De gezamenlijke kennisplatforms Particuliere Archieven en Waardering & Selectie organiseren in het voorjaar van 2018 samen met de Reinwardt Academie een archieflab over hotspots. Doel is om samen met andere archiefinstellingen, experts en studenten te onderzoeken, hoe de hotspotmethodiek kan worden ingezet bij het waarderings -en selectiebeleid van overheidsarchieven en van het acquisitiebeleid van particuliere archieven. Hoe doe je dat eigenlijk, hotspots identificeren? Wat is eigenlijk een goede hotspot? Hoe stel je in de praktijk materiaal over een hotspot veilig? Wat doe je vervolgens met dat materiaal? Met andere woorden, wat is de toegevoegde waarde van hotspots en wat is de meest werkbare praktijk bij het identificeren en uitvoeren van hotspots?
Voor dit archieflab zijn wij nog op zoek naar een aantal archivarissen/archiefinstellingen die het interessant vinden een gerichte (praktische of methodische) onderzoeksvraag in te dienen en tijd te besteden aan een eigen (klein) onderzoek naar hotspots en de begeleiding van een van de studenten (het is nadrukkelijk geen stage). De onderzoeken moeten praktische resultaten opleveren die direct inzetbaar zijn door de eigen archiefinstelling en zullen via de kennisplatforms met het bredere archiefveld worden gedeeld. Daarnaast zullen er vier werkbijeenkomsten worden georganiseerd in de periode februari-april 2018 met gastsprekers en presentaties van de studenten.
Wil je meedoen of meedenken, neem dan contact op met Mirjam Schaap, aanjager van het kennisplatform particuliere archieven en medewerker actieve acquisitie en ontsluiting van (digitale) particuliere archieven bij het Stadsarchief Amsterdam (mirjam.schaap@amsterdam.nl).