Een wiki maken 2

  • nov 2009
  • Ernest Verhees
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 4
  • 199
Ernest Verhees
KIA Community
  • Christian van der Ven
  • Verwijderde gebruiker

Na een korte vakantie en een zeer lange periode van hard werken nu eindelijk de tweede bijdrage over de Nijmeegse wiki (zie Een wiki maken voor de eerste blog).Op de archievendag 17 oktober is namelijk tegelijk met het fysieke Huis van de Nijmeegse Geschiedenis in de Marienburgkapel ook het digitale 'kennishuis' geopend: www.huisvandenijmeegsegeschiedenis.nl.Canon en Vrede van NijmegenHet belangrijkste onderdeel (en doel) van de wiki is vooralsnog het digitaal presenteren van de Canon van Nijmegen. Naast een boek en een fysieke presentatie wilde de Nijmeegse canoncommissie de vijftig vensters ook graag op internet met daarbij voor iedereen de mogelijkheid om op de teksten te reageren. De canon in de wiki kan rechtstreeks bereikt worden via www.canonvannijmegen.nl. De teksten zijn overigens beveiligd maar er kan via de commentaarbox wel over gediscussieerd worden. Deze extra toepassing in Mediawiki maakt het makkelijker om teksten die je liever niet helemaal 'open' zet, toch in de wiki te plaatsen. Om het canonverhaal compleet te maken, er is ook een speciale website ontwikkeld over de canon voor het onderwijs. Deze is te vinden onder de langste domeinnaam van Nederland (zo wordt beweerd): www.nijmeegsestadsgeschiedenisvoorhetonderwijs.nl maar gelukkig werkt www.canonvannijmegen.nl/onderwijs ook.Het tweede belangrijke onderdeel bij de lancering is een pagina over De Vrede van Nijmegen. Mede voor een wandeltocht (gewoon op papier) is er onderzoek gedaan naar locaties die bij de Vrede van Nijmegen in 1678-1679 een rol speelden. De teksten hierover zijn, in combinatie met googlemaps (met dank aan het voorbeeld van de archiefwiki), allemaal in de wiki gezet.AanvullingenWe zijn nu bezig met de verdere uitbreiding met bij de het archief en andere afdelingen van de gemeente beschikbare informatie over de geschiedenis van de stad. Uiteraard willen we ook andere cultuurhistorische instellingen in Nijmegen vragen om ook hier hun inhoudelijke kennis te plaatsen om zo 1 kennisbank te creëren.In volgende blogs minder over de inhoud en meer over de achtergrond van enkele gemaakte keuzes bij deze wiki.KerkradeZie voor een ander voorbeeld van een plaatselijke, historische wiki (waar ik via google toevallig terechtkwam): Kerkrade, gisteren en vandaag

Reacties

4 reacties, meest recent: 15 januari 2010
  • Hoi Ernest. Actieve wikivullers daar i Nijmegen! Het is dan ook een prachtig en veelzijdig instrument. Ik ben heel benieuwd of jullie feedback gaan krijgen. Dat blijft altijd een teer punt. Het ziet er mooi uit en er staat al veel informatie in. Houd ons op de hoogte van de ontwikkelingen want daar kunnen we allemaal van leren. Ik ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkeling van deze wiki. Bv. of de andere instellingen ook echt gaan meewerken aan deze wiki. Goed initiatief! Als je toch nog over keuzes gaat bloggen dan ben ik heel benieuwd waarom je niet hebt gekozen om de foto's direct uit jullie beeldbank/fotobank te linken.

    Verwijderde gebruiker
  • Lees nu pas je blog, Ernest. Mooie wiki weer! Mijn vraag van de vorige post blijft overigens staan: wordt er al druk gebruikgemaakt van de wikimogelijkheden door anderen? Participatie dus. Die commentaarfunctie is trouwens wel een mooi compromis, in gevallen waarin je de teksten nog niet volledig wil openzetten. Misschien is dat voor de ArchiefWiki ook wel iets?

    Christian van der Ven
  • Zie voor participatie mijn nieuwe blog, blijft zeer lastig onderdeel. Commentaarfunctie lijkt me trouwens goede toevoeging voor de archiefwiki. @Luud Wat betreft de afbeeldingen. Die koppeling met onze beeldbank was technisch nog niet mogelijk, volgens mij (binnenkort wel, als het goed is). Zou inderdaad mooi zijn want dit is dubbelop als het gaat om opslaan van onze afbeeldingen). Ik zag in de wiki van Tilburg 1809 dat jullie dat wel al technisch voor elkaar hadden. Enige probleem met embedden is dat je dan soms naar de beeldbank van het archief gaat als je op een foto of akte hebt geklikt en soms naar de afbeelding in de wiki. Met name het weggaan uit de wiki (in hetzelfde scherm) werkt wat verwarrend volgens mij. Probleem is dat je in mediawiki een externe link niet in een nieuw scherm kunt laten openen, meen ik. @Petra. We hebben de onderwijssite pas net en zullen het gebruik vooral voor volgend schooljaar gaan promoten. Er is nu nog weinig bekendheid aan gegeven.

    Ernest Verhees

Trefwoorden