Handreiking 'De oorlog online' gepubliceerd
Samenvatting: De komende jaren worden steeds meer archieven uit en over de Tweede Wereldoorlog openbaar. Erfgoedinstellingen willen deze veelgevraagde archieven ook online beschikbaar stellen, vanwege het grote belang van optimale toegankelijkheid van deze bronnen.
Reacties
Hey Jason,
Toevallig zijn wij momenteel ook met dit vraagstuk bezig. Wij hebben gemerkt dat we zelfs intern niet allemaal dezelfde procedures volgen en zijn begonnen aan het opzetten van beleid hierover wat we dan vervolgens ook aan onze bezoekers willen communiceren met onze onderzoekers via onze website. Het e.e.a. moet natuurlijk ook getoetst worden aan de AVG-wetgeving. Tijdens onze discussie laf hier vooral een nadruk op. Is dat bij jullie ook het geval?
Ik kan het niet nalaten om een artikel uit het archievenblad van 2011 over dit onderwerp van Ellen Fleurbaay (Stadsarchief Amsterdam) te delen:
https://kvan.courant.nu/issue/AB/2011-10-01/edition/null/page/28
Ha vakgenoten!
Ons MT heeft ongeveer een maand geleden ons beleid inzage persoons- en archiefkaarten vastgesteld. De kaarten van gemeente Deventer en Zwolle (en voormalige gemeenten daarbinnen) zijn naar ons overgebracht, openbaar, maar met kanttekening dat AVG van toepassing is. We hebben dus besloten wanneer we wel/niet inzage geven en daar een relatief eenvoudige dpi bij gemaakt. @jasontip ik zal 'm delen in onze KIA groep met Overijsselse collega's. @astridmassen ik kan 'm je mailen als je me even een berichtje stuurt (l.damman-vrielink@collectieoverijssel.nl) Er over doorpraten kan natuurlijk altijd bijvoorbeeld via Teams!
We werken er nu trouwens nog aan om dit beleid in de praktijk in te voeren.