- apr 2024
Samenvatting: Alle modules van het DUTO-raamwerk zijn gepubliceerd. Overheidsorganisaties die concreet met duurzame toegankelijkheid aan de slag willen, kunnen dit kennisproduct daarvoor inzetten. In deze blogpost lees je meer over het DUTO-raamwerk en hoe de input uit de openbare review (oktober 2023) verwerkt is.
- nov 2023
Samenvatting: Zoals Lucas Lombaers, directeur programma Open Overheid, vandaag mooi benoemde: "Dat jullie de storm getrotseerd hebben om hier te zijn zegt veel over jullie betrokkenheid als informatieprofessional en wil om bij te leren over dit mooie vakgebied".
- jul 2022
Samenvatting: Naar aanleiding van het overleg over de selectielijst e-mailbewaring op 30 juni zijn een aantal vragen geformuleerd. Hieronder is de reactie van de Adviescommissie Archieven van de VNG op deze vragen te vinden.
Reacties
Dag Denzel,
Dank voor het delen van de uitgewerkte competentieprofielen met de kaarten kennis, houding en vaardigheden voor de informatieprofessionals.
De kaarten zijn duidelijk en geven overzichtelijk weer waaraan een informatieprofessional op strategisch, tactisch of uitvoerend niveau aan dient te voldoen. De kaarten zijn goed bruikbaar voor de gehele informatie- en informatiesector. Fijn.
een vraag:
Waarom is bij de uitwerking gekozen voor de term Informatiehuishouding professional en niet 'gewoon' voor de noemer informatieprofessional?
Hartelijke groet,
Marieke de Haan
Hogeschool van Amsterdam | Archivistiek
Mooie, visuele uitwerking en inhoudelijk grotendeels herkenbaar, maar ik vraag me af: heeft RDDI ook gekeken hoe deze functies zich buiten het rijk ontwikkelen?
Vanuit mijn eigen ervaring in gemeenteland zou ik een aantal accenten anders hebben gelegd. Bijvoorbeeld qua kennis op alle niveaus meer nadruk op gegevensmanagement, daarbinnen vooral het facet datakwaliteit (er staat nu alleen iets over data-analyse) en qua werkzaamheden voor de inrichtende rol meer nadruk op participeren in multidisciplinaire projecten versus zelf projecten aansturen.
In reactie op Marieke: ik ken de overweging natuurlijk niet, maar mij lijkt 'informatieprofessional' een containerbegrip waar je bijvoorbeeld ook rollen als privacy officers, information security officers, informatiemanagers, informatieanalisten, BI-specialisten en informatiearchitecten onder kunt scharen. Het gaat hier volgens mij vrij specifiek over rollen die te maken hebben met informatiebeheer/recordmanagement.
De term 'informatiehuishouding' is wel echt rijksjargon en zul je bij de decentrale overheden minder snel tegenkomen in functienamen.
Beste Rens en Marieke,
Dank voor jullie reacties!
Ik beantwoord graag jullie vragen:
"Waarom is bij de uitwerking gekozen voor de term Informatiehuishouding professional en niet 'gewoon' voor de noemer informatieprofessional?"
Rens geeft hier inderdaad al een juist antwoord op.
'informatieprofessional' is zoals Rens aangeeft een containerbegrip waar ook andere rollen binnen ICT onder vallen. De kaarten zijn echter specifiek gefocust op de Informatieprofesionals die zich met Informatiehuishouding bezighouden. Om deze reden hebben we ervoor gekozen om de naam 'IHH-Professional" te hanteren, zodat dit extra nadruk krijgt.
"Heeft RDDI ook gekeken hoe deze functies zich buiten het rijk ontwikkelen?"
De kaarten zijn tot stand gebracht door een werkgroep bestaande uit Rijksorganisaties, onderwijsinstellingen en trainingsbureaus. De onderwijsinstellingen en trainginsbureaus brachten hierbij kennis in op basis van hun ervaring met allerlei soorten leerlingen en organisaties.
Hoewel gemeenten zelf niet waren aangesloten bij de sessies hebben we hierdoor wel een beeld bij de (invulling van) functies en behoeften buiten de Rijksoverheid. De conclusie was dan ook dat er veel overlap zit tussen de behoeften en uitdagingen binnen de Rijksoverheid en daarbuiten.
Dat gezegd hebbende kan ik me persoonlijk wel wat voorstellen bij jouw suggesties omtrent datakwaliteit en multidisciplinaire projecten. Wellicht is dit iets dat we in een volgende iteratie mee kunnen nemen als blijkt dat die behoefte inderdaad rijksbreed gedeeld wordt.