Zorgen naar aanleiding van het sluiten van WatWasWaar per 1 januari

  • dec 2015
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 37
Verwijderde gebruiker
KIA Community

In de Facebook groep Archeologie 3.0 zag ik gisteren een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid: "... Ongelooflijk maar waar, de website Wat Was Waar gaat dicht per 1 januari 2016. [...] zonde [...] dat WatWasWaar verdwijnt. Nee, het is veel meer dan zonde: voor bijna alle professionele en amateur historici van recente geschiedenis speelt WWW op een zeker moment een rol. Ik durf de stelling aan de het merendeel de archeologische rapportages ergens informatie bevat die van WWW afkomstig is. [...] ingeving: als de overheid geen geld heeft voor sitebeheer van publieke data, dan beheren we die publieke data toch gewoon zelf in the cloud, of op the Pirate Bay?..." bron.

Jobbe Wijnen schrijft er ook op zijn blog over 'Wat Was Waar gaat dicht: Hacker gezocht?', "... De RCE heeft inmiddels aangegeven de digitale kadastrale kaarten uit de 19e eeuw over te gaan nemen en online beschikbaar houden. Dit is echter geen afdoende oplossing. Geïnteresseerden in de contemporaine geschiedenis hebben juist veel meer aan de topografische kaarten van de laatste 100 jaar! Er is nog geen beweging merkbaar dat het Kadaster ze opnieuw online beschikbaar gaat stellen, bijvoorbeeld in de viewer van het PDOK. Sterker, de nieuwsbrief van WatWasWaar (zie ook de website van E&L) meldt daarover zo weinig dat het lijkt of gesprekken nog lopen. Dat kan natuurlijk ten goede uitpakken, maar het kan ook betekenen dat er onderhandelingen gaande zijn met een commerciële partij die de kaartlagen achter een betaalsysteem gaat aanbieden. In dat geval wordt de online topo voor particulieren alsnog onbereikbaar, want te duur. Hoe het ook zij, de aankomende lacune gaat historisch geïnteresseerd Nederland vanaf 1 januari stevig raken...."

'Wat waar is' weet ik niet? Zelf moest ik denken aan OpenBibliotheken en meer nog Jacques Matthij (reocities) als mogelijke redders in nood.

gerelateerd

- Reocities - De reddende engel van Geocities als (digitaal) cultureel erfgoed, Chido Houbraken

- Archief 2.0 speel-en-deelsessie: Hoe archiveer je miljoenen websites tegelijk?, Christian van der Ven

Trefwoorden