Mastercourse 2, Eindhoven: Wie ben je en wat verwacht je van de Mastercourse?

  • jul 2016
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 20
  • 37
Verwijderde gebruiker
Toegang tot Data
  • Kelly Hokke
  • Sil van Doornmalen
  • Paul van Meegeren
  • Ynze Alkema
  • Herman van Megen
  • Toos Wilms

We zijn met een brede groep voor de tweede Mastercourse open data en hergebruik. In de aanloop naar de eerste sessie in Eindhoven, is het goed om al iets meer over elkaar te weten. Wie de andere deelnemers zijn bijvoorbeeld, maar ook welke verwachtingen je hebt van de Mastercourse.

Reacties

20 reacties, meest recent: 29 september 2016
  • Goedemiddag,

    Mijn naam is Bertjan Kaan en ik ben werkzaam als domeinarchitect binnen de afdeling Informatisering bij Stichting Waternet. Vanuit mijn rol heb ik veel met gegevens en processen te maken. Daarom spraken de onderwerpen van deze training mij aan. Binnen Waternet zijn we bezig met het opzetten van een Enterprise-architectuur, werken we middels Scrum/agile aan onze procesverbetering en brengen we onze data in kaart. Wat ik hoop te leren is hoe OpenData/hergebruik/openbaarheid by design etc. op een juiste wijze binnen de architectuur een plek kan krijgen en met name de praktische kant er van, dus zo concreet mogelijk:-). 

    Verwijderde gebruiker
  • Goedemorgen,

    Mijn naam is Toos Wilms. Ik ben Archivaris in de gemeente Peel en Maas. Vanuit die functie stuur ik DIV aan op het gebied van de informatiehuishouding en procesinrichting.

    Mijn doel voor deze mastercourse is om in beeld te krijgen, hoe te bewerkstellingen dat zo veel mogelijk vast te leggen officiële informatie met zo min mogelijk nabewerking, gebruiksvriendelijk kan worden hergebruikt.

    Toos Wilms
  • Goedemorgen,

    Mijn naam is Bart Terken en werk als adviseur informatievoorziening en projectleider bij Waterschap Rivierenland.

    Ik ben met name benieuwd hoe we procesgegevens zodanig vast kunnen leggen en beheren (door de gebruikers zelf), zodat deze en gearchiveerd zijn en geschikt zijn om als open data te publiceren.

     

    Verwijderde gebruiker
  • Dag! Mijn naam is Inge Heslinga en ik ben werkzaam bij Tresoar, het Regionaal Historisch Centrum van Friesland. Als collectievormer houd ik mij bezig met enerzijds de acquisitie van particuliere archieven, en anderzijds met projecten die betrekking hebben op het duurzaam houdbaar, bruikbaar en zichtbaar maken van de collectie (zoals het e-depot en ons eigen crowdsourcingsplatform Fryske Hannen). In de mastercourse wil ik graag mijn kennis verbreden over de mogelijkheden van open data. Graag leer ik meer over het creëren van datasets, het aanbieden van (of verwijzen naar) relevante bestanden, de toepasbaarheid en ook het stimuleren van hergebruik bij de juiste doelgroepen. Ook hoor ik graag meer over de manieren waarop (lagere) overheden omgaan met open data en in hoeverre verschillende bedrijfssectoren (commercieel en non-commercieel) elkaar kunnen versterken.

    Verwijderde gebruiker
  • Goedemiddag!

    Mijn naam is Renée Spierings, werkzaam als Coördinator Collectie Toegang bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In de mastercourse hoop ik meer te weten komen over de inzetbaarheid van creative commons licenties voor eigen archiefmateriaal en de juridische en praktische aandachtspunten daaromtrent. Ook hoop ik strategieën in te winnen om partnerorganisaties te bewegen tot bredere beschikbaarheid van onder meer AV-materiaal.

