Convenanten
Update – 6 oktober 2023: Op 4 oktober is de Beslishulp convenanten (de nieuwe naam voor Twijfelhulp) v...
Update - 5 april 2024
Op 27 maart zijn de werkdefinitie van de categorie Jaarplannen en jaarverslagen en het hulpmiddel voor deze categorie vastgesteld in de stuurgroep PLOOI. De vastgestelde versies zijn te vinden op open-overheid.nl (de werkdefinitie en het hulpmiddel). Na de verwerking van de opmerkingen uit de KIA-ronde zijn er geen inhoudelijke aanpassingen meer gedaan.
Gebruik de werkdefinitie en het hulpmiddel op open-overheid.nl bij het openbaar maken van deze categorie vanuit jouw organisatie!
De reactietermijn liep tot en met 21 februari en deze KIA-groep is nu gesloten. We kunnen nieuwe reacties helaas niet meer meenemen. |
---|
Aan iedereen die gereageerd heeft: veel dank voor de moeite die jullie hierin hebben gestoken! |
We hebben de reacties die we via deze KIA-groep hebben ontvangen in een overzicht gezet en daarbij steeds aangegeven wat we met elke reactie hebben gedaan. Of, als het om een vraag ging, deze van een antwoord voorzien. Hieronder hebben we het overzicht en een nieuwe versie van de concept-werkdefinitie en het hulpmiddel geplaatst. Dit is nog geen vastgestelde versie, maar een laatste conceptversie die ter vaststelling wordt voorgelegd. De vastgestelde versie plaatsen we op open-overheid.nl. Zodra deze beschikbaar is, plaatsen we een link in deze groep.
Werkdefinitie cat. 2g Jaarplannen en jaarverslagen_concept v0.8.pdfHulpmiddel wet- en regelgeving cat. 2g jaarplannen en jaarverslagen_concept v0.7.pdfOverzicht reacties informele consultatieronde -Jaarplannen en jaarverslagen.xlsxOrigineel bericht:
De onderstaande concept-werkdefinitie geeft een beschrijving van deze categorie en van de informatie die minimaal openbaar gemaakt moet worden. Ook gaat het document in op een aantal praktische zaken, zoals de relatie met andere informatiecategorieën. Het uitgangspunt bij de categorie Jaarplannen en jaarverslagen is dat je openbaar maakt wat op grond van andere wet- en regelgeving aan jaarplannen en jaarverslagen wordt opgesteld. Dit verschilt tussen typen organisaties (bijvoorbeeld provincies en departementen of zbo’s). Het hulpmiddel geeft een overzicht van al deze wet- en regelgeving.
Vragen:
Zijn de werkdefinitie en hulpmiddel helder, en zijn ze bruikbaar binnen jouw organisatie?
Is het hulpmiddel volledig? Welke eventuele andere termen moeten nog toegevoegd worden aan deze verklarende woordenlijst?
Is het met de werkdefinitie en het hulpmiddel duidelijk welke documenten onder deze categorie openbaar gemaakt moeten worden? Wat zijn eventuele twijfelgevallen?
Vraag aan provincies en waterschappen: we hoorden van gemeenten dat een ontwerp van een jaarplan of jaarverslag in de gemeenteraad wordt besproken, en dat de vastgestelde versie eventueel nog ter informatie naar de raad wordt gestuurd. Hoe ziet dit proces eruit bij provincies en bij waterschappen?
Vraag aan zbo's: is het overzicht van wet- en regelgeving bruikbaar voor zbo's, of zijn er nuances die we over het hoofd hebben gezien (bijv. onderdeel Staat der Nederlanden/eigen rechtspersoonlijkheid)?
Reacties
Goedemorgen,
Bedankt voor de concepten.
In de werkdefinitie is onder 10 opgenomen 'Maak aan jaarplannen en jaarverslagen openbaar wat al is opgesteld op grond van andere wetgeving, op het niveau van het bestuursorgaan/de organisatie:'. Dit onderdeel kan vragen oproepen. Hoe het nu is geformuleerd, wekt de indruk dat bijvoorbeeld al eerder vastgestelde jaarverslagen (voor zover ze nog niet openbaar zijn gemaakt) alsnog openbaar moeten worden gemaakt. De bedoeling is toch dat de verplichte openbaarmaking geldt vanaf de ingang van de plicht? Neemt natuurlijk niet weg dat uit eigen beweging ook eerdere documenten openbaar gemaakt kunnen worden, voor zover dat mogelijk is en dat nog niet gedaan is.
Bedankt voor de concepten en de mogelijkheid te reageren.
Tav werkdefinitie 2g onder 10, waar nu staat; "Jaarplannen en jaarverslagen over onderwerpen die geen onderdeel zijn van de uitvoering van de taak van het bestuursorgaan of de organisatie, maar die randvoorwaardelijk zijn voor de uitvoering van die taak (bijvoorbeeld een jaarverslag klachtafhandeling)." lijkt mij dat dit enige verduidelijking behoeft. Wat is immers nu randvoorwaardelijk bij de uitvoering van die taak; over elke taak moet verantwoording worden afgelegd mi
Reactie gemeente Almere:
Werkdefinitie, punt 9a: het is mogelijk verwarrend dat jaarplannen/jaarverslagen nog in de ontwerpversie langs de weg van een andere informatiecategorie (bijvoorbeeld art 3.3 lid 2 onderdeel a of c) openbaar worden, maar dat de definitieve, vastgestelde versie openbaar gemaakt moet worden conform art 3.3 lid 2 onderdeel g Woo, dus expliciet onder die noemer.
Hulpmiddel: op de hernummering op blz 9 (hfdst 3.4 = 2.4) na hebben we geen opmerkingen.
In de werkdefinitie wordt onder punt 9b verwezen naar de Archiefwet, artikelen 14 t/m 17. Dit klopt volgens mij niet. Bij artikelen 14 t/m 17 van de Archiefwet gaat het om archiefbescheiden die berusten in een archiefbewaarplaats. Artikelen 15, 16 en 17 gaan over openbaarheidsbeperkingen die kunnen worden gesteld na overbrenging van archieven naar een archiefbewaarplaats. De Archiefwet is het regime ná de Woo, dit is hier niet van toepassing.
Voor wat betreft de vraag aan provincies en waterschappen: In het kort wordt het jaarverslag in het jaar erop vastgesteld door PS in de vergadering van juni (dus boekjaar 2023 wordt in juni 2024 vastgesteld), deze wordt aangeboden namens GS.