De virtuele cultuurbezoeker
Op woensdag 9 juli 2008 is "De virtuele cultuurbezoeker" verschenen.ISBN: 9789037703573158 pagina's, p...
Beste mensen,
Namens een Amsterdamse studentenvereniging waarvan ik lid ben en het archief beheer, ben ik op zoek naar advies over het opzetten van een digitale beeldbank; het gaat hierbij voornamelijk om twee zaken:
1 Het digitaliseren van foto's en video's en in de toekomst mogelijk ook documenten en boeken;
2 Het langdurig bewaren en juist toegankelijk maken van deze gegevens.
---
1 Het gaat hierbij vaak om oude en fragiele spullen zoals vele glasnegatieven, dia's, fotonegatieven, stukken 8mm filmfragment, oude VHS banden en vele reeds ontwikkelde foto's. Dit willen wij allemaal op hoge kwaliteit digitaal beschikbaar hebben en zo zijn wij reeds met thuisscanners een deel van de foto's op 600dpi/.TIFF aan het scannen, maar zal ik professionele hulp nodig hebben bij het inscannen van de andere spullen, of is dit ook zelf te doen? Hoe zou ik dan te werk gaan? Zo niet, waar kan ik hiervoor het best terecht (ivm studentenorganisatie: goedkoop doch goed).
---
2 Qua opslag en toegankelijkheid; wat valt er te zeggen van een bepaalde opslaglocaties (cloud/lokaal/NAS), waarbij toegang geregeld wordt door het file system van de desbetreffende computer. Zo heb ik wel eens iemand horen praten over 'digital decay': bitjes die willekeurig en plots, fysiek op de schijf veranderen; hiermee probeerde hij aan te geven dat digitale bestanden ook kunnen 'verouderen'. Klopt dit? Hoe kan dit het best tegengegaan worden?
En tot slot; wat is de beste wijze om een beeldbank als deze toegankelijk te maken? Toegangscontrole binnen een filesystem op een computer is eenvoudig, maar extra functionaliteit biedt dit helaas niet. Zijn er goede (web) applicaties die vele van deze foto's inzichtelijk maakt en waarbij het mogelijk is om vele mensen rechten te geven, te reageren op documenten om zodoende beschrijvingen van foto's te verzamelen (wie staat op de foto? wanneer is deze gemaakt? etc.) om zodoende een mooi historisch beeld te krijgen.
In hoopvolle afwachtig,
op nuttig advies,
- Mick
Reacties
Beste Mick, MediaFiler is gespecialiseerd in het opzetten van mediabanken, waar je naast foto's ook andere media in kunt uploaden, zoals documenten en video. Het is ook mogelijk om foto's en dia's in te laten scannen door ons. Voor meer informatie zie https://mediafiler.com of neem vrijblijvend contact op met Berry Uilkema tel. 055-750 8295
groet, Claudia
Beste Mick,
Mooi dat jullie actief bezig zijn met het beheer en de beschikbaarstelling van jullie archief! Is het een groot archief?
Hebben jullie er al aan gedacht om advies te vragen bij bestaande archiefinstellingen zoals het Stadsarchief in Amsterdam?
Voor het digitaliseren van de filmfragmenten en de VHS banden zou je bijvoorbeeld contact kunnen opnemen met het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.
Ik ben als beeldresearcher ook benieuwd uit welke periode het filmmateriaal is.
Succes en met vriendelijke groet,
Fifine Kist
Beste Mick,
Goed dat jullie hier zelf al aan beginnen; dit is iets waar archiefinstellingen veel aan hebben mocht het archief ooit overgedragen gaan worden. Ook als dit niet het geval is is het een mooi initiatief om het materiaal te ontsluiten. Zelf ben ik bij het Noord-Hollands Archief werkzaam en mede verantwoordelijk voor de beeldcollectie en precies dit soort vragen en kan ik wel wat tips geven.
In elk digitaliseringstraject is het van groot belang dat je eerst weet waarvoor je gaat digitaliseren, en vooral ook hoe je het gaat ontsluiten. Dit heeft namelijk grote gevolgen voor de hoeveelheid tijd, geld en moeite je kwijt bent aan het hele project. Wil je een simpele fotobak met alleen de foto's, of echt een doorzoekbare database en archiefbeheersysteem? Wil je alles digitaliseren of alleen de highlights? Hierbij is het wel van cruciaal belang dat je alles goed registreert. Denk hierbij aan een uniek objectnummer waaraan je gegevens in een beheersysteem kan koppelen. Houd hierbij ook zoveel mogelijk de originele context van de beeldcollectie aan (i.e. als materiaal in fotomappen zat, bewaar/nummer ze volgens die ordening). Dit kan namelijk belangrijk zijn voor latere geinteresseerden/onderzoekers.
1) Wat betreft digitaliseringsstandaarden; In de erfgoedwereld in Nederland worden al jaren de standaarden van het project metamorfoze gehanteerd (https://www.metamorfoze.nl/). Ik zou hierbij afstappen van 600 DPI .TIFF. Veelal is 300 DPI TIFF ook al goed genoeg, en zal een hoop opslagkosten besparen.
Voor bewegend beeld zou ik kijken of je misschien deals kunt sluiten met het stadsarchief Amsterdam. Ze hebben daar in ieder geval enkele mogelijkheden tot digitaliseren van enkele oude dragers.
2) Wt betreft opslag; daar heb je een goede vraag te pakken die binnen de archiefwereld ook nog niet uniform is opgelost. Het duurzaam bewaren van digitaal materiaal is iets waar gewoon nog weinig zicht op is omdat het nog een jong veld is. Kenniscentrum Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) geeft hierbij advies over bestandsformaten, en ook Beeld en Geluid heeft net een rapport uitgebracht over preservatiestrategieën. Om te beginnen is een NAS een goede eerste oplossing. Hier zou de je masterbestanden op kunnen slaan. Voor een goedkope oplossing voor webpresentatie zou je kunnen kijken naar Flickr. Echte beheer- en presentatiesystemen zullen gouw professioneel zijn en geld kosten (bv. Memorix van Picturae, of Mais-Flexis van De Ree).
Maar zoals Fifine al aangaf is het misschien geen slecht idee om gewoon even contact op te nemen met het stadsarchief Amsterdam. Zij kunnen jullie waarschijnlijk een heel eind op weg helpen. Anders ben je van harte welkom om een keer langs te komen in Haarlem :).
Succes en groet,
Mart