Op afspraak (in studiezaal) werken
Dag, Ik ben benieuwd of er archieven zijn die ervaring hebben met het op afspraak werken in de studi...
Ik heb net geluisterd naar een uitzending van Argos over Beeld en Geluid en hoe zij omgaan met het materiaal wat bij hun aangeboden wordt. http://weblogs.vpro.nl/argos/2009/03/06/7-maart-2009-beeld-en-geluid/ Uit de rapportage komt het beeld naar voren dat Beeld en Geluid zijn zaakjes niet goed op orde heeft. Ik vond het erg suggestief. Want wie bepaald wat de moeite waard is van het bewaren ? 1 persoon ? 10 personen, welke criteria hanteer je, hoe duurzaam zijn die criteria ? Kortom hoe ga je daar als instelling mee om. Wie geeft mij inzicht in beleid hierover ?
Reacties
Hoe Beeld & Geluid dit doet weet ik niet, maar archiefdiensten werken als het goed is met een Acquisitiebeleid. Hierin beschrijven ze onder andere welke archieven en verzamelingen ze relevant vinden voor hun werkinggebied en welke hiaten ze in hun collectie zien. Ik weet eigenlijk niet of alle archiefdiensten dit beleid openbaar maken (zou natuurlijk wel moeten). Rijckheyt in Heerlen doet dat in ieder geval wel.
De titel van je bijdrage is een houding die wel een tijdje opgeld heeft gedaan. Daar hoorde dan wel bij dat je later alsnog de archieven kon wegmikken als het toch niet belangrijk genoeg was. Maar alles aannnemen is niet meer van deze tijd. Fysiek is dat een probleem, zoveel ruimte is er niet. Maar ook personeel ontbreekt om alles maar aan te nemen en toegankelijk te maken. Zoals Ingmar al zei is er acquisitiebeleid per instelling waarin staat op welke type archieven de archiefdienst zijn pijlen richt. Dat is dan los van de overheidsarchieven die verplicht moeten worden opgenomen. Het "vrije" acquireren van archieven beperkt zich tot de particuliere archieven (verenigingen, bedrijven, stichtingen e.d.)