BRAIN slaat alarm: 'Historisch beeldmateriaal massaal offline'
Archiefinstellingen verwijderen steeds meer historisch beeldmateriaal van hun websites. Daarmee worde...
Onlangs werd door de rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in een zaak waarbij de centrale vraag was of elektronische berichten zoals WhatsApp-berichten en SMS op te vragen zijn via een Wob-verzoek. De rechtbank oordeelt dat deze berichten wel degelijk zijn op te vragen als in die berichten wordt gesproken over het onderwerp van het verzoek.
Het argument dat de werkgever, in de geval de Minister, niet zomaar in de telefoon van een ambtenaar mag kijken, gaat volgens de rechtbank niet op. Zolang het abonnement voor die telefoon op naam van de minister (of het ministerie) staat dient ook de daarop aanwezige informatie betrokken te worden bij de beantwoording van het Wob-verzoek.
Tegen deze uitspraak staat op dit moment nog hoger beroep open, maar waarschijnlijk zal deze zaak voer leveren voor verdere discussie.
Een interessante blog over deze uitspraak werd door Cornelis van der Sluis geschreven. Hij is werkzaam bij Ten Holter/Noordam Advocaten en treedt op als gemachtigde namens de eiser in dit geding.
Verder in de media over dit onderwerp:
- Een artikel in Binnenlands Bestuur
- En op de website van de NOS