Beperking openbaarheid van over te brengen bouwvergunningen uit veiligheidsoverwegingen

  • apr 2021
  • Chido Houbraken
  • ·
  • Aangepast 27 jun
  • 2
  • 41
Chido Houbraken
InformatiehuishoudingOverheden
  • Ria Mink-Gijzen

Een steeds terugkomend onderwerp bij contacten met onze deelnemers is de beperking van de openbaarheid van bepaalde over te brengen bouwvergunningen.

Naast de AVG (persoonsgegevens in de aanvraag e.d.) speelt ook de beperking uit veiligheidsoverwegingen mee. Zo worden de tekeningen van bijvoorbeeld bankgebouwen en politiebureaus niet zomaar ter inzage gegeven als dat gebouw deze functie nog heeft. Ook bepaalde fabrieksgebouwen of de burgemeesterswoning vallen vaak onder dat regime. Overigens speelt een vergelijkbaar probleem bij de milieuvergunningen.

Nu komen we er achter dat daar per gemeente verschillend mee omgegaan wordt. De categorieën van panden met een openbaarheidsbeperking verschillen en als ze wel overeenkomen, krijgen ze niet altijd dezelfde waardering.

Mijn vraag: willen jullie als gemeente of als archiefdienst hier je lijstjes van categorieën met mij (en iedereen) delen? Dan ga ik eens kijken of ik daar een mooi overzicht van kan maken waar iedereen gebruik van kan maken.

Of zijn er al zulke overzichten? Dan hoor ik het ook graag!

Reacties

2 reacties, meest recent: 22 april 2021
  • Hallo Chido, het is niet echt een formeel lijstje. Maar ik geef meestal het onderstaande lijstje mee aan de zorgdrager. Uiteraard met een toelichting dat een gebouw nog wel die functie moet hebben. Als jij er uniformiteit in aan kan brengen zou dat geweldig zijn. Ik volg graag de ontwikkelingen.

    Het is aan te bevelen voor de volgende bouwvergunningen beperkingen ten aanzien van de openbaarheid te stellen:

    - Banken
    - Gevangenissen
    - Politiebureau
    - Militaire en semimilitaire objecten
    - Opvangtehuizen / Blijf van mijn lijf huizen
    - Geldautomaten
    - Station
    - Drinkwaterproductiefaciliteiten
    - Hoogspanning schakelstations
    - Ambtswoning van de burgemeester

    Ria Mink-Gijzen