Blog archiefinspectie Erfgoedcentrum DiEP Dordrecht
Beste collega's, Sinds kort is de archiefinspectie van Erfgoedcentrum-DiEP te Dordrecht gestart met ee...
Voor een studieopdracht zoek ik wat achtergrondinformatie over standaarden voor het beschrijven van beeldmateriaal (met name foto's). Het gaat hierbij niet zozeer om beeldmateriaal in een archiefcollectie, maar om het beschrijven van foto's in een meer museale of bibliografische context.
Ik heb al wat gezocht met termen als Fobid, ISBD en Unimarc (termen die ik in dit verband heb meegekregen), maar vind niet echt iets concreets. Heeft iemand hier ervaring mee, en/of een goede zoektip?
Reacties
Dank je Yola. Op je website heb ik al een informatieve publicatie gevonden, die ik zeker zal kunnen gebruiken. Ik vermoed dat dat voor dit moment al voldoende aanknopingspunten biedt. Mocht dat niet zo zijn, dan kom ik er nog wel op terug. Yola de Lusenet zei:
Een paar jaar geleden is in het kader van het SEPiA project uitgebreid vergelijkend onderzoek gedaan naar beschrijven van beeldmateriaal in diverse sectoren. Er is een samenvattend beokje gemaakt en een zeer uitgewerkt algemeen model voor beschrijven Sepiades getiteld. Dat bestaat uit modules zodat je kunt kiezen voor diepgaand beschrijven van drager of juist niet - omdat een fotomuseum dat anders ziet dan een stadsarachief zeg maar. Het project SEPIA is beeindigd en de site onlangs opgeheven maar materiaal is her en der nog te vinden op het web, Sepiades beschrijvingsmodel ook. Via de publicaties op mijn website is ook nog e.e.a te lezen. Meld me maar als je er met Google niet komt, dan zoek ik in mijn archief.succes, Yola
Misschien vind je ook nog aanknopingspunten in het artikel 'Erfgoed beter ontsluiten' ? Veel succes.
@Joost: jazeker, ook dit biedt me nog extra aanknopingspunten. Bedankt!
Met deze bronnen heb ik voor mijn opdracht al voldoende informatie, zodat ik de discussie hierna kan sluiten.
Joost Geraets zei:
Misschien vind je ook nog aanknopingspunten in het artikel 'Erfgoed beter ontsluiten' ? Veel succes.
Misschien niet voor jou, maar wel voor anderen die op deze draad stuiten:
Dublin Core is een standaard die ik hier nog niet genoemd heb zien worden. Volgens mij wordt die ook in de museumwereld veel toegepast en in de archiefwereld wat minder, hoewel de velden vaak wel op Dublin Core te 'mappen' zijn.
Verder heb ik een paar jaar geleden voor de Taskforce Archieven een Wegwijzer opzetten van Beeldbanken geschreven, die ik bij deze aan dit bericht hang.
@Yvette: Ach, ik was natuurlijk veel te voorbarig met het sluiten van de discussie. Gelukkig heeft Christian dit weer rechtgezet... :-)
Afhankelijk van de insteek kom je op verschillende standaarden uit, en in combinatie met elkaar. Een korte opsomming:
Beschrijvende metadata: formele kenmerken volgens ISBD Niet-boekmaterialen (Fobid), ISBD Consolidated edition (IFLA), Resource Description and Access (JSC). Museaal idem of CIDOC/CRM en CCO. Inhoudelijke kenmerken niet gestandaardiseerd maar Getty is in dit verband wel zeer gewaardeerd (lees o.a. ISBN 9780892366668).
Structurele metadata: formaten waarin de beschrijving gegoten wordt, in volgorde van uitgebreidheid: Dublin Core, VRA Core, MODS, CDWA en MARC21/MARCXML.
Administratieve metadata: denk aan technische aspecten van de foto, de MIX-standaard
Hee Arina,
(te late reactie..?) is dit voor ontsluiting? Tijdens mijn Reinwardt-tijd heb ik geleerd dat hiervoor voornamelijk 'Iconclass' gebruikt wordt. De RKD gebruikt het nog steeds.
groetjes,
Anita
Ha Anita,
Deze vraag had ik inderdaad gesteld i.v.m. het inmiddels afgehandelde Ontsluiting 1. Ik kan me herinneren dat we het bij een andere module ook al eens over Iconclass hebben gehad. Maar wie weet heeft iemand anders nog iets aan jouw opmerking, dus 'te laat' is het eigenlijk nooit, toch? :-)
Groetjes, Arina
Anita Bouwman zei:
Hee Arina,
(te late reactie..?) is dit voor ontsluiting? Tijdens mijn Reinwardt-tijd heb ik geleerd dat hiervoor voornamelijk 'Iconclass' gebruikt wordt. De RKD gebruikt het nog steeds.
groetjes,
Anita