Bloggen over archief 2.0

  • jun 2007
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 8
  • 32
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker

De laatste maanden heb ik her en der blogs van archivarissen gezien over web 2.0 gerelateerde onderwerpen. Het zou goed zijn om daarvan eens een overzichtje te maken. Ik begin maar met m'n eigen blog - lekker onbescheiden:De Digitale Archivaris:http://digitalearchivaris.blogspot.comMijn blog richt zich vooral op e-communities en virtuele werelden, alhoewel mijn aanwezigheid in Second Life wel de overhand heeft gekregen de laatste tijd! Tsjee...Vul dit lijstje (ahum...) vooral aan met je eigen blog! Graag zelfs... :-)

Reacties

8 reacties, meest recent: 12 juni 2007
  • Hoi Christian, Leuk idea did Ning site. Ook al woon ik niet in Nederland kom ik regelmatig wel terug voor studie en werk (op het moment bezig met de Archiefschool om een open-source archiefsysteem te ontwikellen) dus hoop ik deze site/forum te volgen van de andere kant van de plas. Ik ben het niet zeker maar ik denk dat ik de eer heb om de eerste blogpost over Web2.0 and archiefbeheer te geschreven heb op 28 October 2005. In Engels natuurlijk omdat ik in Canada woon (geemigreerd naar Canada toen ik 10 jaar oud was, daarom gebruik ik 'boerenkool' Nederlands hier ;-) Ik ben (erg langzaam) bezig met de thema van Web 2.0 and archiefsystemen in mij PhD onderzoek bij the Universiteit van Amsterdam. Ik blog dus af en toe over dit onderwerp: http://archivemati.ca/category/web-20/. Ik heb ook een screencast op mijn blog van een conferentie presentatie over dit onderwerp die ik laatste zomer heb geleverd ("Web 2.0 and Archives Access Systems).

    Verwijderde gebruiker
  • Peter, ik gun je die eer hoor! Maar zoals je ziet, twee jaar na dato, heeft web 2.0 nog steeds niets aan betekenis ingeboet... en de term ook niet... :-) Ik ga je screencast zeker bekijken, maar moet nu eerst naar m'n betaalde werk hoor! Zou die screencast als video/bestand te uploaden zijn naar deze community, eigenlijk? Nou, leuk dat je vanaf de andere kant van de grote plas ook je bijdrage aan deze community wilt leveren. Bedankt!

    Christian van der Ven
  • Mijn eigen blog is Nederlands Erfgoed:http://nederlandserfgoed.blogspot.comEigenlijk is het een veredeld kladblok waarop ik andere sites meld. Sinds ik ontdekt heb hoe ik in Google Reader interessante artikelen in een RSS-feed kan sharen gebruik ik het blog minder. Zie mijn Shared Items voor een actueel overzicht van alle berichten die ik interessant vond. Deze feed staat ook in mijn Blog als 'nieuws van andere websites'.

    Verwijderde gebruiker
  • Ja, ik hoop dat Netvibes ook nog zo'n widget/optie gaat aanbieden... Ik heb wel even Google Reader daarvoor gebruikt, maar als reader vind ik die niet zo handig... dus ik keek er eigenlijk nooit naar... dus de feeds op m'n blog bleven altijd dezelfde. En da's niet de bedoeling natuurlijk!

    Christian van der Ven
  • Ik ben eigenlijk al lang verbaasd dat de term 'web 2.0' nog steeds gebruikt wordt. In de eerste lijn van die October 2005 blog post schrijf ik "Web 2.0 has quickly become a popular marketing buzzword that will likely become meaningless very shortly after I write this." Maar de ideen achter die buzzwoord (usability, community, user content, open architectures) blijven 'relevant' (Nederlands?) en belangerijk. Maar ja, zoals je zegt, die ideen zijn redelijk nieuw en onbekent in de ICT architectuur van archief diensten (maar Yvette zal dat snel veranderen ;-) De conferentie presentatie is in Shockwave Flash format (.swf) en die kan ik daarom jammer niet uploaded in YouTube and Ning.

    Verwijderde gebruiker
  • Hmmm... Jammer dat dat niet kan. Maar ja, de link werkt ook prima hoor! :-)

    Christian van der Ven
  • Peter, Kun en mag je wat meer vertellen over het open source archiefsysteem dat je (mee) aan het ontwikkelen bent? Wat moet ik me daar bij voorstellen. Heeft dat met de EAD editor te maken die door het Nationaal Archief ontwikkeld wordt of staat dat er los van?

    Verwijderde gebruiker
  • Dit is onder de kader van de ICA en is niet in verband met de Nationaal Archief EAD editor. Het project website is te vinden op http://ica-atom.org. De beste manier om op hoogte te komen is om my blogposts over deze project te lezen: http://archivemati.ca/category/ica-atom/. Het is allemaal nog een beetje onder de radar (officiele launch bij de ICA Congress in Juli 2008) maar over de volgende maanden zijn we van plan om langzaam aan met wat testsites te beginnen, hopelijk ook een paar in Nederland. Daarna ben ik van plan om deze software applicatie te gebruiken om verschillende Web 2.0 features te testen voor mij PhD research.

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden