kvan dagen 2014

  • jun 2014
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 110
Verwijderde gebruiker
KIA Community

tweets #kvan14 @kvandagen door @Andre_Plat op de maandag

Wie oh wie maakte al 1 boekje van alle informatie over het programma in epub om te lezen in de trein maandagochtend?

Web-toegang is 'heerlijk', hoppend van pagina naar pagina met zwak wifi in de trein wordt natuurljik geen feest maandag. Het programma en de ontmoetingen op maandag maken de dag natuurlijk wel tot een feestje.

Enfin, mijn voorlopige programma is:

Datum: 16/06/2014 -

Maandag hele dag vanaf 9.00-17.30 uur

Posterpresentatie, in gesprek met Archief2020 over een project-idee, voortgang of kennis-agenda suggestie? Je kunt je al melden als je op een bepaald moment van de dag, om niet te veel van het programma te missen tijdens inloop, pauze, lunch of borrel of zo, op maandag met mij wilt spreken. Ik heb nog gen deelnemerslijst gezien, dus wie ik actief zou willen spreken kan ik nog niet benaderen: maar dat volgt wellicht life of via LinkedIn zodra ik mijn keuze heb gemaakt voor een deelnemergesprekje. Mooie gelegenheid en ambiance om elkaar te spreken toch?

Dus: van 9.30-10.00, 11.15-11.45, 12.30-13.30, 16.30-17.30 een postergesprekje mogelijk

Informatie is een conceptueel labyrinth

Datum: 16/06/2014 -

10:30-11:15:

Keynote lezing Luciano Floridi

Maandag: Luciano Floridi

Luciano Floridi is als hoogleraar Philosophy and Ethics of Information verbonden aan de universiteit van Oxford. Daarnaast is hij Senior Research Fellow aan het Oxford Internet Institute, Governing Body Fellow aan St Cross College, Oxford en plaatsvervangend hoogleraar aan het Department of Economics van de American University, Washington D.C.

Professor Floridi bezette in 2009 de UNESCO-leerstoel Information and Computer Ethics aan de universiteit van Hertfordshire. In 2008-2009 bezette hij de Gauss-leerstoel aan de Akademie der Wissenschaften van Göttingen. Hij ontving de Barwize-prijs van de American Philosophical Association, de Covey-award van de International Association fot Computing and Philosophy en de Weizenbaum Award van de International Society for Ethics and Information Technology. Hij is onder meer Fellow van de Society for the Study of Artificial Intelligence and Simulation of Behaviour..

Hij was in 2012 voorzitter van de EU commissie “Onlife Initiative”.

Floridi schreef onder meer The Fourth Revolution – How the infosphere is reshaping human reality (2014), The Ethics of Information (2013), The Philosophy of Information (2011), The Cambridge Handbook of Information and Computer Ethics (editor, 2010) en van Information: A Very Short Introduction (2010).

Abstract

It is estimated that humanity accumulated 180 exabytes of data between the invention of writing and 2006. Between 2006 and 2011, the total grew ten times and reached 1,600 exabytes. This figure is expected to grow fourfold approximately every three years. Every day, enough new data is being generated to fill all U.S. libraries eight times over. As a result, there is much talk about “big data”. In this presentation, I shall analyse the phenomenon, and argue that (a) the epistemological challenge posed by “big data” is small patterns, and (b) the ethical problem is that, in order to discover small patterns in big data, we need increasingly powerful tools and huge data sets but “invasive” procedures may not respect the sensitivity of the identified small patterns. The valuable undercurrents in the ocean of data that we are accumulating are invisible to the computationally-naked eye, so more and better technology will help. However, because the problem with big data is small and sensitive patterns, ultimately, the game will be won by those who “know how to ask and answer questions” (Plato, Cratylus, 390c) in an ethical way, and hence know which data may be useful and relevant, and so worth collecting and curating, in order to exploit their valuable patterns.

