Traineeships voor archivarissen
Hoi allen, Ik hoorde een kennis van mij eens vertellen dat er traineeships, leer-werktrajecten dus, ...
Zondagmiddag Open Monumentendag. Drie jonge gasten wandelen binnen bij Regionaal Archief Tilburg. De oudste is een MBO-er, de andere twee zitten op de middelbare school. Ze weten waar ze zijn: 'mijn vader heeft hier heel veel stamboomonderzoek gedaan'. In de hal van het archief worden ze meteen gegrepen door de grote 18e-eeuwse kaart van Verhees. Hoewel deze twee eeuwen oud is en een kwartslag gedraaid, schijnt het de jongens niet te deren. Razendsnel hebben ze hun huidige woonplek gevonden. Als ik nog iets wil verduidelijken, wuift de middelste jongen me weg: 'Nee, geen twijfel mogelijk. Hier woon ik nu. Ik had een 10 voor topo'. Niks te leren dus, dan maar naar de studiezaal.
Of we ook hedendaagse plattegronden hebben? Ze willen zien hoe de stad er nu uitziet en vergelijkingen maken met kaarten van vroeger. 'Dat lijkt me gaaf! Kunnen jullie niet allerlei kaarten op elkaar leggen en dan steeds zien wat er veranderd is?' De jongste neemt wat kaartjes die getekend zijn op kalkpapier uit de la. Legt ze op elkaar en houdt ze tegen het licht. Onderzoeksvaardigheden en nieuwsgierigheid. De voorwaarden zijn aanwezig.
Vervolgens kijken ze met gretige ogen naar de microficheleesapparaten. Of ze ook daar iets mee mogen doen? 'Misschien jullie geboorteadvertentie opzoeken in de krant?' Ja, graag! Hoewel ze helemaal niet weten óf ze wel in de krant staan. Snel vindt er een redenering plaats: 'als jij op 29 december geboren bent, moet je in de kranten van de dagen er na kijken. En 1 januari kwam er geen krant, 2 januari blijkt op een zondag' De oudste neemt 3 januari mee.
'Ja, ja juffrouw, instructie hoeven hoeven we niet. Dat fiche moet onder dat plaatje, net als bij scheikunde. Inzoomen, uitzoomen: eerst een totaal overzicht van alle bladzijden. Waar zien we de familieadvertenties? Juist daar, dan zoomen we nu weer in.' En als een wonder: de advertentie van de MBO-er staat in de krant. 'Gevonden!' juicht hij en blij als een kind vraagt hij om een print. Ook dat lukt hem zonder enige demonstratie of instructie. Rechtzetten, wat roteren, zoomen, kiezen voor afdrukstand en papiergrootte en daar is zijn bewijs. Nummer twee en drie zijn aangestoken door deze vondst. Binnen enkele minuten hebben ook zij hun geboorteadvertentie in de krant gevonden én een print gemaakt.
'Nu gaan we naar een ander monument, maar hier gaan we zeker terugkomen.' Educatief commentaar is hier geheel overbodig ;-)
Reacties
Leuk verslag Petra! Je zou bijna zeggen: 'zo de ouden zongen piepen de jongen', Vader heeft al vele uren in het archief doorgebracht en dat heeft blijkbaar de interesse bij zijn kind gewekt, die de andere twee meeneemt om snel (uiteraard?) iets op te zoeken. Helemaal geweldig als ze alledrie hun eigen geboorteadvertentie hebben gevonden in de krant. En heel leuk dat ze met z'n drieën monumenten aan het bezoeken zijn! 't Zou heel mooi zijn als ze inderdaad zouden terugkomen!
Leuk stuk !!! Bijgaand een plaatjevan vandaag van de nog jongere generatie snelle jongens.
Het plaatje van Yvonne vraagt misschien om wat extra toelichting: de komende week heeft Tilburg 101 piano's in de stad . Instellingen - waaronder RATilburg- hebben ook een piano geadopteerd. Onze logé is beschilderd door een kunstenaar en wordt elke dag buitengezet. Ieder, die wil, mag er op spelen onder het motto 'Play me, I'm yours!'
Leuk verhaal! Ik merk inderdaad ook de interesse in de microfiche-apparaten. Vraag me dan wel of het niet wat te ouderwetse technieken zijn (onze kranten zijn in de studiezaal nog wel digitaal te raadplegen), maar jongeren vinden het toch prettig om een beetje met hun handen te werken.
Fun!
Hoi Susan, inderdaad ouderwetse technieken. Zo hadden we in eht Textielmuseum ook een koordmolen waaraan de bezoekers zelf mochten draaien. In het archief: zolang je nog microfiches gebruikt, waarom niet. Als het op een gegeven moment als ´rariteit´ gebruikt wordt, moet je het op die manier communiceren. Je geeft daarmee op museale manier, een cultuurhistorisch overzicht van bewaren en raadplegen.