Openbare review norm voorkeursformaten gestart!

  • 14 okt
  • Marin Rappard
  • 2
  • 2
  • 371
Marin Rappard
Preservation Digitaal Erfgoed
  • Rein van 't Veer
  • Fay Selten
  • Wouter Verdaas
  • Friso Coumou
  • Dick Bunskoeke
  • Barbara Roozen
  • Corinne Boeijinga
  • Vincent Post
  • Jannis Lootens
  • Eva Reizevoort

De landelijke lijst voor de overheid wordt actief beheerd

De norm Voorkeursformaten wordt actief beheerd. Iedereen in het werkveld kan altijd suggesties aandragen voor het toevoegen of afvoeren van bestandsformaten aan de lijst. De opmerkingen die we ontvangen beoordelen we jaarlijks met een beheergroep. De beheergroep bestaat uit informatieprofessionals van diverse overheidsorganisaties. Op deze manier bepalen we of er aanpassingen aan de lijst nodig zijn. Dit doen we ook uiteraard aan de hand van de criteria die in de norm zijn geformuleerd. De aanpassingen leggen we vervolgens weer voor aan het werkveld door middel van een openbare review. En dat is precies wat we nu willen doen, dus maak gebruik van deze mogelijkheid en geef je feedback!

Hoe zijn we tot het voorstel gekomen?

Het kan zijn dat je eerder bestandsformaten hebt aangedragen, maar deze niet terug ziet komen in het huidige voorstel. Uit de beoordeling samen met de beheergroep is dan gebleken dat het nog te vroeg is om het bestandsformaat of de informatiesoort aan de lijst toe te voegen. Er is (nog) geen sprake van een brede consensus in het veld of het formaat voldoet niet aan de gestelde criteria. We constateren bijvoorbeeld een behoefte aan voorkeursformaten voor chatberichten, maar zien hiervoor nog geen best practice in actie in het werkveld. Uiteraard blijft de input die we ontvangen op de backlog staan en beoordelen we jaarlijks of bestandsformaten wel voldoet om toe te voegen aan de lijst. Jouw inbreng gaat dan dus niet verloren en we blijven de ontwikkelingen in de gaten houden.

Hoe geef ik feedback op het voorstel?

In het document 14102024_Voorkeursformaten_Voorstel.xlsx (zie onderaan de post) zie je welk voorstel er ligt voor het toevoegen van bestandsformaten (en informatiesoorten). Ben je het eens met deze toevoegingen? Of zie je nog bezwaren? Laat het ons weten! Document 14102024_Voorkeursformaten_Reviewformulier.xlsx bevat het reviewformulier om je feedback mee te kunnen geven. In het eerste tabblad vind je een korte instructie voor de review zodat we de opmerkingen op een gestructureerde manier kunnen ontvangen. En op een zorgvuldige manier kunnen behandelen. Stuur jouw ingevulde reviewformulier naar reviewkennisproducten@nationaalarchief.nl, o.v.v. Review norm Voorkeursformaten. Vragen over de review kun je ook naar dit adres sturen. De review loopt van maandag 14 oktober tot en met vrijdag 25 oktober.

Vervolgstappen na openbare review

Als de feedback is opgehaald tijdens de openbare review gaan we deze beoordelen. En bepalen of het voorstel voldoende wordt gesteund door het veld. Vervolgens zal de Standaardisatieraad de veranderingen aan de lijst accorderen. Niet veel later zullen de aanpassingen aan de lijst worden doorgevoerd op de website van het Nationaal Archief. Hierover gaan we uiteraard communiceren. Dan geven we ook een terugkoppeling van de feedback die wij hebben ontvangen tijdens de review. Tot slot houden we op deze pagina bij welke wijzigingen aan de norm wanneer hebben plaatsgevonden.

Nieuwe suggesties doorgeven voor beoordeling volgend jaar

Via het contactformulier op de website van het Nationaal Archief kan je het hele jaar door suggesties aandragen voor de norm. Bij het beoordelingsmoment volgend jaar kan dan bepaald worden of het bestandsformaat kan worden toegevoegd aan de lijst in de norm.

Proces ontwikkeling en beheer kennisproducten

Wil je meer weten over de ontwikkeling en beheer van kennisproducten? Op deze pagina op de website van het Nationaal Archief lees je meer hierover.

Reacties

2 reacties, meest recent: 15 oktober
  • Hoi Jannis, goede vraag! Er is inderdaad een backlog met eerdere suggesties, maar om verwarring te voorkomen hebben we ervoor gekozen deze niet op deze plek te delen. Omdat er dan mogelijk discussie ontstaat over de backlog in plaats van de voorgestelde veranderingen, maar ook omdat we graag van meerdere organisaties onafhankelijk horen over ervaringen met een formaat of informatiesoort, en niet willen dat iemand denkt dat feedback onnodig is omdat een bestandsformaat al op de backlog staat. Heb je gewoon interesse om eens te zien wat er op de backlog staat, kunnen wij deze wel naar je mailen.

    Marin Rappard