Tijd: 11:45 - 12:45

Lijn: Lijn 2a: Ensuring Access @Bioscoopzaal 3

Digitale informatie grijpt steeds dieper in in ons dagelijkse leven, het gebruik van papier raakt op de achtergrond. We werken hard om deze ontwikkelingen bij te houden. De archivaris en records manager positioneren zich opnieuw. Het ‘papieren denkraam’ zal vervangen worden door een digitaal fundament, dat professionals houvast zou moeten geven in het labyrinth van informatie en informatievoorziening. Daar zit de kneep: digitaal blijft niets hetzelfde, alles verandert en dat vinden we nu eigenlijk heel normaal. De archivaris houdt van houvast, ijkpunten en het fixeren van documenten in de tijd.

Rienk Jonker deelt zijn ideeën over een impliciet informatiemodel graag met u. Het model moet recht doen aan vereiste kwaliteiten en bewaar- en vernietigingsbelangen. Kern van het model is informatie als constante factor. Alle actoren en gebruikers zijn passanten. Een prikkel tot nadenken en stof voor discussie.

Spreker(s) tijdens deze sessie

  • Rienk Jonker informatieadviseur en gemeentearchivaris - Gemeente Leeuwarden

Tijd: 13:30 - 14:30

Lijn: Lijn 1a: Big data big future @Bioscoopzaal 2

Er is een revolutie gaande in de geesteswetenschappen. Massale hoeveelheden analoge bronnen, zoals tekst, afbeeldingen en audiovisuele data, worden in hoog tempo gedigitaliseerd. Al deze data maken innovatief geesteswetenschappelijk onderzoek op hoog niveau mogelijk.

Wat doen onderzoekers met de grote hoeveelheden data? Hoe maken ze er gebruik van en welke nieuwe wendingen neemt het hedendaags onderzoek door de beschikbaarheid van grote hoeveelheden data? Welke onderzoeksvragen kunnen door het gebruik van digital humanities tools op de grote data archieven beantwoord worden waar dit eerder niet mogelijk was? Wat vraagt de grote hoeveelheId data van de infrastructuur? Wat is er nodig om deze data bijeen te brengen, op elkaar aan te laten sluiten en te laten doorzoeken? Na een korte introductie over de ontwikkelingen binnen de geesteswetenschappen en gezamenlijke inspanningen om de beschikbare digitale data ter beschikking te stellen vertellen drie onderzoekers in korte presentaties over onderzoeksprojecten op het gebied van mediastudies (TROVe), taalkunde (Nederlab) en sociaal-economische geschiedenis (CLIO-INFRA).

Spreker(s) tijdens deze sessie

Tijd: 15:00 - 16:00

Lijn: Lijn 3a: Archives and users @Bioscoopzaal 4

Het Archief Eemland liet een app ontwikkelen, “Publiek Geheim”. Het Archief verhuisde onlangs naar een nieuwe locatie, het Eemhuis in Amersfoort en zocht naar een manier om de rijkdom aan archieven en collecties te presenteren aan het publiek. In ieder archief liggen ontelbare geschiedenissen verborgen. Foto’s, documenten, aktes en briefjes. Soms vormen ze samen een compleet levensverhaal.

Twintig van deze verhalen zijn interactief toegankelijk gemaakt in digitale magazines. De magazines zijn te bekijken in speciaal hiervoor ontworpen meubels in het Eemhuis en tevens te downloaden via de appstore. Het publiek thuis of onderweg bekijkt de magazines op de iPad, ziet de vele mogelijkheden: je presenteert beelden (foto’s, prenten, kaarten), je vertoont films en animaties, je legt verbindingen, je schetst context.

Het prachtige, maar vaak ondoordringbare materiaal van het archief, is toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. Bezoekers hebben toegang tot de ontroerende, indrukwekkende, emotionele en spannende verhalen van bekende en minder bekende Amersfoorters. In de presentatie delen we de voortschrijdende inzichten die bij de uitvoering van dit project naar voren kwamen.

Spreker(s) tijdens deze sessie

Trefwoorden