Sociale media op de werkplek?
In het interview met Ton de Looijer komt naar voren dat hij graag zou zien dat sociale netwerken stand...
Lees de column van Luud de Brouwer (AB 2010 04 Luud de Brouwer.pdf). Hij vraagt zich af of er meer te halen valt met een digitaal Archievenblad. Waar de column in het papieren Archievenblad iets definitiefs heeft, roept een column in een digitaal blad discussie op, wat lezers en auteurs weer tot nadenken brengt.
Het Archievenblad zal digitaal gaan. Alleen niet alleen. Er zijn genoeg leden die een papieren blad willen lezen. Het blad zal meer en meer digitaal beschikbaar zijn en hopelijk aanzet zijn voor discussie en gedachtewisselingen. Het Archievenblad als definitief voor wie kennis wil nemen; en als start voor wie van gedachten wil wisselen - in welke vorm dan ook.
Reacties
Als tag: duul28... Kom ik zo oud over? :) Duul58, zo vind je me op veel online plaatsen!
Aangepast Luud de Brouwer zei:
Als tag: duul28... Kom ik zo oud over? :) Duul58, zo vind je me op veel online plaatsen!
Tja, wat zijn "genoeg leden die een papieren blad willen lezen"? Hoeveel is "genoeg"? Is er een vragenlijst rondgegaan? In mijn oren klinkt zo'n zin een beetje als (krampachtig?) vasthouden aan de bestaande situatie. En het doet me ook denken aan een uitspraak van Henry Ford: "If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses." Een digitaal Archievenblad scheelt enorm in de kosten. Een digitaal Archievenblad zorgt voor veel meer interactie. Een digitaal Archievenblad is altijd actueel. Een digitaal Archievenblad geeft belangrijke content aan een actieve KVAN-community. En voor de mensen die liever het Archievenblad op papier hebben, om zo "kennis" te "nemen" - wat ook prima digitaal kan overigens - zijn er wel oplossingen. Kijk maar eens naar dit filmpje, over het maken van een boek van Wikipedia.
Ook ik heb de oproep van Luud gelezen en het was herkenbaar. Inderdaad heb ik de laatste tijd ook een en ander in diverse tijdschriften geschreven. De reacties zijn, zoasl Luud zegt, zo goed als nul. Was het artikel wel waardevol genoeg? Wordt het uberhaupt wel gelezen? Door een reactie online, weet je tenminste dat het door minimaal één iemand gelezen is. Ik ben meer en meer een voorstander van digitaal drukwerk. Bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld educatief materiaal, merk ik steeds vaker dat het op zijn Tilburgs gezegd 'sund' is om er zoveel geld aan te besteden. Hoeveel drukwerk blijft er in dozen in magazijnen liggen? Thuis zelfs, neem ik bij een aantal tijdschriften niet eens meer de moeite om het folie er af te halen. Huppetee, zo de papierbak in. Wil ik informatie opzoeken, dan google ik even op internet. Die stapels papier op mijn tafel irriteren me mateloos. Zojuist zelfs de Archievenbladen van het afgelopen decennium proberen te raadplegen via de site van de KVAN. Ik zag een keurige inventaris van de afgelopen jaren met inhoudsopgave. Vooralsnog niet te openen PDF's maar ik meende hierboven een PDF te zien. Die zal ik zo eens bekijken. En waarom niet eens geprobeerd? Een digitaal Archievenblad? Wie een gedrukt exepmplaar wil, gebruikt de downloadknop toch?
Er is nog een verschil tussen een digitaal Archievenblad een sociaal Archievenblad. Volgens mij gaat het Luud niet zozeer om de verschijningsvorm (of representatie of verbeelding) maar om de interactiviteit. Een downloadbaar Archievenblad in PDF is alleen maar een 'sneller paard.' Een Archievenblad waarbij alle artikelen online staan, inclusief de mogelijkheid om te reageren en te delen met anderen, is een Ford. Dat is volgens mij wat Luud bedoelt en waarom Christian schreef dat de hoofdredacteur 'the point' miste.