Welke cursus raden jullie mij aan?

  • aug 2018
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 4
  • 38
Verwijderde gebruiker
Toezicht
  • Violet
  • Maaike van Driel
  • T. Pranger | SAMH

Beste collega's,

Sinds kort werk ik bij de afdeling Toezicht en Auditing van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Hiervoor ben ik jarenlang de educator geweest in het RHCe, dat betekent dat de inhoud van het werk bij inspectie nogal verschilt van wat ik eerst deed. Ik vind mijn nieuwe werk erg interessant, maar moet ook nog veel leren. Ik ben daarom op zoek naar een goede cursus. Hieronder drie cursussen die ik op internet heb gevonden. Wie weet welke cursus ik het beste kan volgen? Aan welke cursus heb jij bijvoorbeeld veel gehad? Of weet jij een andere cursus die ik beter kan volgen? Ik hoor het graag!

a. Toezicht op de digitale overheid, http://www.hva.nl/archiefschool/cursussen/cursussen.html)
b. Internal Auditing, https://www.dehaagsehogeschool.nl/opleidingen/professional-courses/internal-auditing-post-hbo/tijdens-de-studie
c. IT audit voor archiefinspecteurs, https://www.auditconnect.nl/nl/trainingen/it-audit/it-audit-archiefinspecteurs/

Dank je wel voor je moeite,
Ivonne Lipsch-Wijnen

Reacties

4 reacties, meest recent: 7 augustus 2018
  • Hoi Yvonne,

    Zelf zat ik in een vergelijkbare situatie. T/m oktober 2017 werkte ik als coördinator dienstverlening bij het RHC Vecht en Venen. Vanaf november werk ik als Toezichthouder gemeentelijk informatiebeheer bij het Streekarchief Midden-Holland. Net zoals jij heb ik dus een totaal andere baan gekregen.

    Ik ben gestart met de cursus Toezicht op de digitale overheid. Deze geeft een globaal beeld van het vak waar wij nu in werkzaam zijn. Denk aan wet- en regelgeving, normen etc. Ik vond het persoonlijk niet een echte aanvulling op mijn kennis. Wel vond ik het interessant om andere inspecteurs/toezichthouders te horen spreken over hun ervaringen. In september start ik met de opleiding Internal Auditing in Den Haag. Daar kan ik je nog niets over vertellen...

    Mijn ervaring tot nu toe is dat je veel kennis zelf op moet doen door in gesprek te gaan met anderen, artikelen te lezen en door te doen. Dé opleiding voor een archiefinspecteur bestaat niet.

    Met vriendelijke groet,

    Tijmen Pranger
    E-mail: t.pranger@samh.nl

    T. Pranger | SAMH
  • Hoi Ivonne,

    Dat zijn inderdaad wel de drie bekendste cursussen voor archiefinspectie. Zoals Tijmen als benoemde is er geen 'echte' opleiding specifiek hiervoor.

    a. Deze cursus heb ik samen met Tijmen gevolgd en is inderdaad wat hij benoemde erg prettig voor de uitwisseling onder inspecteurs. De cursus is voor een groot deel gebaseerd op de inzichten uit het S@P jaarboek over professionalisering van toezicht.

    b. Chantal Menting heeft deze opleiding gevolgd en zegt hierover: 'De cursus breder dan alleen archiefinspecteurs waardoor je kan leren/uitwisselen met andere toezichtvelden. Je leert hoe je een audit opzet en uitvoert. Dus het afnemen van interviews, gebruik van normen, opzetten van referentiekaders ect. Theorie en praktijk worden prettig afgewisseld. De eindopdracht doe je buiten je eigen organisatie. In mijn geval gemeente Gouda.'

    c. Ik heb mij aangemeld voor deze cursus. Deze cursus is meer gericht op archiefinspectie omdat er in wordt gegaan op RODIN en ED3 als referentiekaders.

    Voor archiefinspecteurs is denk ik een combinatie van bovenstaande cursussen het beste. De Haagse Hogeschool opleiding is erg intensief, maar minder specifiek dus de eerste en de derde kunnen goed aanvullend werken.

    Veel succes met de keuze en deel je ervaring als je wil op dit platform. Er zijn meer mensen die voor deze keuze staan ;)

    Hartelijke groet,
    Maaike

    Maaike van Driel
  • Dank je wel voor je reactie, Tijmen! En veel plezier met je (nog redelijk) nieuwe baan!

    Een collega van mij heeft de opleiding Internal Auditing gevolgd en haar boek heb ik nu op mijn bureau liggen. Lijkt me superinteressant! Hoor graag jouw ervaringen straks.

    Hartelijke groeten,
    Ivonne

    Verwijderde gebruiker
  • Hoi Maaike,

    Dank je wel voor je reactie!

    Ik heb mijn collega's blijkbaar enthousiast gemaakt met mijn zoektocht, want nu gaan we misschien met z'n allen op een cursus. :-) Ik houd jullie op de hoogte van onze keuze en ook hoe onze ervaringen zijn!

    Hartelijke groeten,
    Ivonne

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden