Handelen
Vandaag las ik in Archievenblad 2016-5 het artikel van René Spork "Capitulatiedocument Rotterdam na 75...
Wat is volgens jullie eerste ingeving and humble opinion de Top-3 van archievenwebsites van het moment? Of een top-5 of top-10 als die context echt nodig is..
Alvast dank voor een reactie, met hartelijke groet,Esther Velthuis.
Reacties
Een tij met trendsetters:
Velehanden.nl (vanwege slim inzetten crowdsourcing)
Regionaal Archief Leiden (vanwege gebruik Creative Commons, Mijn Ral)
Nationaal Archief oftewel "gahetna" (vanwege gebruik persistente URL's, mogelijkheid tot embedden, EAD)
Ik heb geen top 3 van archievenwebsites, maar wel een top 4 van gewenste functionaliteiten in een website. De vormgeving etc. maakt mij niet zo veel uit:
1. de mogelijkheid om zoekvragen, gevonden treffers, gemaakte opmerkingen etc. op te slaan. Zoals dat kan in MijnRal, in het persoonlijk dossier in GaHetna etc. Fijn om, zelfs na een tijdje niet geweest te zijn, die gegevens terug te kunnen vinden.
2. de mogelijkheid om met het aanmaken van 1 account bij verschillende websites aan de slag te kunnen. Dat is volgens mij geregeld voor alle archiefdiensten die werken met Mais flexis. Het zou toch fijn zijn als ik als onderzoeker slechts 1 account zou hoeven maken en daarmee bij alle archiefdiensten (ongeacht de applicaties die ze gebruiken) aan de slag te kunnen.
3. de mogelijkheid om gewoon een archievenoverzicht met alle toegangen te zien, zodat ik niet afhankelijk ben van een zoekscherm en slechts een beperkt aantal resultaten op een pagina. En dan graag de toegang in EAD.
4. vanuit de treffer in de bibliotheekcatalogus een link naar de betreffende publicatie in google books.
Mag ik ook een Min-3 doen?
1. websites die zich alleen richten op genealogen of op 'snackers'.
2. websites waar ik geen bronnen (scans) kan zien, maar alleen beschrijvingen.
3. websites waarin ik de bibliotheekcatalogus niet kan bekijken.
@Erika
Wat betreft punt 2: ik zou liever zien dat ik, net als op de Archief 2.0 website en het Stamboom Forum, kan inloggen met mijn Google, Facebook, Twitter, .... of OpenID account. Ook wel Social Login genoemd.
@ Bob Helemaal mee eens. Het gaat mij om het terugbrengen van het aantal namen en accounts. Veel gebruiksvriendelijker ( maakt klant tot koning en niet tot bedelaar). Maar hoe sta jij er dan tegenover dat door zo'n social login nog meer informatie over jou als persoon bij Google en Facebook komt? Geen moeite met het opgeven van nog meer privacy?
Bescheidenheid siert de mens, dus zet ik onze eigen site maar niet in de top drie. Natuurlijk wel vereerd dat anderen dat wel doen.
Mijn top drie?
1- gahetna.nl Andere keuze voor mij niet mogelijk, al was het enkel door de bevlogenheid waarmee daaar door een aantal kanjers aan de site gewerkt wordt.
2- amersfoortopdekaart.nl voor de mooie manier waarop Amersfoort hun gegevens op een verfrissende manier aanbied. Topper ook omdat er vanuit het archief heel actief mee wordt omgegaan, zodat er een goede interactie ontstaat met de gebruikers
3- regionaalarchiefzutphen.nl Voor mij een mooi voorbeeld van "Wie niet sterk is moet slim zijn". Ik vind het top als ik zie dat een archief dat echt maar een paar fte aan mankracht heeft, door goed gebruik te maken van wat anderen ontwikkelen, prima service kan bieden aan de gebruikers. Ik denk een voorbeeld voor velen
En als ik dan kijk naar Bob's motivatie bij zijn top drie en ik zie dat wij de genoemde pluspunten van gahetna ook hebben en weet dat er over enkele weken een nieuw project van het RAL op het velehanden.nl platform gelanceerd wordt, denk ik tevreden bij mijzelf dat wij het nog niet zo slecht doen en voorlopig nog wel redelijk vooraan blijven lopen :-)
Voorwaar een leuk begin van het nieuwe jaar....
@Erika Ben het helemaal eens met de +4 en -3 en zo'n lijst is denk ik ook zinvoller dan een lijstje van websites waarbij iedereen zijn eigen criteria moet vermelden.
Wat betreft het opslaan van zoekvragen of treffers zie ik de meerwaarde van een aparte inlog niet in, je zou die overal op moeten kunnen slaan en niet alleen in MijnRAL of in het dossier van Gahetna.
