijk maakt voor de community. Deze maand Bob Coret, vooral bekend van zijn genealogische communitywebsites, maar ook regelmatig actief in discussies rond archieven op Archief 2.0:
Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Bob Coret (38 jaar) en woon met mijn echtgenote en twee zoontjes in Den Haag.
Ik werk bij de Digital Groep, specialist op het gebied van dienstverlening en digitaal werken. Als KING-gecertificeerd adviseur help ik onder andere gemeenten en provincies op het vlak van ICT-architectuur, het invoeren van digitaal werken (waaronder Web 2.0) en zaakgericht werken èn archiveren.
In de avonduren verzorg ik vanuit mijn eenmanszaak Coret Genealogie diverse genealogische websites: Genealogie Online (voor het publiceren van genealogische gegevens en afbeeldingen, met ruim veertien miljoen voorouders de grootste stamboomsite van Nederland), de Genealogie Werkbalk (voor het snel en eenvoudig doorzoeken van Nederlandse genealogische bronnen), het Stamboom Forum (het sociale netwerk voor genealogen en archieven met bijna veertien duizend leden), de Stamboom Gids (uitgebreide internetgids op het gebied van genealogie en archief) en Familie Archivaris (voor het vormen van een digitiaal familiearchief en het bewaren van familiegeschiedenis).
Hoe ben jij actief als Archivaris 2.0?
Ik ben geen archivaris, maar geef veel advies over archiveren. Bijvoorbeeld medewerkers uitleggen dat archiveren meer is dan een document ergens in een digitaal of fysiek mapje stoppen. Dat een ordeningsstructuur van belang is, dat metadata de vindbaarheid vergroot, dat een document ook nog over een paar jaar door een collega teruggevonden moet kunnen worden en dat sommige documenten (of beter: zaken) vernietigd (of overgedragen) moeten worden. Vaak steek ik het advies in met de focus op het bevorderen van samenwerking.
En dat is gelijk de brug naar mijn genealogische activiteiten, daar zoek ik de samenwerking met archieven om mooie diensten voor genealogen te maken (het liefst op basis van open data). Archieven hebben immers voor genealogen interessante data en daar kan ik diensten voor maken. Dit begon ooit met de Genlias Monitor, die in de gaten houdt of er nieuwe gegevens beschikbaar zijn op Genlias voor door gebruikers opgegeven zoekopdrachten. Deze notificatiefunctie ontbrak op de Genlias-site, evenals de mogelijkheid om alle resultaten te downloaden in meerdere formaten (zoals PDF en GEDCOM).
Wat betekent Archief 2.0 voor jou?
Voor mij is Archief 2.0 een community waar klanten (van de Digital Groep) en partners (van Coret Genealogie) actief zijn. Het geeft mij inzicht in wat er speelt en hoe er 'in het veld' over bepaalde aspecten wordt gedacht. En ook een community waar ik mijn steentje kan bijdragen. Ik vind nieuwe technologie erg leuk. De vertaalslag maken naar praktische inzet ook. Het laten inzien van het nut van bijvoorbeeld open data, standaarden en architectuur. Dit probeer ik dan ook in te brengen in Archief 2.0.
Wat zijn je dromen voor Archief 2.0?
Voor mij is de '2.0'-toevoeging een term die staat voor innovatie. Ik hoop dat Archief 2.0 een broedplaats is en blijft voor nieuwe ideeën en een platform voor informatieuitwisseling dat vooral is gericht op samenwerking. Er kan zoveel meer worden gedaan als er wordt gedeeld en samengewerkt! Gedeeld met collega’s, partners, leveranciers, hobbyisten, ... en let wel: dit heeft meer te maken met 'mindset' dan techniek of geld.
Wat zie jij als de grootste uitdaging voor Archief 2.0?
Twitter, Facebook, Hyves, LinkedIn, Google+ of toch Archief 2.0? Waar ga je wat en wanneer zoeken/delen met wie? Dat wordt een steeds grotere uitdaging. Voor mij als gebruiker van deze diensten betekent het keuzes maken, je kunt gewoonweg niet alles gebruiken. Voor Archief 2.0 is het van belang om de plaats te verkrijgen (er zijn nog nog steeds mensen die Archief 2.0 niet weten te vinden) en vooral te behouden. Dus aan een ieder dit die leest: promoot, volg, voed en koester Archief 2.0!
Wil je ook iemand in het zonnetje zetten? Stuur een email naar archief20@gmail.com en laat het ons weten.