Ontwerp de website voor Archief 3.0
Hoe ziet het archief van de toekomst eruit? Hoe ontwerp je de ideale digitale omgeving waarin de ont...
Hoe breng ik archieven onder de aandacht van potentiële klanten (jongeren bijvoorbeeld) ?
Waarom gebruiken we Twitter niet om hiermee quizvragen te stellen over de geschiedenis van het werkgebied van de archiefdienst met daarbij de bron(nen) waar het antwoord te vinden is (bijv. link naar een archief) ?
Voordelen o.a.: met sociale media bereik je meer mensen tegelijk (mits die je volgen, maar op Internet is alles terug te vinden), onbekende archieven komen onder de aandacht (dus ook onbekende geschiedenis), (locale) geschiedenis krijgt meer aandacht.
(eventueel canons gebruiken).
Reacties
www.museumboerhaave.nl heeft Zoom, een museumspel waar klanten (of twitteraars) kunnen raden wat bepaalde plaatjes voorstellen. Te volgen via Twitter.
Correctie: Het quizspel heet ZOOMS. (a new-museumgame-on-twitter). Wie kan/wil er tijd in investeren ? Heeft zoiets toekomst ?
In het verleden heb ik eens geblogd over Serendip, een soort internetspeurtocht. Voor Twitter zou je natuurlijk ook zoiets kunnen doen, maar de beperking in karakters zal wel maken dat de vragen feitelijker zijn. Het wordt meer zoeken, minder puzzelen.
Als BHIC organiseren we nu al wel voor de tweede keer een Brabant Quiz, ook een hele puzzel. Een quiz via Twitter/sociale media is wel een leuk idee om eens over na te denken. Boerhaave is inderdaad erg creatief in het bedenken van allerlei spelletjes. Wilma maakte daarover in het verleden een leuke serie filmpjes.
Aanstaande zaterdag tijdens de 24 uur Nijmeegse geschiedenis hebben we een experiment met een twittervariant van de Nijmeegse Geschiedenis quiz. Volg op 15 oktober om 12.30 en/of 16.30 het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis (twitter.com/hethvng) of de hashtag #024hisquiz.
Het Gemeentearchief Schiedam heeft ook wekelijks een quizvraag op Twitter. Altijd leuk!
@Ernest: Leuk initiatief! Ik zag er vandaag al verschillende tweets over passeren, van jou en Wouter.