    Verwijderde gebruiker
  • Goedemorgen, 

    Mijn naam is Peter van Beek en in het dagelijks leven ben ik gemeentearchivaris van Ede, Barneveld en Scherpenzeel, hoofd van de afdeling Archief van de gemeente Ede, hoofd van de teams Gemeentearchief en DIV van de gemeente Barneveld. Voor mij ben ik in de mastercourse vooral op zoek naar tools voor mezelf om op een goede manier sturing te geven aan onze inzet op open data en hergebruik. Hoewel we in dit opzicht al best actief zijn en een collega veel kennis heeft, kan ik als leidinggevende nog niet zo veel bijdragen. Kennis en praktijkervaringen hoop ik vooral mee te nemen.

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo, mijn naam is Ronald Goossens en ben werkzaam op het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven als archivaris. Als jurist houd ik me tevens bezig met zaken rond de auteursrechten, de open data en het hergebruik van overheidsinformatie. Maar het blijft zaak zo veel mogelijk up-to-date te blijven en ook over de muren van de eigen organisatie heen te kijken.

    Daarom deelname aan deze masterclasses in de hoop mijn kennis te vergroten en iets op te steken van de mededeelnemers.

    Verwijderde gebruiker
  • Goedendag allen, mijn naam is Gerard Kuijpers. Ik werk bij het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe), de archiefdienst voor gemeentelijke instellingen voor de regio Zuidoost Brabant. Daar hou ik me voornamelijk bezig met applicatiebeheer van het archiveringssysteem. In de mastercourse hoop ik meer te weten komen over wat open data zijn, hoe je ze uit een digitaal informatiesysteem krijgt en hoe die dan te gebruiken zijn.

    vriendelijke groet,

    Gerard

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo iedereen, 

    mijn naam is Bianca Hornstra en ik werk als recordsmanager bij gemeente Horst aan de Maas. In de mastercourse hoop ik meer kennis op te doen over de mogelijkheden van open data en hergebruik voor onze organisatie en wat ervoor nodig is om deze mogelijkheden ook in de praktijk in te gaan zetten. Verder laat ik me ook graag inspireren door de schat aan kennis die er zo te zien al aanwezig is bij mijn mede-mastercoursers.

     

     

    Verwijderde gebruiker
  • Beste allen,

    Mijn naam is Herman van Megen. Ik ben werkzaam bij het gemeentearchief Venlo en sta voor de uitdaging actief aan de slag te gaan met open data. Ik hoop tijdens de cursus mijn kennis rond open data en hergebruik van overheidsinformatie te vergroten en ben zeer benieuwd naar eventuele leerervaringen op dit terrein.

     

    Herman van Megen
  • ha collega cursisten,

    mijn naam is Marleen Dietz en ik werk bij  het RHC Eindhoven bij de afdeling Beeld en Geluid. Uit dien hoofde heb ik te maken met digitale bestanden zowel opslag als behoud voor de toekomst, het toegankelijk maken ervan en het beschikbaar stellen aan derden (bij voorkeur de laatste twee te combineren). Het zal mij erg helpen om kennis te vergoten met betrekking tot huidige stand van zaken en de verschillende mogelijkheden en toepassingen,  om van daaruit de mogelijkheden van de eigen afdeling  (te helpen) door te ontwikkelen.     

    Verwijderde gebruiker
  • Beste medecursisten,

    Mijn naam is Jeroen Weekers. Ik ben werkzaam bij de gemeente Eersel als medewerker innovatie. In deze rol ben ik proceseigenaar van onze innovatiestrategie en projectleider of -medewerker van alle interne en externe projecten/samenwerkingen die hierop betrekking hebben. Een van de drie grootste pijlers binnen deze strategie is het inzetten van open data. Het openstellen van gemeentelijke open data gaan we vanaf het laatste kwartaal van 2016 gezamenlijk als vijf Kempengemeenten oppakken.

