Zijn er ervaringen met het acquireren van particulier archief, waarbij de archierfvormers niet wilden meewerken? Waarom wilden zij niet meewerken en hoe is hiermee omgegaan?

  • mrt 2018
  • Verwijderde gebruiker
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 3
  • 33
Verwijderde gebruiker
Particuliere Archieven
  • Toos Wilms

Voor mijn vooronderzoek met de volgende hoofdvraag:
“Hoe is er de afgelopen vijf jaar omgegaan met het acquireren van privacy en openbaarheid gevoelige particuliere archieven door archiefinstellingen in Nederland?” ben ik op zoek naar verhalen van archiefinstellingen die ervaring hebben met particuliere archiefvormers die hun archief liever niet willen overdragen of delen, omdat zij bijvoorbeeld bang zijn voor negatieve etikettering.

Reacties

3 reacties, meest recent: 27 maart 2018
  • Beste Nicole,

    Bij het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg hebben we de laatste tijd vooral positieve ervaringen met het overdragen van archieven, ook wanneer deze persoonsgegevens of andere openbaatheidsbeperkende inhoud bevatten. We hebben bijvoorbeeld recent het archief geacquireerd van NV Industriebank LIOF, een provinciale ontwikkelingsmaatschappij, dat zeer veel gegevens bevat van individuele bedrijven waarvan ze abzoluut niet willen dat het openbaar wordt. Een ander voorbeeld is 60 strekkende meter aan personeelskaarten van mijnwerkers bij de particuliere mijnen die we deze week binnenkrijgen. Ik merk dat archiefvormers juist naar ons komen omdat we als archiefinstelling goed in staat zijn om belangrijke bronnen te beheren op zo een manier datwe recht doen aan de bescherming van gegevens, maar tegelijkertijd een verantwoorde openbaarheid regelen.
    Belangrijke factor bij ons is de financiering. Wij merken dat archiefvormers soms niet bereid zijn te betalen voor het beheer en vooral de ordening en ontsluiting van hun archief (we zijn een particuliere stichting met maar beperkte overheidssteun). Dat merken we vaker als probleem dan onwil of bescherming van gegevens,. In het geval van LIOF werd juist wel betaald omdat het bedrijf daarmee een stuk maatschappelijk verantwoord ondernemerschap kon laten zien. Toch hebben we een aantal zaken niet kunnen regelen de laatste tijd door onwil bij archiefvormers.
    Als je er meer over wilt praten, mag je altijd contact met me opnemen.

    Verwijderde gebruiker
  • Hallo Nicole,
    Ook bij ons kwam het voor dat een archiefvormer niet bereid was te betalen voor het beheer. Wij hebben een standaard afspraak die we hanteren om archiefvormers te helpen bij het geordend aanbieden van hun archief. Een scholengemeenschap blies de overdracht af vanwege de gevraagde minimale/eenmalige bijdrage die wij vroegen.
    We willen de hotspots inzetten om deze scholengemeenschap over te halen alsnog hun archief over te dragen.
    Hotspots benoem je immers in samenspraak met diverse afgevaardigden uit de gemeenschap. Zo komt er meer overtuigingskracht op de archiefvormer.

    Toos Wilms
  • Heel erg bedankt voor de uitgebreide antwoorden! Interessant dat soms het financiële aspect meer meespeelt dan de onwil vanwege privacy! Dit zal ik zeker meenemen in mijn onderzoek. Het inzetten van hotspots om duidelijk te maken dat ook zij deelnemen aan de gemeenschap lijkt mij ook een goede aanpak!

    Verwijderde gebruiker

Trefwoorden