In beeld?

  • jan 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 27
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Regionaal Archief Tilburg blogt, twittert en websitet volop! Het archief stelt vele documenten online beschikbaar, streeft naar goede dienstverlening en de juffrouw van erfgoededucatie zit op het puntje van haar stoel om educatieve vragen positief te beantwoorden. Maar zoals deze inleiding al doet vermoeden, de educatie blijkt (soms) niet in beeld te zijn.Enkele voorbeelden uit mijn praktijk. Docent A belt met de vraag om een stadsgids. Of ik daar voor kan zorgen. Ja zeker kan ik dat, maar met welk project bent u bezig? Wellicht kan ik wat context bieden? De school blijkt deel te nemen aan een stedelijk project 'Tilburg Textielstad'. Er doen meer dan zes scholen aan mee. Maar wellicht kan ik dan daarin meedenken. Ja graag, het project start 18 januari! Niemand heeft er aan gedacht om het archief of het stadsmuseum daar in te betrekken....Volgende docent weet niet wat te doen met begrip textiel. Geen lapjes, geen garen...tja, welk project bent u dan mee bezig? Participeert eveneens in Tilburg Textielstad...Een gezamenlijke brainstorm of invulling heeft blijkbaar niet plaatsgevonden.Wél in beeld bij Fontys Master Kunst- en Cultuureducatie. Of ik iets kan komen vertellen over de Tilburgse Canon. Ja graag! Bijna te gretig ga ik er op in. Zelfs op mijn vrije dag ga ik er naar toe! Klanten! Docent aan de telefoon. Ja, we denken er helemaal hetzelfde over. Afstemmen op de praktijk, niet als een dolle hond producten gaan ontwikkelen, maar afstemmen van vraag en aanbod....Trouwens, zegt docent langs de neus weg, een van de studenten was al gevraagd bij een school voor voortgezet onderwijs. Om een project mee te ontwikkelen over de industrialisatie van Tilburg. Haaa........weer een kans......student gebeld, blijkt ook al weer enkele weken in gesprek met de school en het project is al bijna klaar!Bij collega-museum naar de aftrap van een nieuw project. Waar bent u van? Archief en Stadsmuseum....kennen we dat? Collega-museum gaat zeker wat doen met Tilburgs erfgoed en jazeker, zelfs met de Tilburgse Taol....Oh, ik wist niet dat er meerdere instellingen actief waren in het erfgoedcircuit en ja, we willen zeker met iedereen samenwerken. Dan kunt u met uw archief bezoekers wellicht eens hier langskomen.....Educatiejuffrouw wordt bijna gefrustreerd. Bloggen en Twitteren bereikt vooralsnog niet de beoogde doelgroep: de docenten en de collega-instellingen in de stad! Er op uit, dus! Er zit niks anders op. Dat het archief en Stadsmuseum educatief wat te bieden hebben, zal moeten blijken uit de praktijk. Pro-actief zijn dus. Dat is mijn motto voor het komende jaar. Kennis delen is één van onze pijlers in het strategisch beleid. Ik begin echter eerst maar eens met kennis maken!

Reacties

4 reacties, meest recent: 14 januari 2010
  • Inderdaad: de weerbarstige praktijk van alle dag ten voeten uit. Vergeet niet dat we zelf nog maar net een paar weken twitteren en bloggen en wat al niet. De 2.0-dingen waarmee we nu aan het experimenteren zijn (want veel meer is het toch nog niet) zijn misschien ook niet de `dingen´ waar onze doelgroep nu mee bezig is. En over die industrialisatie: daar hebben we al van die geweldige ervaringen mee nog uit het tijdperk 1.0 ... Het blijft een MIDDEL he, geen doel op zich. Houdt moed!

    Verwijderde gebruiker
  • Onze Lieve Heer heeft mijn geblog gehoord, want gisteren had ik een zeer constructief gesprek met een docent van het VO en vanmorgen met de coordinator van Brede School Tilburg. Beiden waren overweldigd door het aanbod (dat we in al die tijd al ontwikkeld hebben en ongebruikt in de kast blijft liggen). Maar vooral de tweede persoon had niet goed in de gaten dat er achter bijvoorbeeld de Historische canon van Tilburg een organisatie en een persoon zit. Alsof een boek en een website er zo maar is, anoniem...zoiets. Volgens ons Hoofd Archief zijn er inderdaad heel veel mensen zich helemaal niet bewust van de werking van internet. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Lijkt me goed om daar rekening mee te houden en onze digitale archieven te personificeren.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden