Eisen aan verlichting van archiefbewaarplaats.

  • aug 2023
  • Willemien Jansen
  • ·
  • Aangepast jun 2024
  • 2
  • 149
Willemien Jansen
Behoud fysieke documenten
  • Valerie Martens-Monier
  • Femke Prinsen
  • Rob Lengers

Samenvatting

Moet de verlichting van een archiefbewaarplaats nog steeds voldoen aan bepaalde eisen en welke zijn dat dan?

Ik ben gaan zoeken naar eisen op dit gebied maar heb niets kunnen vinden. Weet iemand of er geen eisen op dit gebied meer gesteld worden of waar deze eventueel te vinden zijn?

Ik kwam in een oude archiefregeling het volgende tegen: 'Indien archiefbescheiden niet in dozen worden bewaard, is het maximale niveau van continue belichting 50 Lux bij een aandeel UV licht van 75 uW/lumen." Is dit iets wat nog steeds geadviseerd wordt? Ik herinner me dat vroeger de kleur van het licht van belang was en in cijfers werd uitgedrukt. Dit was dan ook een indicatie voor de hoeveelheid UV licht. Bestaat iets dergelijks ook op het gebied van LEDverlichting?

Reacties

2 reacties, meest recent: 10 augustus 2023
  • Dag Willemien,

    Het klopt dat er in de huidige Archiefregeling niet meer dit soort eisen zijn opgenomen. In de huidige Archiefregeling staan maar twee artikelen die te maken hebben met de invloed van licht, en dan ook nog zijdelings. Dat zijn Artikel 40.b (Archiefstellingen in een archiefruimte of een archiefbewaarplaats worden zodanig geplaatst van verlichtingselementen, dat geen voor de archiefbescheiden schadelijke warmteontwikkeling kan plaatsvinden) en Artikel 56 (Ramen zijn niet toegestaan in een archiefbewaarplaats).

    Er worden dus geen concrete eisen gesteld waaraan licht (of straling) in een depot zou moeten voldoen. Dergelijke eisen zijn ook niet voorzien voor de nieuwe Archiefregeling. Gabriëlle Beentje en ikzelf zijn betrokken geweest bij de totstandkoming van de artikelen over fysiek archief in de nieuwe Archiefregeling. Een van onze voorstellen was om een nieuw artikel op te nemen, waarin staat dat in een depot is geen onnodig licht of verlichting is. Indien er geen mensen in het depot zijn, zal het licht dus uitgeschakeld zijn. Een ander voorstel was dat er een artikel komt waarin staat dat een depot geen werkplek hoort te zijn (alleen kortdurende raadpleging van stukken mag). Dit voorstel zou in de hand werken dat mensen in principe maar kort in de depots hoeven te zijn, dus dat de verlichting ook maar kort aan zal hoeven. En als het vrijwel continue donker is, wordt natuurlijk het risico op schade door licht en straling tot een minimum beperkt. Ik moet daarbij wel meteen een disclaimer plaatsen: het gaat hier dus louter om voorstellen voor de Archiefregeling. De Archiefregeling is nog niet definitief vastgesteld en dingen zouden nog anders kunnen worden.

    NB: Als je meer wilt weten over de achtergrond bij het omgaan met licht en straling en de theoretische achtergrond daarbij is het raadzaam om eens op de website van het RCE te kijken: https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/veilig-erfgoed/preventieve-conservering/licht-uv--en-ir-straling. Hier staan ook links naar publicaties met betrekking tot licht, onder meer de publicatie “Lichtlijnen” waarin de verschillende soorten licht en straling en hun invloed op materialen nader wordt besproken.

    Femke Prinsen

Trefwoorden