Plaatjes zoeken

  • okt 2011
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 106
Verwijderde gebruiker
KIA Community
  • Tom Cobbaert
  • Christian van der Ven

Zojuist wilde ik een instructiefilmpje maken voor het zoeken in onze fotodatabank Beeldonline. Het maken van zo´n filmpje werkt goed, je wordt namelijk meteen geconfronteerd met je eigen onvolkomenheden. Zo hebben we in Tilburg in onze beeldbank een icoontje van een diskette. Maar hoe lang zijn die al uit de roulatie? Juist, tot halverwege de jaren negentig werden ze nog gebruikt. Daarna geen diskettes meer te bekennen.

Deze constatering plaatste ik op Twitter, waarop Christian terecht reageerde: 'kennen de kinderen het begrip 'fotobank' of 'beeldbank' dan wel? Tja, wat doen die kinderen tegenwoordig? Volgens mij zoeken ze naar 'plaatjes' ;-) Ik heb even een kijkje genomen op scholieren.com. Sinds mijn zoon in 3 VMBO zit, schijnt dat de bijbel te zijn, zoals de wiki of google voor ons. Ik zocht op 'plaatjes' en vond onderstaande tekst van scholieren die een werkstuk wilden maken over Victor Horta.

Waar hebben wij de informatie vandaan? We hebben eerst op internet gezocht, maar daar vonden we niks. Behalve alleen plaatjes plaatjes plaatjes. Dus toen zijn we apart gaan zoeken naar info. We zijn ook in de boeken wezen zoeken die hier op school zijn, maar veel vonden we niet. Toen hoorden we van u, dat er op de site van Ilse veel informatie was te vinden. (ilse zoekmachine; Horta, Victor, Jugendstil en Hortahuis) Dat bleek ook niet helemaal waar te zijn. Dus bleef er nog de Encarta Encyclopedie over. We hebben zelf thuis Encarta 98/99, maar dat was niet wat we zochten en het was ten slotte in het Engels. Dus toen zijn we naar de bibliotheken in Vleuten en Woerden gegaan. In Vleuten was er Encarta 2000, in het Nederlands, maar die printer van de bibliotheek wou niet printen (in de encyclopedie; Victor Horta) Dus heb ik het overgeschreven. Na lang zoeken hebben we dit toch nog voor elkaar gekregen. Het is dan wel niet zo veel, maar u zei zelf: ‘ Ja, dat is een moeilijk onderwerp!’ Nog even onze excuses, dat we het niet in het kleur konden doen, want mijn printer deed raar en in de mediatheek hebben ze geen kleurenprinter.

Deze kinderen vonden dus juist weer teveel plaatjes, maar geen informatie. We zijn er dus nog lang niet! Moet vervolgd!

Reacties

2 reacties, meest recent: 6 oktober 2011
  • Mooi verhaal, Petra! Wat me vooral verbaast, is dat ze ook Encarta hebben gebruikt? Vast in eerste instantie omdat vader en moeder dat nog hadden liggen (en ik trouwens ook...) En Ilse als zoekmachine? Dat kan inderdaad (zoals zij zeggen) alleen maar een tip zijn van die docent. En waar blijft Wikipedia in dit verhaal? Met niet alleen informatie over de man zelf, maar ook met links naar andere websites, zoals het gelijknamige museum en zo. Of vond de docent dat misschien geen betrouwbare bron? Ik word nieuwsgierig naar wat er allemaal achter zit...

    Erg grappig.

    Gezien jouw verhaal zul je trouwens ook moeten bedenken: voor wie is de database? En voor wie het filmpje? In de database zullen ook volwassenen zoeken, die eerder getriggerd zullen worden door de term 'foto's' dan door 'plaatjes' (gok ik). Maar idealiter sluiten de terminologie op de website en in het filmpje natuurlijk wel op elkaar aan. Een speciale scholierenwebsite dan maar? Een instructie op Scholieren.com?

    Altijd weer schrikken als we dit soort jongelui aan onze websites zetten. (Gelukkig kan het BHIC dan nog zeggen dat scholieren voor ons geen primaire doelgroep zijn. ;-))

    Christian van der Ven
  • Leuk verhaal, maar ik stel me dezelfde vragen als Christian. Als ik nog maar in Google op "hortahuis" zoek, krijg je als eerste resultaat al het Hortamuseum en tal van andere nuttige informatie. En Encarta, oh boy! Eigenlijk verdenk ik de leraar ervan een slechte les informatievaardigheden te hebben voorbereid. Want hoe zouden die kinderen anders met Ilse of Encarta aan de slag zijn gegaan? Zo meteen komen ze nog met HotBot of Lycos op de proppen :s.

    Tom Cobbaert

Trefwoorden