En klopt dat van de mais-websites, kan ik met een inlog aangemaakt bij het Gelders Archief iets bestellen bij het Utrechts archief? ik meen van niet, heb eens bij beide archieven een account aangemaakt en kreeg volgens mij geen melding dat ik al een account had. Zie net als Bob ook veel liever Social Login (ook bij velehanden een optie).
waarom is het 'weggeven' van je zoekvragen of andere informatie aan archiefaccounts of De Ree een minder groot probleem dan aan Google en Facebook? het is een afweging tussen het gemak van 1 account en weggeven van privacy. Ik zou voor het account kiezen.
@Erika en Ernest,
Ik heb op zich geen moeite met een archiefaccount via De Ree, maar daarmee dek je niet alle archiefinstellingen. Je zult dus een systeem moeten maken waaraan alle archieven mee doen, iets nieuws bouwen dus, overleggen, geld... Dan zeg ik, er bestaat al een goede oplossing die je zo kunt 'inprikken'.
Het privacy aspect zie ik maar beperkt, bij de door mij genoemde oplossing geef je in wezen de tussenpersoon Janrain.com inzicht in waar je wanneer inlogt, Google, Twitter, enz. zien alleen maar wanneer inlogt, niet waar. Op basis waar ik inlog zou deze tussenpersoon een soort profiel van me kunnen maken die weer doorverkocht zou kunnen worden (heb eerlijk gezegd de kleine lettertjes niet gelezen), maar dit geldt voor elke tussenpersoon (ook de "De Ree's")...
Ik denk dat je niet aan archivarissen moet vragen wat ze graag op een website zouden willen zien omdat je dan een lijstje krijgt zoals dat van Erika, waar volgens mij nauwelijks een "gewone" bezoeker op zit te wachten behalve een heel specifieke doelgroep.
Daaruit volgt dat je ook niet aan archivarissen moet vragen welke websites ze het beste vinden. Om dezelfde reden.
Laten we dat aan een zo gevarieerd mogelijke groep gebruikers overlaten!
Kan het toch niet na laten nog even terug te komen op mijn top drie.
Ik wil daar nog aan toevoegen, dat ik ook al wel weet wat mijn nieuwe nr 1 moet worden.
Dat wordt de website die al zijn data als open data aanbied.
Dan kunnen anderen er mee aan de slag en wie weet tot wat voor mooie onverwachte toepassingen dat gaat leiden
@Luud goed idee! Nu alleen nog uitvogelen hoe we een antwoord krijgen van de gebruikers van archief websites welke site zij het best vinden. Jammer dat de 2-jaarlijkse enquete over dienstverlening net geweest is
@Luud Maar ik ben (ook) een gewone bezoeker van een archiefdienst. Ik ken redelijk wat studiezalen van binnen. En websites van buiten. Ik doe alleen geen onderzoek naar mijn eigen voorpapa's en -mama's. Maar wel naar mijn regio, naar geografie en stedebouw. En voor mijn promotieonderzoek naar mensen van vlees en bloed en naar de organisaties waar ze werken, zijn opgeleid, of lid van zijn. En vanuit die blik heb ik mijn Top en Min gegeven, gericht op functionaliteiten in websites die ik prettig vind. Dus ik hoor volgens mij juist bij die gevarieerde groep die je aan het woord wilt laten. Mocht je suggestie aan Esther zijn dat zij deze vragen ook in een andere omgeving plaatst, dan ben ik dat wel met je eens.
@Bob en Ernest. Mijn vraag over privacy was natuurlijk om (ook) een discussie los te trekken. Toch denk ik dat er wel een verschil is tussen gegevens die een burger achterlaat bij een bedrijf dat wordt ingehuurd door de overheid en de door Bob genoemde bedrijven. In het eerste geval blijft de overheid eigenaar van de gegevens, kan het bedrijf en niets mee doen. In het tweede geval niet. Maar dan heb je als burger misschien een duidelijke gebruikersovereenkomst getekend met het bedrijf.
"Mijn ideale website benadert me op een prettige, persoonlijke manier en geeft me het gevoel dat ik thuis ben. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in de vormgeving en de gebruikte tone of voice. Hij helpt me als ik dat nodig heb en helpt me op een persoonlijke wijze met op maat gesneden hulp. Ik mag veel op de website, zonder dat ik veel moet. Persoonlijke gegevens achterlaten (bijvoorbeeld door het aanmaken van een profiel) wil ik best, maar ik wil dan duidelijk weten welke meerwaarde me dat biedt.
