gevoelige objecten bouwdossiers particuliere archieven

  • feb 2023
  • Theo Vermeer
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 110
Theo Vermeer
Informatierecht
  • Niels van Driel
  • Mathé van der Velden

Beste collega's,

Net als jullie ben ik welbekend met het feit, dat bouwtekeningen van gevoelige objecten, in overleg met bijvoorbeeld de Directie Veilig van een gemeente, niet ter inzage mogen worden gegeven aan derden. Hoe gaan jullie er in de praktijk mee om als bouwtekeningen van gevoelige objecten zich bevinden in particuliere archieven, zoals een archief van een architect? Wij hebben daarmee nu te maken. Vooralsnog ben ik terughoudend met het nemen van maatregelen, want hoe houd je een 'lijst met gevoelige objecten in particuliere archieven' actueel, hoe vertaal je dit naar een te nemen te besluit beperkt openbaar achteraf en waar eindigt dit? Tegelijkertijd is het dan wel zo, dat er sprake is van een zekere discrepantie tussen enerzijds een bouwtekening van een gevoelig object in een bouwdossier en anderzijds in een particulier archief. Ik ben benieuwd naar jullie zienswijze.

Reacties

3 reacties, meest recent: 7 maart 2023
  • Goedendag Theo,

    Wij - RA TIlburg ontvangen een uitsluitenlijst van de gemeenten van panden waar deze veiligheidseis voor geldt. Wij hebben de door jou genoemde situatie nog niet aan de hand gehad, maar ik kan mij voorstellen dat we die dan uniform gaan toepassen; op de bouwdossiers gelijk aan de toegang erop vanuit particuliere archieven voor dat adres. Genoemde lijst is overigens in beheer (en dus verantwoordelijkheid) van de betreffende gemeente.

    Mathé van der Velden
  • Dank je wel, Matthe. Ook wij kennen zo'n gevoelige objectenlijst.

    Als jij deze lijst op bouwtekeningen in particuliere archieven zou toepassen, hoe houd je de metadata up-to-date? Als kanttekening: het betreft een Rotterdamse architect die ook buiten Rotterdam opdrachten aannam. Het betreft dus gevoelige objecten uit echt het hele land...

    Theo Vermeer
  • Enkele aandachtspunten:

    -schenking of bewaargeving? Ik zou er reserves bij hebben deze verantwoordelijkheid a.h.w. over te nemen als ik die niet rechtstreeks heb.

    -voor de ‘eigen’ gemeenten zou ik de toegankelijkheid gelijk trekken, maar tekeningen uit het hele land… Dan zou je actief tal van gemeenten moeten gaan aanschrijven met de vraag of er misschien objecten tussen zitten die zij als onveilig kwalificeren. Is dat een proportionele inspanning te noemen? Enige discrepantie lijkt me dan wel uit te leggen.

    -je kunt niet verwachten van gemeenten elders dat zij aanpassingen in hun lijst (blijven) doorgeven. Vroeger of later krijg je dus discrepantie.

    -digitaal beschikbaar? Zo nee, dan is dat een behoorlijke drempel voor een potentiële inbreker.

    Niels van Driel