Remano 2004 en NEN-2082
Een overheidsorganisatie is van plan een offertetraject te starten voor een nieuw ECM/CRM. Men wil gra...
“Samen sta je sterk” en “velen weten meer dan een”. Het zijn bekende clichés, maar het aardige van clichés is dat ze meestal nog waar zijn ook. Aan het begin van dit jaar verscheen van de hand van Anna van der Meulen en Vera Weterings een artikel in het Archievenblad (2019, nummer 1, pagina 28-29), waarin zij een aantal voorbeelden gaven van samenwerkingsinitiatieven binnen de archiefsector op het gebied van educatie en dienstverlening.
Gebruikersonderzoek (1)
Een voorbeeld van zo’n samenwerkingsinitiatief is de usabilitytest die door een zestal archiefdiensten dit jaar is afgenomen. Een van de voordelen is dat je dan onderling je resultaten kunt vergelijken: “velen weten meer dan een”. Dit gaan we doen tijdens de bijeenkomst van het kennisplatform dienstverlening op 25 november in Ede.
Gebruikersonderzoek (2)
“Er moet meer worden samengewerkt in de archiefsector”. Dit was een van de conclusies van de studenten van de opleiding post_HBO archivisiek aan de Hogeschool van Amsterdam na het volgen van het vak “gebruik en onderzoek”. Wat de achtergrond van deze opmerking was en wat de studenten nog meer hebben ontdekt, bijvoorbeeld door hun gebruikersonderzoek, komt ook aan de orde op 25 november.
Toegankelijkheidseisen
Actueel zijn de toegankelijkheidseisen die sinds ruim een jaar aan websites en webapplicaties van semioverheidsdiensten worden gesteld. Dit heeft betrekking op de toegankelijkheid van websites voor de circa 4,5 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Het Stadsarchief Breda en het Utrechts Archief gingen hiermee aan de slag en deden hier in het Archievenblad (2019, nummer 8, pagina 20-21) verslag van. Tijdens de bijeenkomst zullen we hier dieper op in gaan.
Dit zijn de belangrijkste onderwerpen die tijdens de bijeenkomst bij het gemeentearchief Ede aan bod zullen komen. Daarnaast is er, zoals altijd, ruimte voor gezelligheid, ontmoeting en alles wat we interessant en belangrijk vinden.
Inloop vanaf 10:00 uur. Het programma start om 10:30 uur. Meld je voor 20 november aan bij Marjo van den Berg via de agenda.
Reacties
Jules Ernst van The Internet Academy zal ons tijdens deze bijeenkomst laten ervaren wat toegankelijkheid eigenlijk is en wat dit voor ons als archieven betekent. Hij is expert op het gebied van toegankelijkheid, zie: https://www.theinternetacademy.nl/docenten/jules-ernst. Jules maakt toegankelijkheid zelf ook iets toegankelijker; dat belooft wat moois voor de bijeenkomst :)