Hoe gaat digitaal overbrengen in de praktijk?
Digitale overheidsinformatie overbrengen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, want bits en bytes v...
Bij de ontwikkeling van Metagegevens Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) heeft het Nationaal Archief dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van experts, verenigd in redactiegroepen. Na de vaststelling in juli 2021 zijn er diverse ontwikkelingen geweest die relevant zijn voor MDTO. De impact die deze ontwikkelingen (kunnen) hebben op MDTO wil het NA graag bespreken met de redactiegroepen. Hiervoor worden een of meer bijeenkomsten georganiseerd.
Het Nationaal Archief zoekt nog een aantal experts voor de redactiegroepen, die dan meteen kunnen deelnemen aan deze bijeenkomst(en).
Een voorbeeld van een relevante ontwikkeling is PLOOI. Het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP) ontwikkelt op dit moment een eigen metagegevensstandaard voor publicatie van overheidsinformatie (TOOI), onder andere voor actieve openbaarmaking via het nieuwe Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI). Het Nationaal Archief onderzoekt momenteel samen met KOOP of en hoe ook MDTO geïmplementeerd kan worden als een standaard voor het aanleveren van metagegevens bij het vindbaar maken van actief openbaar gemaakte documenten via PLOOI. Het onderzoek is in de afrondende fase en de resultaten willen we bespreken met de redactiegroep.
Dit onderzoek biedt de kans om tegelijkertijd ook andere mogelijke aanscherpingen en aanvullingen onder te loep te nemen, zoals het voorstel MDTO-begrippenlijst ‘beperkingGebruik’ dat op KIA te vinden is.
Wie zoeken we?
Voor de redactiegroepen zijn we op zoek naar deelnemers met (praktijk)kennis over MDTO. En/of over één van de volgende onderwerpen: metagegevens, -schema’s, koppelvlakspecificaties, xml en RDF. Er is een redactiegroep voor het metagegevensschema van MDTO en een redactiegroep voor de koppelvlakspecificatie.
Wat is de rol van de redactiegroep?
Het doel van de redactiegroep is om bij te dragen aan de kwaliteit van een kennisproduct, in dit geval MDTO.. Meer algemeen houdt dit in je waakt dat het kennisproduct voldoet aan de behoefte van de beoogde gebruikers, wat bijdraagt aan het draagvlak. Leden nemen deel als expert of gebruiker, op persoonlijke titel. Daarbij vertegenwoordig je het perspectief van een ruimere achterban (zoals ‘de gemeenten’ of ‘de ZBO’s’). Meer concreet toets je de uitgangspunten en inhoudelijke keuzes door het reviewen van de stukken en deelnemen aan inhoudelijke discussies tijdens bijeenkomsten.
Wat houdt deelnemen aan de redactiegroep in?
Onderdelen van deelname zijn:
Periodieke (digitale) bijeenkomsten
Het reviewen van stukken (zoals concepten, wijzigingsvoorstellen)
Meedoen in de discussie omtrent uitgangspunten en inhoudelijke keuzes
Op korte termijn willen we op 27 juni van 10.00 tot 12.00 uur één (hybride) bijeenkomst organiseren. De geschatte tijdbesteding is ca. 5 uur. Het gaat om een bijeenkomst van 2 uur en het bijhorende voorbereidings- en reviewwerk. Mogelijk is een tweede bijeenkomst kort daarna nodig. Die vraagt om dezelfde inspanning.
Wil en kun jij ons verder helpen bij de doorontwikkeling van MDTO? Dan horen wij dit graag via info@nationaalarchief.nl. Reageer voor 24 juni als je op 27 juni wil deelnemen.
Over MDTO
Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) is een norm voor het vastleggen en uitwisselen van eenduidige metagegevens. MDTO is ontwikkeld door het Nationaal Archief (NA) en in juli 2021 door de Standaardisatieraad vastgesteld voor decentrale overheden (als opvolger van TMLO). MDTO kan ook worden toegepast door rijksinstellingen. MDTO is te vinden op de website van het Nationaal Archief.