Hoe is jullie #followanarchive dag verlopen?

  • nov 2010
  • Christian van der Ven
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 30
Christian van der Ven
KIA Community
  • Verwijderde gebruiker
  • Anneke van Waarden-Koets

Vorige week vrijdag was het #followanarchive dag. Ongetwijfeld heb je er iets van meegekregen. Hebben jullie ook meegedaan? Dan ben ik benieuwd naar jullie ervaringen.


Voordat je verder leest: vul ook even de evaluatie in die het #followanarchive team heeft opgesteld. Zijn maar een paar vragen, kwestie van een minuutje.

Ik zal alvast aftrappen met de ervaringen van het BHIC. Op Twitter: @bhicarchief

Voorbereiding
We hadden geen speciale verwachtingen voor deze dag, simpelweg omdat we niet wisten wat te verwachten. Wat is veel extra volgers? Wat is veel respons? 10 Tweets? 100? Geen idee. Dit jaar geldt zogezegd als nulmeting. ;-)

Doelstellingen om mee te doen - overigens meer een actie van enkele medewerkers die al een tijdje met Twitter aan het experimenteren zijn, dan van 'de organisatie' - waren:

* aandacht krijgen voor archieven op Twitter, in het bijzonder het BHIC;
* in contact komen met ons publiek, onze volgers, op Twitter;
* aantrekken van extra volgers.

Om eerlijk te zijn hebben we vooraf weinig gedaan aan promotie. We gebruikten al langere tijd de hashtag en natuurlijk hebben we over de actie geblogd via Brabant Bekijken, het weblog van het BHIC, en we hebben regelmatig getweet over de dag. We hebben niet, zoals enkele andere archiefdiensten, posters opgehangen of filmpjes gemaakt.

Pas de dag vantevoren zijn enkele acties op touw gezet. Het idee was toen geboren om tussen 7.00 uur 's morgens en 19.00 uur 's avonds ieder half uur een tweet te plaatsen (dat is te agenderen) met een link naar een leuke foto op onze Flickr-pagina, of naar een leuk verhaal op onze website of op onze weblog. Twee collega's hebben zich daarover ontfermd.

De avond vantevoren heb ik nog twee extra acties bedacht voor de dag erop: iedereen die tweets van het BHIC zou re-tweeten kon rekenen op een gratis kopie of scan, en degene met de leukste support-tweet voor het BHIC zou een rondleiding winnen door de Citadel (het fort waarin we gehuisvest zijn). Beide acties werden gedurende de dag via een aantal tweets verder gepromoot (de avond daarvoor ook al mondjesmaat) en er werd ook door anderen de nodige aandacht aan besteed.

Actiedag
Zelf ben ik de avond vantevoren al begonnen met de #followanarchive dag, om alvast 'warm te draaien'. Ik plaatste, zoals gezegd, alvast wat promotietweets en kreeg al reacties van anderen. Twitter staat bij mij sowieso 'aan', dus dit bracht geen extra werk met zich mee.

De dag daarna heb ik afwisselend met collega Marilou de knoppen bediend. De meeste tweets verschenen automatisch, dus wij hoefden ons alleen te ontfermen over retweets, mentions, replies en dergelijke. Daar heb je overigens je handen vol aan, als je het goed wilt doen.

Persoonlijk contact met onze (potentiële) volgers vinden we erg belangrijk, dus we hebben zoveel mogelijk geprobeerd de conversatie op te zoeken. We kregen leuke tweets van het publiek en dat stimuleerde enorm - de hele dag gaf ons veel energie!

Resultaten
Al met al heeft het BHIC er die dag 27 volgers bijgekregen. Iets minder dan de helft daarvan bestaat uit collega-archivarissen, andere archiefdiensten, mensen die we al kenden vanuit onze eigen netwerken enzovoort. Maar die andere, ruime helft bestaat dus uit nieuwe 'klanten', mensen die ons via de actie hebben 'gevonden' en zijn gaan volgen. Mooi dus! Deels zijn dit genealogen, deels inwoners binnen ons werkgebied, die op onze website verhalen vinden over hun woonomgeving.

