Zijn er ervaringen met het acquireren van particulier archief, waarbij de archierfvormers niet wilden meewerken? Waarom wilden zij niet meewerken en hoe is hiermee omgegaan?
Voor mijn vooronderzoek met de volgende hoofdvraag: “Hoe is er de afgelopen vijf jaar omgegaan met ...
Reacties
Interessante vraag!
Het lijkt me alleen heel moeilijk om hier een generieke uitspraak over te doen, het hangt er immers maar net vanaf hoe groot de betrokkenheid van de overheid bij een onderwerp is (en hoeveel overheidsorganisaties erbij betrokken zijn). Ik denk dus dat je dit het beste per geval kan bekijken en het vooral laten afhangen van het beschikbare materiaal.
Overigens zou ik zelf sowieso terughoudend zijn met 'verplichte' verhoudingen. Het kan immers betekenen dat je interessant materiaal vernietigt of minder interessant materiaal toch maar bewaart.
Hi Nicole,
Het lijkt mij ook niet echt aan te raden (en niet te doen) om een verhouding vast te stellen. Als je een goede analyse van de varkenspest en de gevolgen ervan maakt, dan krijg je volgens mij vanzelf een mooi overzicht van actoren die betrokken waren en van wie je derhalve archiefmateriaal zou willen bewaren/verwerven (of dat vervolgens lukt is een tweede). Dat is dan meteen de verantwoording bij de keuze van die hotspot (en de inzet van mensen en middelen op die hotspot).
Groet,
Mirjam
Bedankt voor de reacties! Misschien is het inderdaad niet mogelijk om hier een algemene uitspraak over te doen! Ik heb nu gekeken naar de wens van het RHCe om overheidsarchief aan te vullen met particulier archief.