Aftelkalender | Dag 11 | Passie voor collecties en archieven

  • 11 dec
  • Community manager KIA
  • ·
  • Aangepast 12 dec
  • 234
  • Inge Baars
Community manager KIA
KIA Community
  • Inge Baars

Toen ik, Inge bijna 3 jaar geleden bij team KIA en dus ook bij het Nationaal Archief kwam werken ging de wereld van archieven pas open voor mij. Als liefhebber van geschiedenis en vintage meubels/items voelde het direct als ‘een warm bad’. En wat mij elke keer ontzettend opvalt: die collega’s die daadwerkelijk collecties en archieven beheren doen dat met heel hun hart. Wat een passie, liefde en toewijding. Zo mooi om te zien.

Op KIA Community hebben we bijvoorbeeld de kenniscommunity Educatie en Presentatie bij Archieven die als doel hebben “Het bevorderen van het belang van educatie en presentatie in archiefinstellingen en het vergroten van de kwaliteit daarvan, door middel van samenwerking, kennisdeling en professionalisering.” Bevlogen collega’s die mooie tentoonstellingen maken en die zich inzetten voor educatie over wat er in hun archief te vinden is.

Een van de nieuwste community’s op KIA is die van de collega’s die werken bij de museumarchieven. Aanvankelijk opgezet voor medewerkers bij musea maar in de omschrijving op hun community lees je dat archiefbeheerders bij bijvoorbeeld gemeente-, regionale- en streekarchieven ook welkom zijn om aan te sluiten. Gelijkgestemden die (deels) hetzelfde willen: collecties verbinden, kennis delen, krachten bundelen.
Hoe mooi is dat! Over de ‘
eer en een uitdaging’ van een museumarchivaris verscheen eerder ook dit interview van Linda Hooning van het Teylersmuseum. Herkenbaar??

En niet te vergeten de community ‘behoud fysieke documenten’.
Hoe conserveer je papier, boeken en fotografische materialen? Hoe beheers je het klimaat in de depots, hoe maak je archiefmateriaal digitaliseringsklaar, hoe behandel je inktvraat en hoe richt je een depot in? In tijden van digitalisering is het belangrijk dat we oog blijven houden voor onze analoge informatiedragers. Want nog altijd is de hoeveelheid digitaal materiaal maar een fractie van de papieren archieven en collecties. De kennis over behoud van fysieke documenten die er is, willen we doorgeven. En nieuwe kennis willen we delen.

Heb je dus een vraag over enige onderwerp? Maak gebruik van de community’s die er zijn. Heel veel vakgenoten met ontzettend veel kennis en expertise zijn er om ook jou te helpen.

Om af te sluiten met passie, liefde en toewijding wil ik deze vraag stellen: Welke schat in jouw/jullie archief is jouw favoriet? Is te mooi om niet te delen hier met je vakgenoten en andere liefhebbers??

Trefwoorden