AP geeft inzicht in gebruik camera's voor beveiligen eigendom
Veel archiefinstellingen beveiligen in- en extern hun eigendommen door middel van cameratoezicht. De ...
Op 18 juni 2024 is de Wet Hergebruik Overheidsinformatie (Who) aangepast naar aanleiding van nieuwe Europese regels (richtlijn 2019/1024/EU). Deze wijzigingen zijn klein maar bieden meer duidelijkheid over de toepasbaarheid van de Who op collectie-informatie van archieven.
De belangrijkste veranderingen zijn:
Verhouding Who en Archiefwet – De Memorie van Toelichting (sectie 8.2) bij de wetswijziging bevestigt wat we al wisten. De Who is grotendeels niet van toepassing op archiefbescheiden die naar een archiefbewaarplaats zijn overgebracht. Wel is de Who van toepassing op andere documenten van het archief, zoals de website, eigen rapportages, het archief van het archief en inventarissen.
Uitzondering voor bepaalde collectie-informatie – Artikel 2 lid 1 sub c Who geeft nu expliciet aan dat informatie van bibliotheken, musea en archieven waarvoor een derde rechthebbende is, of oorspronkelijk was, niet onder de Who valt. Dit is in lijn met overweging 55 van de Europese richtlijn. Dit sluit vrijwel alle overgebrachte archiefbescheiden uit van de Who.
Verplaatsen tarifering naar nieuwe archiefwet – ook ten aanzien van tarifering vindt er in deze wet maar weinig aanpassing voor de archiefsector. De wet laat deze aanpassingen over aan de komende aanpassing van de archiefwet.
Stel, een archief heeft een persbureau overgenomen, inclusief het auteursrecht. Deze persfoto’s vallen dan niet onder de Who, wat betekent dat het archief zelf de voorwaarden kan bepalen voor het hergebruik ervan.
Met deze wijzigingen weten we nu beter welke informatie onder de Who valt en welke niet. Dit kan helpen bij het reageren op Who-verzoeken van burgers. Dit is een positieve ontwikkeling die het hergebruik van overheidsinformatie kan bevorderen.
Vragen of opmerkingen? Laat het weten in de reacties!