Conferentie Burgerschap (12-03-2025)
Op 12 maart 2025 is het weer tijd voor onze jaarlijkse conferentie Focus op Burgerschap! Dit keer is h...
OPROEP VOOR ARCHIEVENBLAD (feb. nr.)
Artikel gevraagd over Diversiteit & Inclusie
Wie van jullie heeft een interessant project over dit thema gedaan? Of is daar nu mee bezig? En wil daar graag iets over vertellen in het Archievenblad? Het mag over elk facet van ons Kennisplatform Educatie & Presentatie (KEP) gaan. Denk dus aan: onderwijsprogramma, tentoonstelling, publicatie, activiteit, etc.
Neem contact op met: yteke.vandervegt@leeuwarden.nl (redactielid namens KEP)
Reacties
Dag Yteke,
Is het een idee Jonas Van Mulder te benaderen naar aanleiding van zijn artikel 'Gedeeld erfgoed? Archiefgemeenschappen en de restitutie van kennis', oorspronkelijk verschenen in Volkskunde 120:3 (2019) maar ook te lezen via zijn Academia-profiel?
Hallo Lianne. Bedankt voor de tip! Heb het artikel gedownload en is zeker interessant. Naast theoretische info zoals dit, zoeken we ook projecten voor/met onze bezoekers (diverse doelgroepen). Heb je daar wellicht ook tips voor?
Dag Yteke,
Ik neem aan dat jullie al contact hebben met het archief in Tilburg? Die hebben in 2018 een symposium georganiseerd over homoseksualiteit in archiefbronnen.
Nogmaals dank Lianne :-)
Het Van Abbe Museum in Eindhoven richt zich sterk op inclusie van onder meer blinden en slechtzienden. Vind ik zeer inspirerend!
Ha Yteke,
Ik denk dat onze eigen KEP-studiedag Inclusief perspectief in 2019 ook een mooi voorbeeld is van archieven en inclusie en hoe we proberen daar vorm en inhoud aan te geven. Alle informatie daarover is te vinden in de bestandenmap . Je kunt alles zo overnemen.
En wellicht is het project wat het Stadsarchief Rotterdam in de Afrikaanderwijk heeft uitgevoerd ook een mooie voorbeeld. Je zou er Louisa Blak eens naar kunnen vragen.
Hartelijke groet, Anneke
Ha Yteke,
onze studie-dag vind ik idd een mooi voorbeeld. Mbt projecten, ik heb samen met Stedelijk gymnasium 2 keer een Oral History-project gedaan een paar jaar geleden. Leerlingen interviewde iemand met een migratie-achtergrond en maakte daar hun PWS werkstuk van. Dus als je niets anders hebt... Daar kwamen mooie verhalen naar voren.
groet
Caroline