Rug etiketten voor boeken

  • mrt 2017
  • Willemien Jansen
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 33
Willemien Jansen
Behoud fysieke documenten
  • Paulien Rings
  • Karin Scheper

Graag zou ik willen weten of iemand al een goede methode heeft gevonden om bibliotheekboeken op de rug te etiketteren. En goed is dan: zo reversibel mogelijk, zo zuurvrij mogelijk en dan moet het ook nog goed blijven zitten.

Reacties

3 reacties, meest recent: 21 april 2017
  • Dag Willemien,

    In de universiteitsbibliotheek van Leiden lossen we het als volgt op: boeken ouder dan 100 jaar, óf bijzondere banden jonger dan 100 jaar (bibliofiele drukken bv) krijgen een 'papieren stijfseletiket'. Dat betekent dat deze boeken niet door wat bij ons de Afdeling Plaatsing heet worden geëtiketteerd, maar dat ze naar het atelier gaan waar we zelf het plaatsingsnummer in een bestandje tikken en dan printen op gewoon A4 papier, uitsnijden en plakken met stijfsel.

    Dat lijkt veel werk maar in de praktijk valt het mee: het gaat om nieuwe aanwinsten, de boeken die bij ons in het atelier worden behandeld en geen etiket meer hebben of een nieuwe moeten krijgen, en incidentele gevallen waar het etiket van af is gevallen.

    Een aantal jaar geleden nam ik nog wel eens de moeite om papier van conserveringskwaliteit te snijden op A4-formaat en dat in de printer te leggen, maar met de gedeelde printers gaat dat nogal eens fout (als een andere collega net een printopdracht geeft op dezelfde printer) en de meerwaarde is ook zeer gering.

    Voor ons werkt dit in ieder geval naar tevredenheid, en het heeft ook voor wat bewustwording gezorgd bij andere afdelingen. Er werden net iets te gemakkelijk zelfklevende barcodes etc geplakt in de oudere collecties!

    met groeten, Karin

    Karin Scheper
  • Dank je wel voor je reactie. Ik ga het plakken met stijfsel eens uitproberen op verschillende materialen. Ik heb het idee dat dit niet op elke boekband werkt. Maar misschien is Evacon dan een goede keuze.

    Willemien Jansen
  • Hallo Willemien,

    Onderzoek in de KB naar de duurzaamheid van de kleefkracht van verschillende zelfklevende etiketten, een jaar of vijf geleden, heeft een voorspelbaar resultaat opgeleverd. Na een test in de klimaatkast bleek dat de kleefkracht van alle geteste stickers afgenomen was. Positief uit deze test kwamen de ovale papieren etiketjes welke voorheen op het restauratieatelier geplakt werden. Deze etiketten blijven goed gehecht, dankzij de gebruikte (machinale) stijfsellijm.

    Niet alle boeken in de KB worden gestickerd. De Algemene Collecties, boeken van na 1800, krijgen 2 stickers; een zebracode i.v.m. de uitleenadministratie, en een signatuursticker op de rug. Boeken van de Bijzondere Collecties worden niet direct op de band gestickerd. Een zuurvrije strook, iets langer dan het boek, met zelfklevende etiketten aan de bovenzijde, wordt in hetboek gestoken. Sommige boeken van na 1800 krijgen geen zelfklevend etiket, maar een signatuurstrook. Denk aan boekbanden, bibliofiele uitgaven, etc.

    De zelfklevende etiketten zijn niet geselecteerd op basis van kleefkracht of reversibiliteit. De keuze viel op zelfklevende polyester etiketten met permanente belijming waar de laserprintinkt goed op hecht. De term 'permanente belijming' moet je niet al te serieus nemen.

    Een alternatief voor een zuurvrije strook kan een strook melinex of polyester zijn met zelfklevende etiketten. Dit is geen werkbaar alternatief voor uitleenbare boeken van de Algemene Collecties; de strook polyester is eenvoudig te verwijderen.

    http://cool.conservation-us.org/coolaic/sg/bpg/annual/v19/bp19-28.html

    Succes met het vinden van een goede oplossing.

    Paulien Rings

    Paulien Rings

Trefwoorden