Ik kan andere mensen ontmoeten op de website, als ik wil, en kan zelf deel uitmaken van de site en de community daaromheen, als ik wil. Mijn bijdrage wordt gewaardeerd. Ik kan de website gebruiken op de manier zoals ik gewend ben van andere websites die ik veel gebruik, zoals Google of Bol.com.
De belangrijkste taken die ik op de website wil uitvoeren, moeten makkelijk binnen handbereik zijn. Ik wil daarbij niet lastiggevallen worden door allerlei andere opties, die ik (op dat moment) toch niet gebruik. Van lange teksten houd ik niet; als een optie veel uitleg nodig heeft, dan is er iets mis met die optie. Liever een kort filmpje dan een lange uitleg.
Hoe gegevens trouwens op de website staan - als EAD of open data of wat dan ook - dat maakt mij niks uit. Als ik ze maar begrijp. Ik ben niet dom, maar ben ook niet je collega. Houd daar rekening mee, als je teksten schrijft..."
En zo nog wat wensen hè... maar alles staat of valt natuurlijk met de vraag: voor wie maak je de website? Wie is je doelgroep? De vraag daarnaar mis ik in de oorspronkelijke vraagstelling. Afhankelijk van de doelgroep, zou mijn wensenlijstje (en mijn Top-3) verschillend zijn.
Ieder zijn meug... Opvallend is dat 2 Nederlandse websites de Top100 gehaald hebben in Amerika: http://www.genealogyintime.com/NewsStories/2012/Q1/top%20100%20most...
(www.genlias.nl en www.cbg.nl)
Lees ook hun criteria:http://www.genealogyintime.com/NewsStories/2012/Q1/top%20100%20most%20popular%20genealogy%20websites%20page1.html
@Jules,
De lijst is in wezen gebaseerd op het verkeer zoals gemeten door Alexa. Maar hoe ze aan de genealogische websites komen zeggen ze niet... Ik heb van alle websites in de Stamboom Gids de Alexa rank opgehaald en in een lijst gezet, zie de Google Doc Alexa Rank genealogische/archief websites
Mijn conclusie: ook Genealogie Online en GaHetNa zouden (qua Alexa Rank) in de genoemde Top100 horen te staan.
Ik verwacht trouwens dat er tussen de Alexa Rank genealogische/archief websites en de Welke archiefwebsites zijn ook voor niet-Nederlandstaligen beschikbaar? wel enige correlatie zal zijn....
www.amersfoortopdekaart.nl
(en erfgoedopdekaart/deventer bijv.)
Dank voor jullie reactie op een inderdaad heel open vraag. Helemaal waar dat het vragen naar een specifieke doelgroep helpt om te selecteren wat wenselijk en succesvol is. Ik wilde gewoon graag weten wat er opborrelt, nogmaals dank voor jullie moeite van het 'posten'.
@ Luud: het is zeker waar dat archivarissen zo genuanceerd (willen) zijn, en zoek- en leesvaardigheden als zoiets normaals beschouwen dat ze een gewone bezoeker helemaal vergeten, geen afstand durven nemen. Toch helpt de reactie van een archivaris wel, als exponent van de doelgroep die bereid is om te 'studeren' op een site, die weet hoeveel je met de informatie kunt doen.
@ Erika: soms kun je (in het algemeen dus) jezelf verbazen met je gedrag op een website, en het bewijs leveren dat je maar een heel gewone gebruiker bent, ondanks een achtergrond als archivaris, ict'er of anderszins medewerker in een informatie-instelling.
Na het tippen van de redactie van GenealogyInTime Magazine hebben ze een addendum toegevoegd, zie http://www.genealogyintime.com/NewsStories/2012/Q1/top%20100%20most%20popular%20genealogy%20websites%20page5.html
Over GaHetNa was hun reactie: "Based on Google Translate for Ga Het Na, it looked to be more of a friends of an archive website, which we didn't think was primarily about genealogy, so we left it off the list." Ik moest hier wel om gniffelen omdat ik heel dat "vrienden van het NA" vanaf de start twijfelachtig vond. Ik heb de redactie nog maar eens teruggemaild dat het toch echt de site van het NA is...
Bob Coret zei:
@Jules,
De lijst is in wezen gebaseerd op het verkeer zoals gemeten door Alexa. Maar hoe ze aan de genealogische websites komen zeggen ze niet... Ik heb van alle websites in de Stamboom Gids de Alexa rank opgehaald en in een lijst gezet, zie de Google Doc Alexa Rank genealogische/archief websites
Mijn conclusie: ook Genealogie Online en GaHetNa zouden (qua Alexa Rank) in de genoemde Top100 horen te staan.
Ik verwacht trouwens dat er tussen de Alexa Rank genealogische/archief websites en de Welke archiefwebsites zijn ook voor niet-Nederlandstaligen beschikb... wel enige correlatie zal zijn....