Standaardformaat geluid (audio) en bewegende beelden (video)

  • feb 2010
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 64
Verwijderde gebruiker
KIA Community

Hej! Ik ben woonachtig in Zweden en werk als IT-archivaris bij de gemeente Eskilstuna, 90km ten westen van Stockholm, een stad met ruim 95000 inwoners.

Samen met een 30-tal Zweedse gemeentes zijn we bezig met het projekt 'Elektronisch bewaren'. Doel van het projekt is het definiëren van de voorwaarden voor een elektronisch archief alsook de voorwaarden die gesteld moeten worden aan de programmatuur die digitale informatie aanlevert. Daarnaast bestuderen we in hoeverre we een gezamenlijk elektronisch archief kunnen realiseren. Geen makkelijke opgave, maar wel zeer uitdagend!

In Zweden is nog steeds een discussie gaande over welke bestandsformaten toegestaan zijn in een elektronisch archief. Verreweg de meeste bestandstypes zijn gedefinieerd, met uitzondering van video en audio (beeld en geluid dus). De belangrijkste reden is dat voor beide bestandtypes geen metadatastandaarden beschikbaar zijn.
Momenteel wordt heradvies ingewonnen en onderstaande standaarden zijn voorgesteld:

  • digitaal geluid: bestandsformaat MP3 (ISO/IEC 11172-3) of PCM (IEC 60958)

  • digitaal bewegende beelden: bestandsformaat MPEG4 (ISO/IEC 14496)

Doch, zoals eerder vermeld, er is geen eenduidigheid over de metadatastandaard!

Welke formaten worden aanbevolen (ofwel verplicht) in Nederland? Welke bijbehorende metadatastandaarden wordt toegepast?

Alvast veel dank voor een antwoord. Groeten uit winters Zweden, nu -8gr en ruim 70cm sneeuw.

Hej så länge
//Caspar Gielissen

Reacties

4 reacties, meest recent: 23 februari 2010
  • Hallo Caspar, In Nederland worden m.n. de normen van DEN gehanteerd. DEN heeft een aantal standaarden opgesteld, de basis, zie hiervoor de volgende link:http://www.den.nl/debasisIn het ICT-register kun je de standaardbestandsformaten vinden. Daarnaast zou je contact op kunnen nemen met het instituut Beeld en Geluid in Hilversum. Hopelijk heb je wat aan deze informatie. PS: Het is hier ook veel te koud ;-)

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Bert! Ik had al eerder gehoord van DEN, dus daar zal ik zeker mijn licht opsteken. Ik hoop dat ik iets kan vinden. Alvast dank voor je reactie! Groeten uit half mistig Eskilstuna, vanochtend -8gr. //Caspar

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Caspar, Voor digitaal geluid zijn meerdere mogelijkheden, maar veel hangt af van wel/niet lossy compressie. AAC en OGG zijn ook opties (en open), PCM voor ungecomprimeerd is wel een veilige optie. Lastiger is video. Matroska is een optie (open, maar niet wijdverbreid), MXF is mogelijk, maar de reader van de BBC is niet gratis, OGG is ook weer een optie. Ongecomprimeerd is gezien de enorme datahoeveelheden meestal geen optie... Betreft metadata: hier in Nederland is NEN 23081-1 en -2 meestgebruikt (en ook gemeld in de nieuwe archiefregeling). Een deel 3 van deze standaard (dit wordt de auditnorm) is nog onderweg. Hopelijk helpt dit een beetje.

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Arjan! Dankjewel voor je antwoord. Ik heb intussen gekeken op de website den.nl en constateerde dat er niet veel afwijkingen zijn voor wat betreft de formaat standaarden (zowel beeld als geluid). Helaas is het zo dat dit de facto standaarden zijn, kortom geen definitief vastgelegde standaarden. In Zweden heeft Riksarkivet (Zweedse Rijksarchief) getracht een standaard vast te leggen, doch men stuitte op het probleem dat voor de gekozen formaten geen metadatastandaard beschikbaar is. Ik heb wat rondgeneusd op diverse Nederlandse websites, onder andere den.nl, maar vond ook hier geen sluitende oplossing. Het ziet er naar uit dat we moeten wachten op verdere ontwikkelingen in 'metadata-land'. Groeten, //Caspar Arjan de Vries zei:

    Hallo Caspar, Voor digitaal geluid zijn meerdere mogelijkheden, maar veel hangt af van wel/niet lossy compressie. AAC en OGG zijn ook opties (en open), PCM voor ungecomprimeerd is wel een veilige optie. Lastiger is video. Matroska is een optie (open, maar niet wijdverbreid), MXF is mogelijk, maar de reader van de BBC is niet gratis, OGG is ook weer een optie. Ongecomprimeerd is gezien de enorme datahoeveelheden meestal geen optie... Betreft metadata: hier in Nederland is NEN 23081-1 en -2 meestgebruikt (en ook gemeld in de nieuwe archiefregeling). Een deel 3 van deze standaard (dit wordt de auditnorm) is nog onderweg. Hopelijk helpt dit een beetje.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden