Community archiving: archief van Maagdenhuis2015 online

  • jun 2016
  • Mirjam Schaap
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 108
Mirjam Schaap
Particuliere Archieven

Een mooi voorbeeld van community archiving in Nederland: studenten van de Universiteit van Amsterdam die vorig jaar het Maagdenhuis bezetten (het was een van de cases in de cursus digitaal particulier archief van afgelopen oktober) hebben een deel van hun archiefmateriaal online gezet (maagdenhuis2015.org).

Het Stadsarchief Amsterdam ondersteunt dit initiatief organisatorisch en inhoudelijk (advisering op het gebied van duurzame bestandsformaten, objectiviteit, auteursrechten en openbaarheid). Een leerzame ervaring voor ondergetekende die een workshop selecteren, ordenen en beschrijven voor de studenten heeft verzorgd; vnl de constatering dat mijn kennis van en ervaring met digitaal archief en sociale media volledig tekortschoot en dat je met het handboek van Muller, Feith en Fruin (bij wijze van spreken dan natuurlijk hè…) echt niet hoeft aan te komen bij studenten die Derrida lezen en zijn opgegroeid met smartphone en tablet in de hand, maw ze hadden niet bepaald een boodschap aan mijn (achteraf gezien) wellicht (waarschijnlijk – blijkbaar?) enigszins archaïsche opvattingen over het toegankelijk maken van archiefmateriaal.

Wie kent andere voorbeelden uit Nederland van community archiving via het internet (in de VS gebeurt het op grotere schaal) of is bij een soortgelijk project betrokken? Wat vinden jullie van een dergelijk initiatief? Hoe kunnen wij onze kennis en ervaring inzetten om dit soort initiatieven te ondersteunen? Zie voorbeelden van Amerikaanse archivarissen die heel direct betrokken zijn bij dit soort initiatieven:

https://medium.com/on-archivy/archivesforblacklives-building-a-community-archives-of-police-violence-in-cleveland-93615d777289#.ehtv3zvbk

https://news.docnow.io/introducing-documenting-the-now-416874c07e0#.tlj1y8ei6

Groeten,

Mirjam

Trefwoorden