Plan van aanpak voor AVG-proof maken van DIM-instrumenten. Auteur: Karin Bornhijm, Rijkswaterstaat
Inleiding Rijkswaterstaat (RWS) werkt nauw samen met marktpartijen en is van grote invloed om de ruimt...
Alle leden mogen wijzigen
In de aanloop naar de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) leek het Kennisplatform Informatierecht (voorheen: Juridische Vraagstukken) goed om de archiefsector voor te bereiden op de aanstaande wijzigingen. We vonden daarbij de samenwerking met het Nationaal Archief en KVAN/BRAIN.
Voor veel organisaties was (en is) de stap die ze moeten zetten van de Wet bescherming persoonsgegevens naar de AVG een hele grote. Onze gedachten gingen daarom uit naar een training. De Erasmus Academie sprong wat dat betreft in kennis, bereidheid en enthousiasme met kop en schouders boven andere opleiders uit. Doordat de Erasmus Academie al jaren een opleiding Informatiemanagement verzorgt, heeft zij affiniteit met de archief- en informatiesector. Al vrij snel kwamen we tot een opleidingsprogramma van tweeënhalve dag. Aanvankelijk zijn we uitgegaan van een eenmalige, misschien nog eens te herhalen, Leergang Privacy; van WBP naar AVG maar door het grote succes hebben we deze tot viermaal toe georganiseerd. Dat succes danken we in grote mate aan de deskundigheid en het enthousiasme de docenten. Mr. dr. Kees van Noortwijk (Erasmus Universiteit) en prof. mr. Gerrit-Jan Zwenne (Universiteit van Leiden) waren afwisselend kerndocent. De andere docenten waren mr. dr. Tjeerd Schiphof (Universiteit van Amsterdam) mr. Noor Schreuder (Nationaal Archief), mr. Erik Kraai (Nationaal Archief), Peter Leechburch Auwers (VHIC), drs. Maartje van de Kamp (Nationaal Archief) en drs. Maaike Lulofs (Hogeschool van Amsterdam).
Met de leergang Privacy beoogden we niet alleen om de kennis van archiefprofessionals te vergroten, maar ook om een gezamenlijk handelingskader op te bouwen over de uitzonderingspositie voor de archieffunctie die in de AVG is opgenomen. Eigen expertise en praktijkervaring waren het uitgangspunt van de leergang. We vroegen de deelnemers dan ook om een praktijkcasus in te brengen. Zo konden de deelnemers de verkregen kennis uit de leergang direct toepassen in de praktijk. De geleerde lessen willen we graag delen met de hele archiefsector. Daarom is alle deelnemers gevraagd om hun eindopdrachten beschikbaar te stellen voor publicatie. Hieraan hebben 50 deelnemers gehoor gegeven. En dat heeft weer geleid tot deze Wiki.
Wat u in deze Wiki kunt vinden vormt de neerslag van de kennis van de individuele deelnemers en weerspiegelt hun kennis en inzichten. Iedere bijdrage is geschreven op persoonlijke titel. Inhoudelijk hebben we elk betoog gelaten zoals het is ingeleverd. De redactionele werkzaamheden hebben zich beperkt tot een controle op spelling en grammatica. Kromme en onvolledige zinnen zijn aangepast. Verwijzingen naar literatuur zijn opgenomen in het algemene overzicht waarmee deze wiki afsluit. De bundel geeft daarmee de stand van zaken weer van waar we op dit moment als archiefsector gezamenlijk staan. Met welke problemen we worstelen en aan welke oplossingen we werken.
Het Kennisplatform Informatierecht nodigt u van harte uit tot discussie en het delen van nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen. Samen werken we op die manier hard aan verdere optimalisering van het werken met de Archiefwet en de AVG.
Tot slot enkele redactionele opmerkingen.
Het werken met Pleio heeft ons tijdens onze redactionele werkzaamheden veel geleerd. Helaas hebben we moeten constateren dat ogenschijnlijk eenvoudige zaken (nog) niet mogelijk zijn binnen Pleio. Bij de eindopdrachten springt bijvoorbeeld in het oog dat voetnoten niet doorklikbaar zijn en dat we voor de weergave van bijvoorbeeld tabellen gebruik moeten maken van aparte bijlagen. We werken de komende tijd aan verdere optimalisatie. Zoals gezegd hebben we alle eindopdrachten zoveel mogelijk intact gelaten. Mochten onverhoopt toch zaken verkeerd zijn weergegeven dan hoort de redactie dat natuurlijk graag. Wij zijn bereikbaar via jeroen.padmos@nationaalarchief.nl.
In deze wiki zijn enkele foto's geplaatst. Die foto's zijn genomen tijdens de tweede editie van de Leergang Privacy en werden gemaakt door Sjoerd van der Hucht van My Eyes4u.
Eleonore Manning
Judith van Santen
Theo Vermeer
Jeroen Padmos.