Oproep: gemeentearchivarissen bij de najaarsbijeenkomst

  • okt 2018
  • Maaike van Driel
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 34
Maaike van Driel
Toezicht
  • Violet
  • Chantal Menting
  • Yvonne Welings

Beste platformleden,

Voor de aankomende bijeenkomst hebben zich tot nu toe weinig gemeentearchivarissen aangemeld. Het toezicht op gemeentelijke archief- en informatiebeheer is in de Archiefwet bij de gemeentearchivaris belegd, dus we zouden graag zien dat zij zich ook mengen in de discussie over hoe dit eruit zou moeten zien bij de herziening. Gelukkig hebben wel veel archiefinspecteurs zich aangemeld, maar gemeentearchivarissen zelf lijken ons een waardevolle toevoeging. Daarom aan jullie de oproep om jullie gemeentearchivarissen in het bijzonder uitnodigingen voor deze bijeenkomst op maandag 8 oktober van 13.00-17.00 bij het Nationaal Archief in Den Haag. Verdere informatie is te vinden op het platform toezicht.
We hopen daarmee dat er toch nog een aantal zich zullen aanmelden.

Alvast bedankt,
Kernteam Platform Toezicht

Reacties

2 reacties, meest recent: 15 oktober 2018
  • Het feit dat er zo weinig aanmeldingen zijn, heeft m.i. andere oorzaken.
    Ten eerste de communicatie. Tot voort kort werd er een mail gestuurd door KVAN/BRAIN, dat is nu niet gebeurd. Ook mijn collega archiefinspecteur wist niet dat er vandaag een bijeenkomst plaats zou vinden, een collega die tot voor kort zich actief inzette op dit gebied.
    Ten tweede. Tot 2012 toen alleen de gemeentelijke archiefinspecteurs samen kwamen, kwam ik ook mininimaal een keer per jaar naar het overleg. Ik blijf het raar vinden dat horizontale toezichthouders met hun eigen toezichthouders intervisie plegen.
    Ten derde. Er zijn heel (te) veel bijeenkomsten, morgen hebben wij in Noord-Brabant weer een overleg met onze IBTers. In dit tijdperk kan veel overleg ook georganiseerd worden via skype en/of andere communicatiematerialen.
    Ten vierde. Vooral in Groningen, Drente en Friesland zijn geen gemeentearchivarissen benoemd. Degene die het archieftoezicht verrichten bereik je niet met dit forum.

    Tot slot, Jeroen Jonkers uitte in het laatste OD terechte kritiek op archieftoezicht, er is geen eenheid. Bij andere inspecties zoals Volksgezondheid en Onderwijs is het ook niet zo dat in Maastricht een andere werkwijze wordt gehanteerd dan in Groningen.

    Yvonne Welings

  • Beste Yvonne,

    Dank voor je reactie op onze oproep.
    In de aanloop naar 8 oktober zagen wij dat archiefinspecteurs zich wel hadden aangemeld, maar dat de aanmeldingen van archivarissen achterbleven, terwijl de herziening Archiefwet ook van invloed is op de gemeentearchivaris. Vandaar de extra reminder richting de archivarissen.

    Voor wat betreft de communicatie. In de voorjaarsbijeenkomst heeft het kernteam aangegeven dat de communicatie alleen nog via het platform loopt. Dit is ook al per mail op 11-9-2017 gecommuniceerd. “Deze mailing is gericht aan de leden van de voormalige sectie Archieftoezicht van BRAIN, die nog geen lid zijn van het Kennisplatform Toezicht. Dit is tevens de laatste keer dat wij een mailing via deze weg zullen verzenden. Voortaan zal gecommuniceerd worden vanuit het kennisplatform en in sommige gevallen via de nieuwsbrief van KVAN/BRAIN.”
    Verder hebben we de najaarsbijeenkomst op het platform Toezicht geplaatst, maar daarnaast ook ‘openbaar’ gezet voor alle leden van KIA. En we hebben alle deelnemers van het platform via de KIA omgeving een email gestuurd met de uitnodiging.

    Ook heeft de bijeenkomst in de nieuwsbrief van KVAN/BRAIN gestaan en afhankelijk van het onderwerp wordt deze ook nog meegenomen in de nieuwsbrief van NA.

    Het platform Toezicht is voor iedere toezichthouder, of deze nu werkzaam is op rijksniveau, provinciaal niveau of gemeentelijk niveau, sterker nog het platform beperkt zicht niet alleen tot toezichthouders en archivarissen, maar iedereen is welkom.

    Chantal Menting

Trefwoorden