In tientallen tweets die dag werd het BHIC vernoemd of werden onze acties doorgetweet. Ik ben benieuwd of we de komende tijd nog mensen met uitgeprinte tweets op de studiezaal tegenkomen, voor hun gratis kopietje of scan. ;-)

Conclusie
Al met al een vruchtbare, leuke dag, die ons veel energie heeft gegeven, vooral door het contact met onze volgers. We willen zeker 'door' met Twitter en hebben het idee dat er ook voor archiefdiensten heel veel is uit te halen. Spelenderwijs leren we bij over het medium en deze dag paste daar prima bij.

Toekomst?
Hopelijk wordt er volgend jaar wederom een #followanarchive dag georganiseerd. Hopelijk doen er dan méér archiefdiensten actief mee. Dat komt de actie alleen maar ten goede. Aandachtspunt, ook voor het BHIC, is dan goede communicatie vooraf richting het publiek. Dit keer was die er eigenlijk niet. Er was bijvoorbeeld geen eenvoudige website (of weblog) waar het 'gewone' publiek over de actie kon lezen.

Maar goed, een kniesoor die daar nu over valt. Want het is natuurlijk schitterend hoe dit alles tot stand heeft kunnen komen! Vandaar, tenslotte, ook een groot dankjewel aan Anneke, Bente, Charlotte en Poulus voor het organiseren van de #followanarchive dag!! En aan alle anderen die op wat voor manier dan ook hun steen(tje) hebben bijdragen.

Reacties

5 reacties, meest recent: 22 november 2010
  • Ha Christian, Fijn dat je deze discussie bent gestart. Zoals je in je stuk schrijft hebben we op het #followanarchive blog een korte evaluatie-enquête geplaatst die tot nu toe door 28 archiefdiensten wereldwijd is ingevuld. Dus dat is nog niet zo veel, maar de antwoorden geven wel een goede indruk van hoe mensen de twitter actie hebben gevonden. Positieve berichten! Het viel mij op dat er bij @followanarchive ook nogal wat tweets langskwamen van buitenlandse archiefdiensten die het contact met andere archiefdiensten in de wereld (waaronder Nederlandse) zo op prijs stelden. Vooral een Afrikaans archief is fanatiek aan het volgen geslagen! Hebben jullie en de andere Nederlandse archiefdiensten daar ook iets van gemerkt? We zijn nog informatie aan het verzamelen voor de laatste blogpost en de cijfers. Hopelijk kan alles deze week worden afgerond. We zullen dan ook een balletje opgooien over een mogelijke #askanarchivist day of #askarchivists day in 2011. Dan kunnen archivarissen die bij een archief werken dat niet twitter, ook meedoen. Enkele Franse archivarissen waren teleurgesteld omdat er geen een Frans archief op twitter is. Zij zagen zo'n #askanarchivist dag helemaal zitten. Overigens is er door een prachtige actie van een Franse archiefmedewerkster toch nog een Frans archief gaan twitteren op 12 Nov.! En er zijn nog veel meer leuke dingen gebeurd, maar daarover meer op het #followanarchive blog in de laatste post ;-) Ook maak ik hier maar even van de gelegenheid gebruik om, mede namens de andere #followanarchive teamleden, iedereen die met #followanarchive heeft meegedaan te bedanken! Het was heel leuk om de dag samen te organiseren, met veel meedenkers op verschillende blogs en twitter!, en op de dag zelf (een dag van zo'n 36 uur) alles bij te houden -dank voor je complimenten aan het #followanarchive team-. Maar de dag is vooral een succes geworden omdat er zoveel archiefdiensten en archiefmedewerkers (want die zitten tenslotte achter de knoppen en bedenken leuke acties) hebben meegedaan over de hele wereld en omdat er zoveel mensen waren die archieven gingen volgen! Veel dank allemaal!

