Archief 2.0 "under construction": wat zijn jouw ideeën en wensen?

  • mrt 2011
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 13
  • 34
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker
  • Anneke van Waarden-Koets

Vandaag zijn we begonnen met het opnieuw vormgeven van Archief 2.0. Niet omdat we zo van verandering houden, maar omdat Ning (de software waarop Archief 2.0 draait) nieuwe mogelijkheden heeft, die alleen maar werken als je gebruikmaakt van nieuwe sjablonen voor het uiterlijk van je Ning.

Maar als we dan toch aan de slag gaan, dan natuurlijk meteen aan jullie de vraag: welke ideeën en wensen heb je? Zijn er bepaalde functies die je op Archief 2.0 mist? Kan de menustructuur verbeterd worden? Ben je het blauwe kleurtje beu? Grotere knoppen voor het toevoegen van een discussie?

Laat het ons weten!

De komende tijd zal deze website er steeds weer ietsjes anders uitzien. Dus ben je even de weg kwijt, dan laat even een berichtje achter.

Reacties

13 reacties, meest recent: 7 maart 2011
  • Goed idee om gebruik te maken van de nieuwe vormgevingsmogelijkheden van Ning om op die manier een eigener gezicht te creëren! Ik wil wel iets roepen over de kleur. Als het om de lay out gaat hoeft het wat mij betreft niet al te somber, het mag best helder en vrolijk. Ik zie nu zwarte tabs met witte letters, een grijzige achtergrond en beschaafd blauwe letters die wat vager worden (ja, ook mét bril, haha) als ze niet vet zijn, en de tekst is donkergrijs, nogal vaag, als ik zo vrij mag zijn. Het geheel maakt een koele, zakelijke indruk op mij. Misschien aardig om gewoon eens iets uit te proberen met warmere kleuren? Volgens de ontwerper die de belettering op Schiphol heeft gedaan (komt uitgebreid aan het woord in het Design Museum in Breda, erg leuk!) zijn zwarte letters op een gele achtergrond uitstekend als bewegwijzeringsfuntie. Misschien iets voor de tabjes? Ik zou alles wel in hetzelfde kleurenpalet houden (van crème naar geel naar oranje naar bruin en alle mogelijkheden die daar tussenin zitten, in dit geval). Bij de internationale community Archivists werken ze ook met de aardetinten, maar dan met zoveel andere kleuren erbij dat het rommelig wordt, althans, naar mijn smaak. En dan ben ik precies waar ik zijn moet: het is wel heel erg een kwestie van smaak. Wellicht zijn er wel mensen die hoera roepen en mensen die spontaan braakneigingen krijgen als ze dit voorstel lezen. Dus... misschien gewoon maar eens wat proberen en kijken wat de reacties zijn. En bedenken dat je het nooit iedereen naar de zin kunt maken :-)  O ja, en wellicht zou de interlinie ietsjes breder mogen. De letters in dit huidige voorbeeld zijn behoorlijk fors en er zit weinig ruimte tussen de regels, waardoor het gevaar van een letterbrij ontstaat. Het leest minder snel, vind ik. Maar ook dat zal ongetwijfeld niet iedereen vinden die deze opmaak ziet.

    Succes, en ik ben heel benieuwd naar alle probeersels!

    Anneke van Waarden-Koets
  • @Anneke: Bedankt voor je antwoord. Tja, over smaak valt wel te twisten, maar het heeft doorgaans weinig zin. Niet al jouw opmerkingen hebben echter met smaak te maken hoor.

    Die deprimerend zwarte knoppen heb ik nu ook blauw gemaakt en de grijze achtergrond lichter. Blauw is toch een beetje de huiskleur van Archief 2.0. De logo-banner bovenin moet ik nog terugbrengen, evenals het gezellige oude handschrift aan weerszijden van de content. Dan oogt het alweer wat minder zakelijk, denk ik.

    De letters heb ik inmiddels een punt verkleind. Naar de interlinie moet ik nog kijken. Ook de kleur zal ik eens nazien. Het viel mij niet eens op dat ze donkergrijs zijn... Komt op mij als zwart over. (Maar goed, ik ben een man, en daarvan schijnt 8% sowieso een vorm van kleurenblindheid te hebben, terwijl je over het kleurgevoel van die overige 92% kunt twijfelen. ;-) En zwart en grijs zijn nog niet eens kleuren - kun je nagaan...)

    Christian van der Ven
  • @Christan, die blauwe tabs ogen al wat minder somber en de zwarte letters zijn beter leesbaar dan de grijze!

    Tja... hoor jij bij die 8%? Of bij de 92%? Toch best lastig hè :-))

    Is het nog iets om te kijken hoe het oogt als je wat meer richting signaalkleur gaat? Dus feller of duidelijker blauw dan het beschaafde, wat bedekte blauw van nu? Of wordt het dan te wild? Het gaat eigenlijk voornamelijk om de kleur van de letters, die nu de kleur van de tabs krijgen. Dan zijn de letters toch wat minder goed leesbaar in deze kleur blauw.

    Anneke van Waarden-Koets
  • Toevallig was is een deelnemer aan 23-archiefdingen op een post van Yvette (Wat jou en mij opviel ...) aan het wijzen, maar ik vind die post ineens compleet onleesbaar geworden. Kan het zijn dat bullets niet meer werken? En ondanks dat ik de 40 nog niet bereikt heb vind ik het kleinere lettertype het er ook niet beter leesbaar op maken.

     

    Overigens hoor ik bij de 8% (kleurenblinden) en heb geen enkel probleem met de kleurstelling. Althans, van de dingen die ik kan zien :)

    Verwijderde gebruiker
  • @Anneke: Ik ga eens kijken naar de kleurtjes.

    @Jeroen: Ja, ik zie het nu ook, van die bullets. Als ik de post 'bewerk', dan staan ze er echter gewoon. Maar blijkbaar heeft dit sjabloon geen opmaak voor bullets of zoiets. Erg gek, want het is het standaardsjabloon.

    Vanwege dit soort gedoe houd ik er dus niet van om te rommelen aan de vormgeving. Grrr! Nou goed, ik ga kijken wat ik eraan kan doen. Ook voor wat betreft het lettertype.

    Christian van der Ven
  • @Jeroen: Die bullets lijken een probleem bij ieder sjabloon... of misschien ligt het aan mij c.q. aan onze specifieke Ning-community.

    • In een reactie geven

    • de bullets

    • geen probleem

    Alleen in posts dus wel. Gaat wat langer duren dan ik wil...

    Christian van der Ven
  • @Christian, Dat is nog eens feestelijk, die luchtbellen, en het geeft heel goed beweging (van archivarissen in dit geval) aan. En ook transparantie, want archieven moeten transparant zijn, is een veelgehoorde kreet. De blauwe signaalkleur werkt wat minder voor de letters zie ik, het maakt ze er niet zichtbaarder op (is wel vrolijker dan het beschaafde blauw. Misschien nog iets donkerder proberen?), maar de veelkleurigheid van de luchtbellen maakt wel dat je met veel kleuren kunt spelen. Goed idee zo!

    Anneke van Waarden-Koets
  • @Christian, hé, nu zie ik ineens dat de kleur blauw iets donkerder is. Dat is beter. Maar de luchtbellen zijn weg. Jammer, ik vond er een mooie symboliek in zitten.

    Anneke van Waarden-Koets
  • @Christian Aan de source-code van de pagina te zien staat er wel degelijk een

    • tags om de tekst van Yvette heen, dus het ligt inderdaad aan het sjabloon.

     

    Maar het lijkt met dat wij niet de enigen zijn die bullets in blogposts willen kunnen opnemen binnen Ning...

    Verwijderde gebruiker
  • @Jeroen De bullets zijn weer opgelost. Was fout in de styles van Ning, die eerst alle standaard opmaak van de HTML-elementen resetten, waaronder de opmaak van de bullets, om ze daarna helemaal zelf te kunnen bepalen. Blijkbaar zijn ze daar de opmaak voor de bullets vergeten :-(

    Verwijderde gebruiker
  • @Yvette Mooi werk! En wat een verschil in leesbaarheid zeg... snap je ook meteen waarom iemand die dingen heeft uitgevonden :)

    Verwijderde gebruiker
  • @Anneke: Die luchtbellen kwamen van een ander thema, dat ik tijdelijk even gebruikte om te kijken of het bullet-probleem zich daar eveneens voordeed. Maar wie weet komen ze ooit nog eens terug. (Ik ben te weinig avontuurlijk in dit soort dingen...)

    @Yvette: Thanks! je mag beheerder blijven. ;-) (Altijd handig, iemand die van wat technische zaken op de hoogte is.)

    Nou, vandaag ga ik nog een beetje verder morrelen aan de vormgeving. Echt schokkend zal het niet zijn. Dank voor jullie meedenken en -helpen! En als er nog meer ideeën zijn (zeker ook over de functionaliteit en onderdelen op de site), dan hor ik ze graag.

    Christian van der Ven
  • Oké, dat was ie voor nu. Anneke, ik heb de kleurtjes wat frisser gemaakt, maar ben bij blauw gebleven - het is nu het blauw uit ons logo. De grijze achtergrond is wat lichter. En natuurlijk heb ik het logo en de oude handschriften teruggezet - niet helemaal op dezelfde manier trouwens.

    Christian van der Ven

Trefwoorden