    Als projectleider van dit kempenbrede project hoop ik na de mastercourse wat dieper in de 'open data-klei' te staan.

    Tot donderdag!

    Verwijderde gebruiker
  • Dag allemaal,

    Ik ben Ynze Alkema, hoofd van Stadsarchief Breda. Ik ben zo langzamerhand de weg een beetje kwijt als het gaat om open data; wat is het wel en niet. En vooral, waar moet ik me vanuit het stadsarchief wel en niet mee bemoeien? Wat zijn de spelregels en zijn die anders dan voor de traditionele data die wij altijd kregen en nog krijgen.

    Het lijkt mij leuk om te ontdekken hoe wij nieuwe terreinen kunnen verkennen en te zien wat er wel en niet voor nieuws op ons afkomt en hoe dit misschien wel ons traditionele huis opschut.

    Tot donderdag.

    Ynze Alkema
  • Dag allemaal,

    Mijn naam is Paul van Meegeren, archivaris van de gemeente Venray. Onze eerste kennismaking met open data was een mail van Bob Coret over het hergebruik van genealogische data die op onze website zijn gepubliceerd. Hiervoor hebben we een tijdelijke oplossing gevonden. Reden om me meer te verdiepen in open data, een onderwerp dat voorlopig wel niet meer van de agenda zal verdwijnen.

    Paul van Meegeren
  • Dag allemaal,

    Ik ben Laurens Priester, gemeentearchivaris van Schiedam en teammanager van het Gemeentearchief. De gemeente Schiedam is nu enkele jaren bezig met de beschikbaarstelling van open data. Met mijn collega van ICT en informatiemanagement hebben we een begin gemaakt met gerichte aandacht voor dit thema. Gezien de ontwikkelingen met de wet hergebruik overheidsinformatie en de wet open overheid is verdere scholing op dit terrein nodig. Af en toe ontvangt de gemeente verzoeken om data als open data beschikbaar te stellen. De verwachting is dat deze vraag groeit. Als beheerder van een hele berg aan al dan niet open data wil ik graag meer kennis en ervaring op doen op dit gebied.

    Verwijderde gebruiker
  • Beste allemaal,

    Ik ben Ad Schrauwen, werkzaam op het West-Brabants Archief. Dat is een sinds 1 juli jl. bestaande organisatie, gevormd uit de voormalige archiefdienst Bergen op Zoom, het gemeentearchief Roosendaal en het Regionaal Archief West-Brabant.

    In een kleinere organisatie zijn de collega's eerder breed dan specialistisch georiënteerd. In een grootschaliger verband kunnen mensen zich ook meer specialiseren. 

    Omdat de voorbije periode (de wijze van) informatieverstrekking, en daarbij de onderlinge verhoudingen c.q. spanningsvelden tussen de verschillende daarvoor relevantie wetgeving steeds nadrukkelijker punt van discussie zijn geworden, is het goed je verder te verdiepen in deze materie.

    Ik zou het plezierig vinden dat je op een verantwoorde manier zoveel mogelijk van onze gegevens kunt laten gebruiken door derden. En ik hoop met deze cursus me verder te kunnen verdiepen in deze even complexe als interessante materie.

     

    Verwijderde gebruiker
  • Goedemorgen allemaal,

    Ik ben een beetje laat met voorstellen, maar dat had met allerlei technisch ongemak te maken... Mijn naam is Hans Quist en ik werk als senior medewerker informatiebeheer bij Provincie Zeeland. Daar ben ik verantwoordelijk voor de informatiestromen in zijn algemeen en het zaaksysteem in het bijzonder. Tevens heb ik een team van functioneel applicatiebeheerders die zaaksysteem, DMS en CRM beheren en onderhouden. Ook een archiefmedewerker maakt deel uit van dat team.