    Anneke van Waarden-Koets
  • Afgelopen zomer maakte ik het Twitteraccount @NIODBeeld aan omdat ik screenshots van de account-aanmaak-procedure nodig had voor de de NIOD-variant op 23 Dingen. Plannen om daadwerkelijk actief te gaan Twitteren waren er niet. Wel koppelde ik @NIODBeeld aan NIODFilm, het NIOD-kanaal op Youtube, zodat activiteiten van NIODFilm door NIODBeeld getweet werden. Via Hootsuite hield ik @NIODBeeld in de gaten, heette ik nieuwe volgers welkom en bedankte ik volgers voor retweets. En tsja, als ik daar dan toch mee bezig was, kon er af en toe ook wel een niet-YouTube-tweet tussendoor. Reclame maakte ik niet voor @NIODBeeld, het aantal volgers bleef (dus) bescheiden. Over meedoen aan #followanarchive heb ik tot het laatste moment geaarzeld. 't Zou een eenvrouwsactie moeten worden, omdat nog weinig NIOD-collega's twitteren en de schaarse twitterende collega's druk waren met andere dingen (gefilmd worden voor het NOS Journaal bijvoorbeeld ;-)). De blogpost van Christian van donderdagavond trok me toch over de streep: in Hootsuite zette ik een serie tweets klaar, waarin allerlei websites die het NIOD in de loop der tijd gelanceerd heeft onder de aandacht werden gebracht; Engelstalig als de website ook in het Engels beschikbaar is, Nederlandstalig als kennis van het Nederlands vereist is om de website (of het op de website gepresenteerde materiaal) te begrijpen. Daarmee is ook het belangrijkste doel genoemd dat ik met meedoen aan #followanarchive dag had: Beeldbank, archiefcollecties en onderzoeksresultaten van het NIOD presenteren via een medium dat daar tot nu toe niet voor was gebruikt. De statistieken van de individuele websites heb ik nog niet bekeken, maar de 'Daily Clicks' statistieken van Hootsuite laten een flinke piek zien voor 12 november. Of deze belangstelling zich ook direct in nieuwe volgers zou vertalen, vond ik minder belangrijk. Totdat @NIODBeeld op 44 volgers zat en de magische grens van 50 begon te lokken, that is. Om 22.27 uur Nederlandse tijd vrijdagavond gingen we door die grens heen, met dank aan onder meer @NArchief en @yhoitink :-) Nog steeds druppelen er nieuwe volgers binnen die @NIODBeeld via #followanarchive dag ontdekt hebben. Misschien halen we binnenkort dus ook nog wel de 65, één volger voor elk jaar dat het NIOD dit jaar bestaat. Het is leuk om je gevolg te zien groeien, maar nu begint het pas: informatie bieden waar je volgers iets aan hebben. Een complicatie waarbij ik van tevoren niet had stilgestaan: als je gevolg internationaal wordt, kun je niet meer alleen in het Nederlands twitteren. Om teleurstelling bij onze buitenlandse volgers te voorkomen, heb ik daarom op zeker moment getweet dat @NIODBeeld weliswaar hoofdzakelijk in het Nederlands tweet, maar Engelstalige vragen en opmerkingen ook van harte welkom zijn. Een soortgelijke mededeling heb ik, in het Engels, in het profiel van @NIODBeeld gezet. Wat Christian schrijft, herken ik: je hebt je handen vol aan het bijhouden van en reageren op berichten van anderen - variërend van bedanken voor retweets tot collega-instellingen feliciteren met het behalen van mijlpalen in hun aantal volgers. Daarom is #followanarchive dag eigenlijk niet iets om in je eentje aan mee te doen, denk ik, zeker niet als je gedurende de dag eigenlijk ook nog wat 'gewoon' werk te doen hebt. Maar meedoen loont absoluut de moeite, en #followanarchive dag is een uitstekende stok achter de deur om (weer) even stil te staan bij wat je als instelling met en via Twitter voor je publiek kunt betekenen.

