Archief 2.0: Verslag bijeenkomst groep Archief Educatie 2012 #1
Iedere spreker / iedereen met inbreng is gevraagd om haar of zijn project of idee ook zelf middels een...
Opnieuw een verzoek om een foto van een archiefstuk. Deze keer is het een belegen term die een modern synoniem heeft. Twee vliegen in één klap dus!
Het gaat deze keer om een apostille of kantbeschikking.
Het is geen archiefstuk als zodanig, maar is wel te vinden op een archiefstuk. Zijn er voorbeelden die door het beeld duidelijk maken wat dat nu precies is? Geen makkelijke opgave lijkt me.Wie o wie heeft een foto (of meerdere) van een apostille! Plaats je foto in de reactie hieronder, dan kan iedereen die wil erbij en komt die foto op termijn in de Archiefwiki terecht.Zie hier de foto's van de transfix van de vorige vraag.
Het is wel van belang dat de foto RECHTENVRIJ is. Als we die foto binnen de Archiefwiki ter beschikking stellen, dan kan iedereen die downloaden en gebruiken. Dus GEEN foto's met COPYRIGHTS. We willen geen rechtzaken aan onze broek krijgen.
Vervolgens is de bronvermelding van belang: archiefdienst, archiefvormer, inventarisnummer etc. Als er (lokale of regionale) bijzonderheden zijn te melden, dan die graag ook erbij zetten. Dat is het mooie van de Archiefwiki: we kunnen het er allemaal in kwijt
Reacties
Is een aantekening in de marge van een geboorteakte dat een onwettig geboren kind erkend is door de vader een apostille? Of is dat geen beschikking omdat het geen bijzonder geval is? Zo ja dan heb ik een voorbeeld: http://www.flickr.com/photos/yhoitink/3373707286/in/set-72157615635... waar ik dan de bronbeschrijving nog even wat netter van kan maken.
Ja, dat is een - veel voorkomende - apostille. Yvette Hoitink zei:
Is een aantekening in de marge van een geboorteakte dat een onwettig geboren kind erkend is door de vader een apostille? Of is dat geen beschikking omdat het geen bijzonder geval is? Zo ja dan heb ik een voorbeeld: http://www.flickr.com/photos/yhoitink/3373707286/in/set-72157615635... waar ik dan de bronbeschrijving nog even wat netter van kan maken.
@Yvette
Die is zeker relevant en bovendien sluit die ook nog eens goed aan bij wat veel bezoekers zullen herkennen. Dank je wel!
Bedoel je zoiets: http://www.snelvertaler.nl/Root-NL-Apostille----NL.htm ?
@Jules
Volgens mij is dat een ander soort apostille. Wat ik eruit lees is het een geregistreerde handtekening die je met een apparaat op een document kunt aanbrengen. De apostille uit de archiefterminologie bevat ook tekst en gaat over een aanpassing of bevestiging van de akte waar die naast geplaatst is.
De scan is geplaatst!
Is een aantekening dat beide huwelijkspartners doofstom waren, en dus schriftelijk het 'ja'-woord moesten uit'spreken', een apostille?
@jeroen Volgens mij niet, omdat hier geen beschikking aan ten grondslag lag. Volgens mij was daar gewoon een deel van de akte doorgestreept en in de marge gecorrigeerd toch?
Niet doorgestreept, maar een soort voetnootverwijzing, en daarna een extra stuk tekst in de kantlijn met de handtekening van de ambtenaar erbij als waarmerk.
@Jeroen van Luin Volgens mij was dat gewoon de ambtenaar die de standaard voorgedrukte tekst van de huwelijksakte aanvult zodat die de werkelijkheid weergeeft. Als die niet voorgedrukt was geweest had hij het gewoon in 1 keer opgeschreven. Wel een heel bijzondere situatie natuurlijk.
@Jeroen. Dit heet een renvooi: http://www.woorden.org/woord/renvooi
@Jules en @Jeroen En dat lemma heeft ook nog een voorbeeld nodig :-) http://www.archiefwiki.org/wiki/Renvooi
Het fraaie voorbeeld van Yvette is geen apostille of kantbeschikking. Het is een kantmelding. De ambtenaar van de burgerlijke stand neemt immers geen beschikking, maar brengt een aanvulling, correctie of verwijzing aan in opdracht van een andere autoriteit.
Kantbeschikkingen komen vooral voor in de 17e - 19e eeuw, in de 20e eeuw veel minder.
Als het netwerk weer eens uitvalt, zal ik een mooi voorbeeld opzoeken ;-).
@Hennie
Spreekt daar het terminologieorakel uit Den Haag? ;)
Kijk Hennie, dat is een mooi nuanceverschil dat mij in ieder geval nog niet was opgevallen. Betekent dat, dat een kantmelding alleen de vermelding is van een wijziging die officiëel elders is vastgelegd en de kantbeschikking de daadwerkelijk wijziging is?
Ik heb er wel een paar, maar ik zoek ze uit den lande. Hoe vaak is het netwerk uit de lucht? Of is dat vertrouwelijke informatie ;)
Ik wacht in spanning af!
@Yvette
Na de opmerking van Hennie vertrouw ik erop dat jij je voorbeeld weer op discrete wijze verwijderd uit de wiki?
;)
Het is wellicht beter de afbeelding te koppelen aan het begrip "kantmelding" dan deze te verwijderen. Als wij op dit forum hierover moeten discussiëren, is het voor de gewone gebruiker helemaal moeilijk. En een extra verwijzing op beide pagina's is ook geen overbodige luxe.
Een in de 20e eeuw veel gebruikte vorm van een apostille was het velletje papier dat om een stuk werd gevouwen en eraan werd vastgeplakt. Op dat aangehechte velletje stond dan het "besluit" om het stuk om "bericht en raad", in de 19e eeuw "consideratie & advys" genaamd, aan een andere veelal ondergeschikte autoriteit te sturen. De Koning aan de minister, de minister aan Gedeputeerde Staten of de CdK, de Gedeputeerde Staten aan het gemeentebestuur. Deze rapporteerden dan weer netjes terug.
Ook hier zal een afbeelding verhelderend werken. Iedereen die wel eens in 19e eeuwse overheidsarchieven heeft gegrasduind, zal ze ongetwijfeld herkennen.
Tegenwoordig zou een "geeltje" met een beslissing erop ook een apostille genoemd kunnen worden, maar niemand is zo maf om dergelijke archaïsche woorden te gebruiken. Voor de digitale omgeving weet ik zo gauw geen voorbeeld te verzinnen.
En wat ons netwerk betreft: dat is zeer betrouwbaar, het gaat vrijwel nooit plat. Het e-mailverkeer wil nog wel eens haperen, maar dat betekent hoogstens dat je je e-mail met een paar uur vertraging binnen of verzonden krijgt. Mijn probleem is dat het vinden van een duidelijk exemplaar, en het maken van een scan veel tijd vergen, waarvoor in mijn takenpakket eigenlijk geen ruimte zit. Ik kom tegenwoordig gewoon te weinig met papieren archief in aanraking. Daarom was die zeldzame netwerkstoring van een paar weken geleden ook zo'n verademing ;-)
@Henny en @Yvette
Ik heb deze afbeelding nu gekoppeld aan het begrip kantmelding, maar dat betekent ook dat we nog steeds geen afbeelding van een apostille hebben. Daarom nogmaals een oproep om een afbeelding van een apostille!
Zojuist heb ik de afbeeldingen van twee voorbeelden van een apostille toegevoegd aan het betreffende lemma. Voor de helderheid ook maar een afbeelding van een appointement gekoppeld.
@Henny
Prachtig! Bedankt voor deze mooie toevoegingen. Ik ga op zoek naar een volgend lemma om te illustreren.