Kwaliteitstoets archivering website?!

  • sep 2022
  • Nicole Fielmieg
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 5
  • 53
Nicole Fielmieg
InformatiehuishoudingOverheden
  • Mariska Woudenberg
  • Corinne Boeijinga
  • Jonna van Zijl
  • Alice Strating
  • Leonoor Hamers
  • Jeroen Jansen
  • Kirstie van de Rijdt

Samenvatting

De website archivering is georganiseerd. Een leverancier zorgt voor het archiveren van de website en het wordt gepubliceerd op een archiefsite. Klaar! of toch niet?

Het technische archiveren is regelt en alles voldoet initieel bij start/implementatie aan de Richtlijn van het Nationaal archief, maar hoe toets je of deze basis nog steeds voldoet aan de richtlijn na een jaar?

Oftewel hoe toets je of de kwaliteit van de website archivering nog steeds voldoet?

Heeft iemand een kwaliteitstoets hiervoor ontwikkeld?

... Hoe toetsen bijvoorbeeld toezichthouders/archivarissen de archivering van de websites in de dynamische fase?

Reacties

5 reacties, meest recent: 29 september 2022
  • Voor technische kwaliteitscontroles kunnen validatietools gebruikt worden. Hiervoor zijn verschillende (gratis) tools beschikbaar op de markt. Met behulp van deze tools kan geverifieerd worden of een webarchiefbestand aan de wereldwijde ISO WARC standaard voldoet en dus technisch gezien van goede kwaliteit is. Bij het Nationaal Archief zetten we deze validatietools ook zelf in op het moment dat webarchieven naar ons worden overgebracht.

    Het is wel belangrijk om te beseffen dat validatietools niet de inhoudelijke correctheid/volledigheid van webarchiefbestanden kunnen controleren. Dat kun je alleen visueel controleren en zul je aanvullend periodiek (steekproefsgewijs) moeten checken.

    Over het nut van validatietools, welke tools het beste gebruikt kunnen worden, wat ze wel en niet controleren en welke kennis hierbij nodig is, heeft het Nationaal Archief een handreiking WARC validatie opgesteld. De informatie is hier te vinden: Handreiking WARC-validatie voor webarchiefbestanden | Nationaal Archief

    Kirstie van de Rijdt
  • Dank je wel Kirstie!

    Goed om dit te weten. Wat jij ook al aangeeft is dit een deel van de kwaliteitscontrole. Die ook erg belangrijk is, voor dit deel dus hartelijk dank!

    Ik ben erg geïnteresseerd in het andere deel van de kwaliteitscontrole: inhoudelijke correctheid en volledigheid.

    Hoe controleren andere organisaties dit?

    Ik wil inderdaad zelf graag steekproeven gaan houden.

    Een stramien hiervoor kan ik natuurlijk zelf opzetten. Maar het lijkt mij ook voor andere organisaties prettig als hier ook een richtlijn voor is?!

    Het archiveren en resultaat is m.i. in dit geval bij bijna elke organisatie hetzelfde.

    Ik hoor het graag hoe andere dit doen?!

    Nicole Fielmieg
  • @nicolefielmieg

    Hoi Nicole,

    Het is aan de organisatie zelf om dit goed in te richten. Periodiek een steekproefsgewijze controle door de site-eigenaar zelf (degene die de content van de site het beste kent, bijvoorbeeld een redacteur) ligt het meest voor de hand. Er wordt wel gewerkt aan een optie binnen de Rijksoverheid om kwaliteitscontrole uit te besteden. Doc-Direkt is een organisatie die hier nu mee experimenteert. Toch blijf je altijd als eigenaar verantwoordelijk voor het eigen website-archief en weet je als eigenaar ook het beste hoe de situatie in het website-archief zou moeten zijn. Ik ben wel van mening dat een aantal standaardvragen kunnen helpen om een website-archief door te nemen op volledigheid en kwaliteit, echter vaak is een hele reeks vragen alleen bij implementatie echt van belang of bij grootschalige wijzigingen aan een website. Als de implementatie (dus een website-archief van een nieuwe website) afgerond is, dan werkt de dagelijkse archivering over het algemeen zonder problemen door. De echte controle zit er dan voornamelijk in of alle wijzigingen van afgelopen periode zijn meegekomen.

    Jeroen Jansen
  • @nicolefielmieg

    Hoi Jeroen,

    Mee eens. Normaliter archiveer je het originele bescheiden.

    Van de website archiveer je niet direct het origineel maar een uittreksel ervan, technisch ingeregeld.

    Het feit dat je niet de "originele website" bij de bron archiveert en dat het archiefexemplaar "technisch" gegenereerd wordt, roept bij mij extra aandacht voor de kwaliteit , compleetheid en continuïteit op.

    Voor mij is dit de reden om dit steekproefsgewijs te toetsen.

    Het lijkt mij een fijn idee als er organisaties/personen zijn, die een dergelijk testplan hebben voor de kwaliteit en compleetheid van de websitearchivering, dat zij deze delen met de community. Hiermee kunnen we van elkaar leren en helpen we elkaar.

    Nicole Fielmieg
  • @nicolefielmieg

    Hoi Nicole,

    Ik zag dat Remko Koning op jouw eerdere post van 3 sep heeft gereageerd dat VWS en SZW in samenwerking met Doc-Direkt een kwaliteitstoets hebben ontwikkeld. Je zou bij Doc-Direkt kunnen informeren voor meer informatie.

    Kirstie van de Rijdt

Trefwoorden