    Verwijderde gebruiker
  • @Anneke: Nou, ik ben benieuwd naar jullie evaluatie! @Mariëtte: Fijn dat je ook je ervaringen hebt gedeeld. En fijn om te lezen dat mijn blogpost toch tenminste één effect heeft gehad. ;-)

    Christian van der Ven
  • Regionaal Archief Tilburg heeft meegedaan aan #followanarchive dag, maar achteraf gezien hadden we dat beter niet kunnen doen! Geen noemenswaardige toename van het aantal volgers, niet anders dan anders eigenlijk, maar net zo goed een gebrek aan inspiratie. Dat laatste is eigenlijk veel erger dan het eerste. Te licht opgepakt, te weinig doordacht. Ik zag collega-archiefdiensten met veel energie en ideeënrijkdom de dag doortwitterden. Kortom: hand in eigen boezem: volgende keer meedoen of niet. Maar niet weer zo'n halfslachtig gedoe.

    Verwijderde gebruiker
  • Ons Twitteraccount is: @Archief_Eemland De medewerkers van Archief Eemland waren direct enthousiast over de ‘Follow an archive’-activiteit, maar we vonden wel dat we iets bijzonders moesten doen, gericht op ons eigen archief. Eigenlijk dachten we direct aan een energiek filmpje, waarin we zouden laten zien hoe eigentijds we als archief zijn. Ik heb hierna in overleg met mijn collega’s een filmpje op www.vuvox.com gemaakt, via bit.ly verkort tot http://bit.ly/9SDeJZ, en geïnspireerd door het weblog van Poulus Bliek hierover. Hierin zijn veel voorbeelden uit ons archief verwerkt, van een charter tot onze innovatieve website www.amersfoortopdekaart.nl. Verder laten we zien hoe we daarmee omgaan tijdens een publieksactiviteit zoals een Historische Zondag bij de Onze-Lieve-Vrouwetoren in Amersfoort. Voorafgaand aan de dag hebben we het filmpje een paar keer verstuurd in een tweet en verder nog een aantal tweets zonder verwijzing naar het filmpje. Lang van tevoren hadden we voor 12 november al een uitje gepland voor medewerkers en vrijwilligers, dus we hoopte dat alles ‘op afstand’ goed zou gaan. En dat deed het: - het aantal nieuwe volgers vanwege ‘Follow an archive’ is ongeveer 15. Dat is niet veel, maar er staat veel tegenover; - er is – tot nu toe – meer dan 180 keer geklikt op het filmpje, in 40 verschillende tweets. Stel dat we er 40 vanaf halen vanwege de medewerkers van Archief Eemland (dat is heel ruim geschat), dan houden we nog zo’n 140 ‘clicks’ over. Op de dag zelf, waarbij ik ook de donderdag en de zaterdag betrek, is in totaal 60 keer op het filmpje geklikt. Tweets zonder vermelding van het filmpje bleven beperkt tot slechts 10. Het filmpje had dus grote meerwaarde bij de actie; - anderen hebben een eigen verkorte url gemaakt. Deze gegevens zijn meegenomen in het totaal; - verder is het filmpje door de organisatoren van ‘Follow an archive’ op hun website gezet: http://followanarchive.blogspot.com. Op deze website staan enthousiasmerende en algemene instructiefilmpjes met betrekking tot de activiteit. En één meer specifiek filmpje, dat van ons; - zowel het Nationaal Archief als de National Archives van de VS verwezen in een tweet naar de website van ‘Follow an archive’, waardoor ons filmpje op die manier vast nog een aantal keren gezien is. Nog steeds wordt er op ons filmpje geklikt. Het succes blijft doorgaan en daar zijn we heel blij mee!

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden