Verzamelplaats lesmateriaal
Ik wilde zojuist enkele filmpjes van Burgerlijke Stand School TV Beeldbank embedden, maar dat lukte ni...
Binnen het Stadsarchief Amsterdam zijn we aan het kijken naar een plek in het depot die we met onderwijs- en andere groepen kunnen gebruiken voor het bekijken van originele archiefstukken, als onderdeel van een rondleiding of educatief programma. Ik ben benieuwd welke andere archieven die nu al doen, en welke afspraken er gemaakt zijn over het tonen van originelen, bv. gebruik van beschermende hoesjes / boekensteunen etc. En welke regels er gehanteerd worden voor de bezoekers, wat mogen ze wel en niet meenemen, hoe groot kan een groep zijn etc. Alvast veel dank voor alle reacties!
Reacties
Hoi Stefanie,
Bij het Regionaal Archief Alkmaar hebben we een plek in een van de depots gereserveerd voor het ontvangen van groepen, als onderdeel van de rondleiding. In dat 'showdepot' staat een vitrine waarin de originelen die standaard aan bod komen onder een glasplaat liggen (bijvoorbeeld de stadsrechten van Alkmaar). Verder zitten er lades in de vitrine die kunnen worden uitgeschoven wanneer we iets willen laten zien dat niet standaard in de vitrine ligt (bijvoorbeeld een landkaart die voor een specifieke groep is klaargelegd). Als we een keer een los origineel laten zien dat niet in de vitrine/lades past of waarin we willen bladeren tijdens het bezoek, leggen we die in de opbergmap/-doos neer en laat de rondleider het stuk zien.
Daarnaast hebben we in en kast ook wat stukken standaard klaarliggen, die ook achter glas zitten. Van een enkel stuk is een replica gemaakt, die bezoekers door kunnen bladeren (bijvoorbeeld een oud fotoboek).
De groepsgrootte is in principe max. 15 personen. Jassen, tassen & eten/drinken mogen niet mee naar binnen (eigenlijk gelden dezelfde regels als op onze studiezaal). Foto's mogen worden gemaakt, maar zonder flits.
Hopelijk heb je hier wat aan!
Hallo Stefanie,
Bij het Nationaal Archief hebben we ook presentatieplekken in de depots.
In verschillende depots geven we thematische "rondleidingen" (thema's: democratie, WOII, VOC, fotografie en cartografie).
We hebben een aantal stukken uitgezocht die bij dat thema getoond kunnen worden (geen topstukken). Welke dat per rondleiding zijn, hangt af van de rondleider, de bezoekers en de beschikbaarheid (want in principe zijn die stukken ook op te vragen in de studiezaal). We gebruiken normaal gesproken geen vitrines, de archiefstukken staan in de dozen en worden er uitgehaald. In een enkel geval is een replica beschikbaar. Voor fotografie zijn speciale exemplaren aangeschaft.
Op de presentatieplek zijn kussens en andere middelen beschikbaar. Er is overleg met mensen van restauratie en ze houden de stukken in de gaten.
Er gelden dezelfde randvoorwaarden als in Alkmaar (max 15 personen etc).
Als je nog vragen hebt hoor ik het.
groet Ellen
Hallo Stefanie,
Bij het Regionaal Archief Nijmegen hebben we een 'edukar' laten maken: een kast met allemaal lades en vakken waar archiefstukken beschermd in kunnen liggen, omdat ze onder een plexiglas plaat liggen. Hierin leggen we de stukken voor onze 'standaard' rondleiding, zoals de Atlas van Blaeu, stukken uit WO2 en een oude charter. Eens in de zoveel tijd wordt hierin gewisseld. De lades geven ook wel een leuk verrassingseffect.
Bij themarondleidingen liggen de specifieke stukken klaar op een aparte tafel naast de edukar klaar, die door de rondleider worden getoond en weer opgeborgen. Het gaat dan meestal om stukken die ook in de studiezaal opgevraagd en bekeken kunnen worden.
Verder gelden ongeveer dezelfde regels als hieronder al beschreven. De max. groepsgrootte is ongeveer 15 personen (bij schoolklassen minimaal 1 begeleider per 15 leerlingen). Geen jassen en tassen en geen eten en drinken; foto's maken met de telefoon is toegestaan zonder flits.
Zelf zijn we nog wel aan het nadenken of het altijd nodig is om het depot in te gaan tijdens een rondleiding. Van oorsprong was de edukar namelijk juist bedoelt als verplaatsbaar object (het heeft wieltjes, zodat je bijvoorbeeld makkelijk in de studiezaal een rondleiding kan houden) - maar in praktijk staat 'ie altijd op dezelfde plek in het depot.
Veel dank voor jullie reacties, hier heb ik echt iets aan!!
Dag Stefanie,
Een beetje late reactie, ik kreeg geen melding van dit bericht. Wij hebben een ladekast waarin de 'meest populaire' stukken liggen onder plastic. Wij leggen daarnaast een aantal boeken in het depot klaar vooraf aan het bezoek van de leerlingen. We gebruiken geen kussens - hoewel dit geen slechte toevoeging zou zijn. Geen tassen, jassen, eten en drinken mee (maar dit geldt voor het gehele archief). De leerlingen mogen de stukken niet aanraken. Wél mogen zij de kanonskogel uit 1572/3 boven een kussen met twee handen vastpakken om te gokken hoeveel het weegt. Wij splitsen de klas op in twee groepen: dus max 15 leerlingen gaan mee naar beneden. De rest werkt boven aan een opdracht. Wij hebben zowel 'boven' als beneden in het depot geen ruimte om een groep van 30 te ontvangen. Hier wordt aan gewerkt. Ook over de manier van presenteren van stukken (op tafel leggen en 'that's it') wordt nagedacht. De edukar van Nijmegen is geen slecht idee.
Lise