    Daarnaast onderhoud ik nauwe contacten met het Zeeuws Archief waar we afgelopen tijd een succesvolle pilot e-Depot hebben gedaan. Met de Zeeuwse overheden (13 gemeenten, Waterschap en provincie) hebben we een werkgroep die met elkaar al die overheden klaarstoomt om hun informatiehuishouding op orde te hebben om klaar te zijn voor aansluiting bij een e-Depot.

    De hele discussie over open data is wel buitengewoon interessant, want wat ik me afvraag is wat de wetgeving op de open data gaat betekenen voor archivering. Hoe ga je in een zaak vertrouwelijk en openbaar onderscheiden? En wanneer? Want in een zaaktype kun je dat niet regelen. Maak je speciale documenttypen aan dan? En hoe borg je bewaar- en vernietigingstermijnen?

    Kortom ik heb vragen genoeg, ik hoop die te vinden in Eindhoven!

    Tot vanmiddag!

    Verwijderde gebruiker
  • Dag allemaal,

    Excuus voor de vertraging, de eerste bijeenkomst zit er al weer op...., maar mijn naam is Sil van Doornmalen. Ik werk bij het prachtige Regionaal Archief Rivierenland als teamhoofd digitalisering en collecties. Onze dienst heeft van de digitale wereld een speerpunt gemaakt in het beleidsplan voor de komende jaren. Een aspect daarvan is het verzorgen van en omgaan met Open Data o.a. in relatie tot Wet hergebruik van overheidsinformatie.

    Naar aanleiding van het in archievenland bekende verzoek van Bob Coret hebben wij in samenwerking met De Ree een eerste stapje gezet m.b.t. Open Data. Van dit prille stapje willen we iets functioneels en volwassens maken. Ik hoop in de mastercourse wat handreikingen te krijgen.

    Sil van Doornmalen
  • Dag Allemaal,

    Ook excuses mijnerzijds, voorstellen na de eerste bijeenkomst. Mijn naam is Theo Kremer. Ik werk bij het Ingenieursbureau Amsterdam, na bijna 25 jaar bij het stadsarchief te hebben gewerkt. We zijn in samenwerking met een flink aantal partijen bezig om een technisch geheugen van Amsterdam te herstellen. Er worden continu tal van projecten gerealiseerd in het openbare domein. Een openbaar domein waarvan de geschreven geschiedenis teruggaat tot 1275. En de fysieke resten overal in de grond aanwezig zijn, van bruggen, tunnels, wegen, oude kademuren, kabels en leidingen etc. Hoe weten we wat waar is en welke eisen stelt dit aan het werken in deze omgeving? En als we gebruik maken van nieuwe technieken hoe weten we straks nog wat we nu doen?

    Hoe open is deze informatie? Wat kunnen we hergebruiken? Wat mogen anderen gebruiken en wat als we dat niet willen? Ik hoop in deze cursus een klein stukje van de puzzel die dit is te vinden. De eerste bijeenkomst heeft me al aan het denken gezet.

    Tot donderdag!

     

    Verwijderde gebruiker
  • Dag allemaal,

    Wegens vakantie ben ik helaas niet aanwezig geweest bij de eerste bijeenkomst, en wil mij daarom via deze weg toch nog aan jullie voorstellen. Mijn naam is Kelly Hokke en ik ben werkzaam bij de gemeente Eersel als trainee informatiemanagement via YPublic. In Eersel wordt fors ingezet op innovatie en open data is hierbij een belangrijk speerpunt. Uit de mastercourse hoop ik daarom kennis op te doen over open data om ook vanuit DIV een standpunt en bijdrage aan open data te kunnen leveren, alsmede ook om de dienstverlening te verbeteren. Ik ben daarbij vooral benieuwd naar de vraag naar welke informatie vraag is en op welke wijze de data het beste ontsloten zou kunnen worden, rekening houdend met wet- en regelgeving en beschikbare middelen binnen de gemeente en de rol die DIV toebedeeld is in het ontsluiten van open data.

    Tot vanmiddag!

    Kelly Hokke

Trefwoorden